Maduro

Amare, Residentie Orkest en De Dutch Don't Dance Division i.s.m. Kwekers in de kunst, en Rabarber
do 1 sep - di 6 sep
do 1 sep '22
-
di 6 sep '22

Maduro is een nieuwe opera over een verboden liefde, verzet en verraad, in tijden van oorlog én het ontstaan van Madurodam. Deze stadsopera vertelt het verhaal van de jonge oorlogsheld George Maduro, zijn leven, zijn ongelukkige liefde, zijn heldendom en zijn tragische dood, verweven met het verhaal over het ontstaan van Madurodam: het vrolijke monument waarmee we hem nog altijd herdenken. 

Pieter van de Waterbeemd schreef het libretto en componist Bob Zimmerman de muziek. Maduro is een samenwerking van Amare, het Residentie Orkest, De Dutch Don't Dance Division i.s.m. Kwekers in de kunst en Rabarber. Bij Maduro zijn meer dan 100 zangers uit Den Haag en omstreken betrokken, naast professionele musici en solisten.  

Het verhaal

George Maduro
George Maduro (1916- 1945) werd geboren op Curaçao in een zeer rijke familie van Sefardisch-Joodse afkomst. Tijdens zijn studie rechten in Leiden wordt hij verliefd op Hedda, een jeugdvriendin, die afkomstig is uit een protestantse familie. Hun liefde kan wegens de verschillende religieuze achtergronden, niet rekenen op de goedkeuring van hun beider families en staat zwaar onder druk. Maar ze zetten door. Dan begint de oorlog.

In die eerste oorlogsdagen, boekt de optimistische en gedreven George een belangrijke overwinning, waarvoor hij later postuum de militaire Willemsorde zal ontvangen. Na de capitulatie, sluit hij zich aan bij het studentenverzet. Hij wordt opgepakt en gevangen gezet in de beruchte Haagse gevangenis: het ‘Oranjehotel’. Hij komt vrij en probeert het land uit te vluchten, maar in deze allesvernietigende oorlog is een goede afloop absoluut geen gegeven.

Madurodam
Bep Boon van der Starp vat na de oorlog het plan op om een miniatuurstad te bouwen, waarin beroemde gebouwen en projecten uit Nederland te zien zullen zijn. Van de entree wil zij studenten die aan tbc lijden ondersteunen, zodat ze tóch kunnen studeren. Ze overwint op geheel eigen wijze de vele problemen en moet in haar eentje vaak opboksen tegen sceptische mannen, die niet gewend zijn aan een ondernemende vrouw. Haar motto: ‘Waar een wil is, is een Bep’. Wanneer het plan door gebrek aan geld toch dreigt te mislukken, verschijnen de ouders van George Maduro op het toneel. Zij zoeken een monument voor hun zoon. En zo komen beide verhalen bij elkaar.

Achtergrond
Na Harde Handen, De Vloek op Scheveningen, Scheveningse Kuren en Vrouw Houtebeen presenteren Amare, het Residentie Orkest en De Dutch Don't Dance Division in samenwerking met Kwekers in de kunst en Rabarber de opera: Maduro.
Maduro kan gerealiseerd worden dankzij de enthousiaste samenwerking met Madurodam. Oorspronkelijk was de opera gepland voor 2019 als onderdeel van de viering van 75 jaar vrijheid.

Opera over liefde in oorlogstijd en het ontstaan van Madurodam

Ook geschikt voor kinderen en jongeren vanaf 12 jaar

Uitvoerenden

Artistiek team

Libretto: Pieter van de Waterbeemd (o.a. musical Sonneveld, TOON!, Doe Maar en Billie Holiday, tv- en film Pleidooi en Sonny Boy)
Muziek: Bob Zimmerman (de synopsis is mede tot stand gekomen met medewerking van Jos Thie)
Regie: Jeroen Lopes Cardozo
Dirigent: Rick Schoonbeek
Musici: Residentie Orkest
Koor: 120 zangeressen en zangers (uit Den Haag en omstreken)
Instuderen koren: Boudewijn Ruigrok en Rick Schoonbeek

Solisten

George Maduro: Alexander de Jong
Bep Boon van der Starp (stichteres van Madurodam): Doris Baaten
Hedda de Haseth Möller (geliefde van George): Marlies Ruigrok
Jossy Maduro (vader George): Frank Dolphin Wong
Beca Maduro (Moeder George): Herma van Piekeren
Anton (Broer van Hedda, vriend van George): Max Bruins
Onbekende soldaat: Joris van de Waterbeemd
Dansers: Dutch Don’t Dance Division
Kinderen van Theaterschool Rabarber
Bijrollen: deelnemers uit Theaterkoor Dario Fo van Kwekers in de kunst

Decorontwerp: Pink – Einstein Design
Bouw huis Maduro: Frank Peltenburg
Kostuumontwerp: Tanja Schwerdfeger
Uitvoering kostuums: Bernadette Kijzers, Tanja Schwerdfeger en Daan Wieman
Campagnebeeld: Joren Joshua

Maduro is een productie van Amare in co-productie met Residentie Orkest en Dutch Don’t Dance Division. Productiepartners zijn Kwekers in de Kunst en Rabarber. Mediapartner is Madurodam.

 

Met dank aan: VSB Fonds, Fonds 1818, Vriendenloterij Fonds, Fonds Podium van de Stad, Prins Bernard Cultuurfonds, Cultuurschakel, Gemeente Den Haag, Stichting Madurodam Kinderfonds.