© Tom van den Dool

LUX Academy: Waar ben je thuis?

Een ontmoeting over je roots
Thu 8 Jun - Thu 6 Jul
Thu 8 Jun '23
-
Thu 6 Jul '23
Onze identiteit is een puzzel met talloze stukjes. Wie ben je nu écht? Wat maakt je tot de persoon die je bent?

Programme

In vijf avonden gaan we op zoek naar onze identiteit, om zo iets essentieels van onszelf en de ander op het spoor te komen. We doen dat door live interviews met bekende gasten, muziek en een kunstproject dat de hele serie meegaat. Fotograaf Tom van den Dool maakt boeiende portretfoto’s die ons helpen om de ander en elkaar in de ogen te kijken. Uiteindelijk resulteert deze portretserie in een beeldend verhaal over wie wij zijn in relatie tot onszelf en elkaar.

Programma

11 mei – een ontmoeting over onze relaties tot elkaar
8 juni – een ontmoeting over zoeken naar identiteit
6 juli – een ontmoeting over jezelf zijn

Identiteit gaat over een zoektocht naar je authentieke zelf. Wat is daarin de waarde van groepen en verhalen? En welke keuzes maak je om je leven vorm te geven? Waar vinden we onszelf en wie of wat inspireert ons?

Ten diepste lijken al deze zoektochten samen te komen in de vraag: waar en bij wie ben je thuis?

8 juni – Een ontmoeting met Splinter Chabot over jezelf zijn
Splinter Chabot (Den Haag, 1996) is schrijver, presentator en programmamaker. Hij werd bekend met zijn boek Confettiregen, en van programma’s als De Wereld Draait Door en SPLINTER, in de politiek. Splinter studeerde Politicologie en Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Naast zijn studie is Chabot van 2017 tot 2019 landelijk voorzitter van de JOVD, de politiek onafhankelijke jongerenorganisatie.

Deze avond spreken we door over de vraag hoe je jezelf bent en blijft. Splinter gaf in eerdere interviews aan dat hij worstelde met deze vraag. Jezelf zijn is en worden is een belangrijk thema is Splinters leven en werk. 

Deze avond verzorgt de band To Twelve de muziek. To Twelve maakt muziek over onderweg zijn. Met folky gitaren en meerstemmige zang vertellen Jasper en Olga hun verhaal over eindeloze zomers 'on the road'. Over het weggaan, weer thuiskomen en alles daar tussenin. Zij gingen in 2016 als straatmuzikanten op tour door Europa. Ze vonden een nieuwe levensstijl door op pleinen en straten van talloze steden een podium te creëren. Het succes van de straatoptredens, de mensen die ze ontmoetten, het reizen naar de mooiste plekken en het vrije gevoel van onderweg zijn gaf hen de bevestiging niet anders meer te willen. Inmiddels zijn ze een groot deel van het jaar reizende, leven ze minimalistisch en van hun muziek. Daarnaast maken ze de allermooiste analoge foto’s en video’s, om je niet alleen toeschouwer, maar echt onderdeel te laten zijn van hun avonturen.

6 juli - Een ontmoeting met Wouter van Noort over onze onlosmakelijke verbinding met de natuur
Wouter van Noort is journalist voor NRC Handelsblad en schrijft vooral over technologie en media. Daarnaast maakt hij de nieuwsbrief en podcast Future Affairs, waarin hij goede gesprekken voert met pioniers en denkers die zich inzetten voor een betere toekomst. In 2021 startte hij de zondagse nieuwsbrief Transcend, waarin hij samen met duizenden lezers zingevingsvraagstukken probeert te beantwoorden. Wouter kijkt graag naar de toekomst, en laat lezers zien dat we als mens geen toekomst hebben zonder onze verbinding met de natuur. 

Deze avond wordt de muziek verzorgd door het Haagse duo Mart Nooijen en Bram Ruiter. 

LUX Academy
De serie waar ben je thuis? wordt georganiseerd door de LUX Academy Den Haag. In onze programma’s verbinden we hoofd en hart, door middel van goede gesprekken, mooie muziek en beeldende kunst.

www.luxdenhaag.nl/academy
Vragen? Neem contact op met Rik: rik@luxdenhaag.nl

➤ Ticketverkoop via LUX

LUX Academy: Waar ben je thuis?
Part of