Circle of Life

Residentie Orkest
Vier het leven
Sat 10 Sep 20:15
Sat 10 Sep '22
20:15
  • Sat 10 Sep '22
    20:15
    Nieuwe Kerk, Den Haag

In de cirkel van het leven volgen geboorte, bloei en dood elkaar op. Elk einde is een nieuw begin en een nieuwe kans om het leven feestelijk te vieren.

Programme

Wagner Siegfried, Idyll Bons Celloconcert (wereldpremière)

Hendrik Andriessen - Miroir de peine

Richard Strauss - Metamorphosen

Het leven is een cirkel: het begin is het einde en het einde is een nieuw begin. De avond opent met Wagners lichte en hoopvolle Siegfied Idyll; een persoonlijk verjaardagscadeau aan zijn vrouw die tijdens de geboorte van hun zoon een vogel hoorde zingen. Het orkest sluit af met de sombere, overpeinzende Metamorphosen van Strauss. Hierin horen we hoop, bloei, reflectie en het einde van de reis van het leven. Tussendoor vieren we het bestaan, kijken we terug en vooruit.

Tussen de iconische werken van Wagner en Strauss door flankeert een bijzonder en nieuw celloconcert van Joël Bons dat feestelijk het leven eert. Bons schreef het celloconcert speciaal voor het Residentie Orkest en voor soliste Lidy Blijdorp. Daarnaast begroet het orkest de Haagse sopraan Klaartje van Veldhoven die speciaal voor deze gelegenheid het stuk Miroir de Peine van Hendrik Andriessen ten gehore brengt. Het lijdensverhaal van Jezus, door de ogen van zijn moeder.

De avond wordt gedirigeerd door cellist Leonard Elschenbroich, die ook vanuit zijn expertise het iconische strijkstuk van Strauss leidt.  

Performers

Leonard Elschenbroich, dirigent 
Lidy Blijdorp, cello
Klaartje van Veldhoven, sopraan