© Jérôme Séron

Moving Into Dance Mophatong | Robyn Orlin

We wear our wheels with pride and slap your streets with color
Wed 29 Mar 20:30
Wed 29 Mar '23
20:30
  • Wed 29 Mar '23
    20:30
    Amare, Den Haag
    Danstheater

Choreografe Robyn Orlin groeide op in het door apartheid gespleten Zuid-Afrika, waar zij als kind zwarte mijnwerkers zag dansen voor een wit publiek. De beelden uit haar jeugd staan nog altijd op haar netvlies gebrand.

Eén van die beelden is er een van de jonge, zwarte Zoeloe-riksja’s die op hun kleine handkarren witte mensen vervoerden door de straten van Durban. Wat haar het meest opviel was niet zozeer de uitbuiting van de mens door de medemens in zijn meest rauwe vorm, maar de waardigheid van deze riksja chauffeurs, gekleed in geraffineerde kostuums die getuigen van een creativiteit en een wilskracht om het hoofd te bieden aan de vernedering. Getooid met pluimen, edelstenen, parels en koehoorns, ondermijnden ze zo de dehumanisering waar ze aan onderworpen werden.

Deze zwoegende mannen “leken te dansen, het lichaam zwevend in de lucht”, aldus Robyn Orlin. Door haar herinneringen te delen met een jonge generatie van Zuid- Afrikaanse dansers brengt zijn een strijd voor waardigheid en gelijkheid die vandaag, zoals in het verleden, uiting geeft aan artistieke- en creatieve zelfexpressie.

Met acht jonge dansers en Rebecca Horn's Concert for Anarchy, een werk voor een vleugelpiano aan het plafond, herdenkt Orlin een zwarte geschiedenis.

Gratis inleiding
Voorafgaand aan de voorstelling, om 19.45 uur gratis inleiding. 

Robyn Orlin

Robyn Orlin, geboren in Zuid-Afrika, maakt voorstellingen die zich op het snijvlak van beeldende kunst, performance en dans bevinden. Voor haar prikkelende en soms ook geestige werk ontving ze wereldwijd vele prijzen, waaronder de prestigieuze Britse Laurence Olivier Award. In Johannesburg richtte ze Orlin’s City Theatre and Dance Group op. Ondanks het feit dat zij zich in haar voorstellingen vaak tegen heersende structuren en het gezag richt, hoort zelfs de National Arts Council tot haar vaste financiers. Robyn Orlin zet de samenleving op het podium. Het publiek maakt vaak deel uit van haar voorstellingen. Zij leeft en werkt in Berlijn, al blijft Johannesburg haar thuisstad en grootste inspiratiebron.

Performers

Choreograaf: Robyn Orlin
Dans: Moving Into Dance Mophatong
Dansers : Sunnyboy Motau, Oscar Buthelezi, Eugene Mashiane, Lesego Dihemo, Sbusiso Gumede and Masego Moloto
Video : Eric Perroys
Kostuums : Birgit Neppl Light : Romain de Lagarde
Muziek: Yogin Sullaphen et Anelisa Stuurman
Tour Manager: Thabo Pule
Stage Manager: Jean-Marc L’Hostis

Production : City Theater & Dance Group, MIDM - Moving into Dance Mophatong and Damien Valette Prod

Co-production : Festival Montpellier Danse, Tanz im August – 32. Internationales Festival Berlin, Chaillot – Théâtre National de la Danse, Le Grand T- Théâtre de Loire-Atlantique, Charleroi Danse - Centre chorégraphique de Wallonie – Bruxelles, Théâtre Garonne – Scène européenne, Château-Rouge – scène conventionnée d’Annemasse