Lecture Performance SHAKTI

Stories of Kathak
Sun 7 May 15:00 - 16:30
Sun 7 May '23
15:00 - 16:30
  • Sun 7 May '23
    15:00 - 16:30
    Amare, Den Haag
    Amare Studio
    Past event

Welke verhalen kennen we over de Devi’s (godinnen) Saraswati, Lakshmi en Kali? En hoe kennen we deze Devi’s? Als de vrouw van...? Als een individu? En wat betekenen ze voor ons? 

In de lecture performance SHAKTI delen Jennifer Doekhie, Prachi Suryavanshi en Anima Jhagroe-Ruissen een stuk van hun gezamenlijke verkenning op deze vragen. Het delen gebeurt o.a. met korte publieksinteracties, zodat iedereen de dans- en muziekverhalen beter kan begrijpen en ervaren. Het is ook een uitnodiging tot verkenning van de verschillende aspecten SHAKTI die we allen in ons meedragen. Denk bijvoorbeeld aan kennis, vruchtbaarheid en kracht. De lecture performance vindt plaats met live muziek en zang van Ganesh Ramnath, Shivant Jhagroe, Martijn Barendregt en Martijn Baaijens.

Kathak is een multidisciplinaire kunstvorm uit Noord-India. Katha betekent in wezen storytelling. Verhalen worden via dans(theater), zang en muziek gedeeld. Hoewel Kathak in een ver verleden is ontstaan, zien we dat de dansvorm constant met de tijd en plaats waarin het wordt gedanst mee verandert. Zo lezen we invloeden af van Hindoeïsme en Islam, maar zien we eveneens sporen van danstechnieken vanuit ballet. Welke verhalen worden onderbelicht en hoe worden deze verhalen verteld en gedanst? Dominante representaties over gender en sociale normen verdringen alternatieve verhalen. Hoe kan de rol van de vrouw anders worden geïnterpreteerd? Hoe zou een kathak verhaal eruit zien vanuit een queer perspectief?

In 2023 vinden er verschillende activiteiten plaats van april t/m oktober. De activiteiten zijn erop gericht om gezamenlijk verhalen te verkennen, creëren en delen. Dat doen we met performers, deelnemers en publiek. Er zijn lecture performances, workshops, online blogs en talks. Een lecture performance is een samensmelting van een korte uitleg, mini- workshops en performances. Dit is een vorm waarmee we binnen Stories of Kathak experimenteren. Hiermee willen we een ruimte creëren waar publiek, moderators en performers een gezamenlijke energie delen die bijdraagt aan een gelaagde (leer)ervaring. De gelaagdheid is te vinden in de overdracht van verschillende vormen van kennis; via dans, muziek, poëzie, vragen en gesprek.

Performers

Amare
CTRL+ALT+IDENTITY
Cultuurschakel
Dutch Kathak Network
Het Nationale Theater
Kathakdansschool Niembooda
Hindostaans&Queer
Laaktheater
Theater Dakota

Biografieën performers SHAKTI


Jennifer Doekhie
Ik ben Jennifer Doekhie en ik ben als danseres verbonden aan de voorstelling SHAKTI. SHAKTI staat voor mij voor de levensenergie die door onze aderen stroomt, die mijn voeten en lichaam laat bewegen op de klanken van (Indiase klassieke) muziek, die ervoor zorgt dat ik elke dag op sta en mijn leven kleur geef. SHAKTI is dynamisch, stroomt, creëert en lost weer op, daardoor ook nooit te vangen of meten. Mysterieus. Ongrijpbaar. In dans en op het podium uit SHAKTI zich voor mij in het voelen van het ritme en de muziek, energie opwekken in de dynamiek tussen gepassioneerde danseressen, en jezelf verliezen in de schoonheid van Kathak.

Prachi Suryavanshi
Hi, my name is Prachi Suryavanshi. I am a kathak dance rand teacher. I am a student of Nayantara Parpia. She is a legend! I have my own institute called Riyaaz school of dance. We’re a small and loving family spread across the world because my classes are online! This project is really special to me because I get to work with and create with absolutely incredible and kickass women. In a way they help me find a more spiritual aspect to my own culture! What Shakti means to me I cannot put into words, but I dance it. 

