Hamilton da Holanda & Nduduzo Makhathini

Routes of discovery
do 20 apr 20:00
do 20 apr '23
20:00
  • do 20 apr '23
    20:00
    Nieuwe Kerk, Den Haag

Routes of Discovery is een ontdekkingsreis naar de muzikale diaspora vanaf de slavernijtijd tot het heden. Een fascinerende samenwerking tussen twee muzikale iconen van wereldklasse, de Braziliaan Hamilton de Holanda en Nduduzo Makhathini uit Zuid-Afrika. Zij werden aan elkaar voorgesteld door jazzmaestro Wynton Marsalis. Hoewel de twee aan verschillende kanten van de oceaan wonen, wisten zij tijdens de coronatijd samen te werken dankzij de online mogelijkheden en ontstond zo dit unieke project.

Beide muzikanten brengen hun culturele DNA mee naar deze zoektocht. Net als zijn eigen afkomst vindt de muziek van Hamilton de Holanda haar oorsprong in de cultuur van de zwarte slaven die werkten op de suikerplantages van Pernambuco, de oostelijke Braziliaanse staat die richting Afrika wijst. Nduduzo Makhathini laat zicht vooral beïnvloeden door zijn Zoeloe-achtergrond en Zuid-Afrikaanse gospel. Ook vond hij inspiratie bij John Coltrane en McCoy Tyner.


Hamilton de Holanda

Virtuoos, briljant en uniek, het zijn maar een paar bijvoeglijke naamwoorden die aan Hamiltion werden gegeven terwijl hij zijn met prijzen bezaaide carrière ontwikkelde. Zo won deze gelauwerde improvisator, bandolinvirtuoos en componist in 2022 nog de Latin Grammy. In zijn handen is de 10-snarige bandoline (de mandoline die de Braziliaanse muziek karakter geeft) bijna een nieuw instrument. In de VS noemde de pers hem al snel de 'Jimi Hendrix van bandoline'.  

Over Routes of Discovery zegt hij: “Nduduzo is nu mijn partner. De landen waarin we leven zijn zowel verschillend als vergelijkbaar, ver weg en toch dichtbij, en dat brengt ons samen. Onze muziek heeft dezelfde oorsprong. De geschiedenis van onze volken is bepaald door lijden en dit lijden overwinnen. Dat is waar dit project over gaat: dat er eeuwig hoop te vinden is in de zoektocht naar een duurzame vrede.”  


Nduduzo Makhathini  

De veel geroemde pianist componist en producer Nduduzo Makhathini is de eerste Zuid-Afrikaanse jazzmuzikant die tekende bij het prestigieuze Blue Note label. Hij is een echte kunstenaar, die een verhaal kan vertellen dat zo gelaagd is dat het bereik ervan grenzeloos is. Makhathini groeide op in het ruige heuvellandschap van umGungundlovu in Zuid-Afrika, waar muziek sterk verbonden is met rituelen en wordt ingezet voor motivatie en genezing. Deze diepgewortelde verwevenheid is de sleutel tot het begrijpen van Makhathini's visie als jazzman.  

Nduduzo over Routes of Discovery: “In de geschiedenis en evolutie van de mensheid is zang waarschijnlijk het enige element dat altijd al deel van ons geweest. Misschien nog wel langer dan de talen die we spreken. Naarmate de mens zich ontwikkelde, werd het lied een doorgeefluik voor herinneringen, een manier om verhalen te vertellen. Wij zijn het volk van het lied! En met Routes of Discovery vertellen wij ons verhaal.”