Samenwerken volgens Harrie van de Louw, directeur van De Vaillant

Dat Amare onder de noemer 'Wij Den Haag' de samenwerking aangaat met partners in de stad, opent deuren voor iedereen. En dat is ook goed voor de andere theaters in de stad, vindt directeur Harrie van de Louw van theater De Vaillant, dat ligt in het hart van de Schilderswijk. Hoe zorg je ervoor dat het cultuuraanbod in de stad zoveel mogelijk mensen aanspreekt? We spraken hem over deze vraag en meer. 

“Als cultuursector hebben we samen de opdracht om te zorgen dat iedere Hagenaar in de stad iets vindt dat bij hem of haar past,” zegt Van de Louw. “Of het nu urban of Indiase dans is. Cultuur is voor iedereen in onze samenleving en verbindt.”

Van de Louw is blij dat Amare en het Koninklijk Conservatorium samenwerken met de collega-Cultuurankers in de stad. “In Den Haag hebben we veel ‘kleine’ culturele instellingen en een paar hele ‘grote’. De grote instellingen kennen de landelijke internationale trends, kleinere instellingen en Cultuurankers zoals De Vaillant, weten weer veel over de cultuur in de wijken in onze stad. Zo kunnen ze elkaar versterken op basis van gelijkwaardigheid. Wat ik zo mooi vind, is dat we dit met het project Wij Den Haag ook echt doen! We zijn uiteindelijk allemaal cultuurhuizen voor Den Haag.”

Liefde op het eerste gezicht
Een concreet voorbeeld van de samenwerking met theater De Vaillant, Koninklijk Conservatorium en Amare is het concert Lichtpuntjes, als onderdeel van Wij Den Haag. “Tijdens de lockdowns hebben we samen met Haags Theaterhuis hoopvolle boodschappen in de Schilderswijk opgehaald. Toen we de vraag van Amare en het Conservatorium kregen of wij mee wilden werken aan het Open Festival viel ook bij jazz-musici het onderwerp lichtpuntjes. Dat was liefde op het eerste gezicht. Ambitieuze jonge artiesten die echt veel meebrengen en ook ons weer inspireren. In jamsessies met rappers, kunstenaars, studenten en musici werken ze toe naar twee concerten, een op 5 november in theater De Vaillant en een op 20 november in Amare. Geweldig!”

Bloeien in de stad
Van de Louw heeft lof voor hoe Amare (voorheen het Zuiderstrandtheater) de samenwerking met de stad aanpakt. “Projecten met en door de stad worden behandeld als volwaardige programmering en niet als randprogramma. Een voorbeeld is de samenwerking met Muziekcentrum 1001 Nachten. Via deze muziekschool komen kinderen uit verschillende Haagse wijken op een laagdrempelige manier in aanraking met muziek. De muziekschoolleerlingen stonden onlangs als een van de eersten in Amare te schitteren! Uiteraard is het ook fantastisch dat The Residents, het kinderorkest van Residentie Orkest, iedere woensdag bij ons in De Vaillant repeteert.” 

De directeur ziet verder nog kansen openliggen voor dansers. “Er wordt in ons stadsdeel superveel gedanst en Den Haag is een echte dansstad. Ik draag graag bij aan de verbinding tussen dansers in de wijk en de professionele dans. Veel dansers bij ons hebben nog nooit een voorstelling van het NDT gezien. Ik gun hen dat zo, zeker in die fantastische nieuwe zaal in Amare. Het is een uitdaging om al die dansers samen op een podium te krijgen. Waar kan dat nu mooier dan in Amare?"