What's new? Vooruitblikken met programmeur Joost Heijthuijsen

Als programmeur stadsprogramma, folk- en popmuziek neemt Joost Heijthuijsen je graag mee langs zijn pareltjes uit de agenda. 

‘’Ik zou in ieder geval naar het Lets Radiokoor gaan’’, antwoord Heijthuijsen in volle overtuiging. Waarom zijn eerste keuze op koormuziek valt heeft te maken met de akoestiek in Amare. ‘’Het Lets Radiokoor is echt een a-capella ervaring van de eerste orde. We hebben nu al bewezen dat de Concertzaal een geweldige plek is om symfonische muziek te beluisteren, maar die kans hebben we nog niet gehad met een koor. Buiten het feit dat dit een primeur voor onszelf is, doen we dit met één van de beste koren ter wereld. Er zijn maar weinig koren, die zo goed sober kunnen zingen en zonder tierelantijnen als het Lets Radiokoor’’, onderschrijft Heijthuijsen.

Pärt en Tsjaikovski
Het programma van het Lets Radiokoor bestaat uit werk van Pärt & Tsjaikovski. Een programma dat bij veel liefhebbers bekend in de oren klinkt. Heijthuijsen zegt: ‘’ik ben gewoon heel erg benieuwd hoe dat orthodoxe middeleeuwse kerkgevoel uit de verf gaat komen in een moderne zaal, en hoe het publiek daarop zal reageren.’’

''Van het middeleeuwse en mystiek klinkende Pärt naar de ultramoderne muziek van Kerem. Twee muzikale kanten van Estland die je achter elkaar kunt ‘bingen''.

Als het aan Heijthuijsen ligt blijven we nog even in de Baltische sferen hangen met het programma 1984 van New European Ensemble. Dit Haagse ensemble is het belangrijkste gezelschap op het gebied van nieuwe muziek in Nederland. Voor het programma 1984 werkte het ensemble samen met de Estse componist Mihkel Kerem die speciaal voor dit concert een award-winnend ensemblestuk schreef. Kerem is een klinkende naam in Estland, die eerder muziek voor de grootste Estse- en internationale orkesten schreef.

‘’Laat 1984 alsjeblieft niet alleen een titel zijn, maar juist een inspiratiebron om kritisch te zijn op onze samenleving.’’

‘Ik vind het erg bijzonder dat we 1984 in Amare kunnen zien. In de stad van vrede en recht nota bene. Het stuk, naar de gelijkmatige bestseller van Orwell, is op dit moment actueler dan ooit als je hebt over dingen als privacy schending, overheidscontrole, cameratoezicht enzovoort’’, zegt Heijthuijsen. Het New European Ensemble zocht daarnaast de samenwerking op met klokkenluider Edward Snowden die speciaal voor dit project zijn medewerking op beeld verleend. Acteur en oud politicus Boris van der Ham proclameert tijdens het concert de originele tekst van Orwell. ‘’Gevaarlijk actueel’’, als het aan Heijthuijsen ligt. ‘’Of je nu links of rechts bent, dit is een onderwerp dat ons allemaal aangrijpt. Deze kunstenaars hebben dit in een prachtige context gegoten. Laat 1984 alsjeblieft niet alleen een titel zijn, maar juist een inspiratiebron om kritisch te zijn op onze samenleving.’’

Van het middeleeuwse en mystiek klinkende Pärt naar de ultramoderne muziek van Kerem. Twee kanten van Estland dus die je achter elkaar kunt ‘bingen’.

Keuzestress op de vrijdagavond
‘’En dan staan daar opeens twee topbands in de agenda, waarvan zelfs ik twijfel welke ik zal kiezen’’. Op vrijdag 29 oktober staat zowel het legendarische 10cc in Amare als het Turkse Taksim Trio in de Nieuwe Kerk. Over dat laatste straks meer.

‘’Iets waar we de aankomende jaren aan gaan werken is, dat je straks niet meer naar Rotterdam of Utrecht hoeft te reizen om je favoriete bands te zien spelen. Vanuit een nieuwe samenwerking met poppodium PAARD zorgen we dat de grootste bands straks in Amare te zien zijn. Zo ook 10cc. Iedereen kent deze band van hun hits als Dreadlock Holiday en I’m not in love. Dit is het eerste concert dat we samen met PAARD presenteren in de nieuwe Concertzaal. Ik kan iedereen verzekeren dat dit een heel gaaf concert wordt waarna je de rest van het weekend rondloopt met alleen maar catchy deuntjes in je hoofd’’.

Masters of Anatolia en het Taksim Trio
Op diezelfde avond trapt het nieuwe festival Masters of Anatolia af in de Nieuwe Kerk met het Taksim Trio. Anatolische muziek waar de vonken van afspatten, volgens Heijthuijsen. ‘’Het Taksim Trio is toch ook wel echt een van mijn favoriete bands uit ons aanbod! Dit concert is tevens het startschot van een nieuw festival wat we hebben opgezet om de beste muziek uit Turkije in Den Haag te laten horen naast grote namen als Zara, Coşkun Karademir en Erdal Erzincan. Veel Turks-Nederlanders zullen klarinettist Hüsnü Şenlendirici kennen die naast een fenomenale bandleider ook een graag geziene gast is in de Turkse tv-show Şarkılar Bizi Söyler, en met alle grote Turkse sterren meespeelt. Ik vind het sowieso heel bijzonder aan de Turkse cultuur dat je tegelijkertijd een ‘tv-klarinettist’ kan zijn, en je sporen in de jazz en aanverwante stromingen kan verdienen. Zoiets zie je in Nederland niet vaak. We mogen echt trots zijn om zo’n band van wereldformaat in de Nieuwe Kerk te mogen ontvangen.

Bolistas brengt je in beweging
Als het aan Heijthuijsen ligt gaat hij rustig nog een uur door. Zijn aanstekelijke enthousiasme werkt maar al te goed, dus we horen graag nog een laatste tip. ‘’Ik benoem ook nog de dansvoorstelling Bolistas op zaterdag 23 oktober. Deze voorstelling is bij uitstek geschikt voor het hele gezin en een hele leuke introductie voor de allerjongsten om in aanraking te komen met dans. Het dansgezelschap Corpo Maquina gebruikt allerlei elementen uit de (break)dans en straatvoetbal om de kijker(tjes) in aanraking te brengen met ‘beweging’. Beweging is namelijk overal zegt ook de choreograaf Guilherme Miotto, en in elke sierlijke beweging kan je weer dans ontdekken. Dat maakt het heel poëtisch en ik weet zeker dat je anders naar de wereld kijkt als je deze voorstelling gezien hebt.