Internationale Poëziedag

Mon 20 Mar 18:30 - 21:30
Mon 20 Mar '23
18:30 - 21:30
  • Mon 20 Mar '23
    18:30 - 21:30
    Amare, Den Haag
    Swing
    Past event

Voor het tweede jaar op rij organiseert Amare, in samenwerking met de Iraakse dichter Mohammad Al-Amin, een viering van Wereldpoëziedag met deelname van dichters uit Nederland, Irak, Argentinië, Spanje, Uruguay, Syrië, Palestina, Libië, Marokko en Zwitserland.

Programme

Dichters:

Khazal Al Maijdi 
Juan Carlos Tajes
Bruno Mercier
Saïdi Alaeddine
Patricia Cardona
Daniela Rosas
Youetta de Jager
Cuca Esteves
Salah Hassan
Ramon Haniotis
Mohammed Al-Amin

Muziek: 
Satyakam Mohkamsingh (viool)
lien Bermudez (cello)

Dichters uit verschillende poëtische stromingen bewijzen door hun werken dat poëzie de hoeksteen is van het behoud van identiteit en mondelinge culturele tradities - door de eeuwen heen - en haar superieure vermogen om dieper te communiceren met diverse culturen.

Deze viering vindt plaats in het kader van de Internationale Poëziedag van UNESCO op 21 maart. Het doel van deze dag is om poëzie te ondersteunen, terug te keren naar de orale tradities van poëzieavonden, het onderwijzen van poëzie te promoten en de dialoog over poëzie nieuw leven in te blazen. Ook is er ruimte voor kunstvormen zoals theater, dans, muziek, schilderen en meer.

In de zitting van dit jaar koos de Mesopotamia Foundation de in Nederland verblijvende Iraakse dichter en onderzoeker Khazal Al-Majidi uit om een toespraak te houden ter gelegenheid van Wereldpoëziedag, omkadert door poëzie van dichter Juan Takhis. 

De etnische dichter Mohammad Al Amin presenteert zijn vertaling van gedichten van de beroemde Nederlandse dichter Leopold, volgens een aantal critici de belangrijkste Nederlandse dichter sinds Vondel.

Uit solidariteit met de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië dragen dichters werk voor dat geïnspireerd is op deze tragedie.

Part of
Open Amare