Anima Jhagroe-Ruissen
Ik ben Anima Jhagroe-Ruissen, social artivist (combinatie van kunst en activisme) en initiatiefneemster van Stories of Kathak. In de lecture performance vervul ik de rol van danseres. Verder ben ik ook kathakdocent bij kathakdansschool Niembooda in Den Haag en initiatiefneemster van Dutch Kathak Network. Om kathak te leren reis ik naar India en krijg daar les van SNA Awardee Guru Geetanjali Lal. Shakti is voor mij een levensenergie die in- en om ons heen beweegt. Ze komt tot ons in verschillende vormen, onder andere via planten, dieren, objecten, natuurelementen en andere personen. Shakti leert ons opnieuw te relateren met het leven op/ van aarde en laat ons zien wat we kunnen ontleren. Dat geeft ons kracht en inspiratie om alternatieve werelden te creëren. Om op de hoogte te blijven van de activiteiten bij Stories of Kathak volg:
Insta: @kathakdansschool_niembooda
FB: Kathakdansschool Niembooda
Website: www.kathak.nl/storiesofkathak2023

Shivant Jhagroe
Mijn naam is Shivant Jhagroe en ik ben een multi-instrumentalist. In de lecture performance Shakti speel ik elektrische gitaar en harmonium. Shakti gaat voor mij over de vitaliteit van het leven, een energie die woekert en altijd werelden creëert. Shakti is daarom ook politiek, met nadruk op verbroken verbindingen herstellen en nieuwe scheppen. In een tijd waarin uitbuiting en uitsluiting dagelijks voorkomen, hebben we Shakti nodig. Dan moeten we Shakti zijn. 

Martijn Barendregt
Ik ben Martijn Barendregt, muzikant en woonachtig in Den Haag. Als gitarist en bassist ben ik me gaan verdiepen in het spelen van de sitar. Zo heb ik tussen 2013 tot 2018 gelest bij Pt. Ashok Pathak. Zo heb ik op traditionele wijze Noord Indiase muziek beoefend. Ook studeerde ik Dhrupad zang bij Marianne Svasek en bij Pt. Nirmalya Dey. Zeer waarschijnlijk is de muziek van sitarspeler Pt. Ravi Shankar de eerste muziek die ik ooit hoorde. Daar is mijn liefde voor het genre op zeer jonge leeftijd begonnen. Op latere leeftijd werd deze liefde weer bij mij aangewakkerd. Tijdens de dans hebben de sitar melodieën en composities overwegend een begeleidende functie.

Ganesh Ramnath
Ik ben een Indiase klassieke muzikant en Yogaleraar. Mijn muziek is een artistieke uiting van mijn diepe liefde voor de rijke tradities van Indiase klassieke muziek en de filosofie van Yoga. Met mijn muziek wil ik een emotionele en devotionele reis creëren die mensen verbindt met de universele kracht van Shakti en hen inspireert om hun eigen spirituele pad te volgen. Ik geloof dat muziek de kracht heeft om ons te verbinden met iets groters dan onszelf en om ons ware potentieel te helpen realiseren. Voor de lecture performance Shakti zal ik zingen, Tablā Bols (versen) reciteren en de Tablā bespelen. Bezoek mijn website op www.ganesh.coach om meer te weten te komen over mijn muziek en toekomstige optredens.

Martijn Baaijens
Mijn naam is Martijn Baaijens en in Stories of Kathak speel ik Sarod. Ik begon mijn muzikale reis op jonge leeftijd met mijn geliefde gitaar. Ik volgde privélessen  klassieke gitaar bij Benjamin Koot en speelde vaak samen met zijn broer. Ik heb gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en behaalde mijn diploma in 1998. Robby Faverey, gitarist en luitist, inspireerde mij om Indiase klassieke muziek te studeren. Op het Rotterdams Conservatorium ben ik Sarod gaan spelen bij Koustuv Ray. Ik studeer ook bij Buddhadev Das Gupta in Calcutta op de Sangit Research Academy in Calcutta, waarvoor ik jaarlijks naar India reis. Tegenwoordig geef ik Indiase klassieke muziekconcerten, speel ik in diverse formaties in de cross over scene en werk ik samen met O Lobo Indiaas funl trio en Black Pepper. Shakti betekent voor mij vitaliteit, creativiteit en kracht.