Metamorfosen

Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren
Sun 7 May 15:00 - 16:20
Sun 7 May '23
15:00 - 16:20
  • Sun 7 May '23
    15:00 - 16:20
    Nieuwe Kerk, Den Haag
    Past event

Tijdens dit concert hoor je misschien wel het grootste en meest verheven werk voor strijkorkest: de Metamorphosen van Richard Strauss. Een absoluut meesterwerk met polyfonie a la Bach maar dan met laat romantische en vroegmoderne harmonieën. In Tristan Keuris’ Variations gebaseerd op de ontwikkeling en evolutie van muzikale kiemcellen, word je op meesterlijke wijze meegevoerd in een wervelende meeslepende bijenkorf. Maar wist je dat ook de neef van M.C. Escher, Rudolf Escher, een indrukwekkend muziekwerk schreef voor strijkorkest? Beleef samen met Ciconia deze zoektocht naar de principes en achtergronden van de metamorfosen van Ovidius, Escher, Strauss, Koechlin en Keuris. 

Programme

Charles Koechlin Sur les flots lointains
Rudolf Escher Concerto voor strijkorkest en pauken
Tristan Keuris Variations for Strings
Richard Strauss Metamorphosen

Metamorfosen heet het vijftien delen tellende dichtwerk van Ovidius dat na tweeduizend jaar nog steeds een inspiratiebron is voor schrijvers, dichters, schilders en componisten. Ovidius schetst een scheppingsverhaal; het leven van klassieke goden en stervelingen, geïnspireerd op het idee van steeds voortgaande verandering en evolutie, omnia mutantur, nihil interit (alles verandert, niets vergaat). Dit laatste werd door niemand zo geniaal verbeeld als M.C. Escher in zijn drie kunstwerken Metamorfosen, zijn opus magnum. Ciconia verheugt zich in dit muzikale programma M.C. Escher’s meesterwerk centraal te kunnen stellen in een samenwerking met het Haagse museum Escher in Het Paleis. Conservator Judith Kadee en Dick van Gasteren zullen in een collegeconcert de verwantschap tussen Eschers Metamorfosen en de muziekwerken nader belichten.

 

Ooievaarspas discount
Ooievaarspas holders are eligible for a discount on the ticket price for this concert. To book tickets, we need to see your Ooievaarspas for registration purposes. Please contact our booking office to book your tickets.

Performers

Ciconia Consort olv Dick van Gasteren
Met Escher in Het Paleis en Judith Kadee

Extra bij het concert:

Muzikaal educatieve kinderopvang (4 t/m10 jaar). Reserveren via info@ciconiaconsort.nl. Een kinderprogramma op maat, waarbij de kinderen een deel van het concert bijwonen.

Diner-concert-arrangement. Na afloop van uw concert dineren bij bar-restaurant Pavlov? Voor €26 extra kunt u genieten van een Ciconia driegangen keuzemenu.