Huun-Huur-Tu

30 Years Anniversary Tour
Nature of Sounds
do 16 nov / 20:00 - 22:10
do 16 nov ’23
20:00 - 22:10
  • do 16 nov ’23
    20:00 - 22:10
    Nieuwe Kerk, Den Haag

Met gepaste trots presenteren we deze epische Tuvaanse groep in Amare tijdens hun jubileumtour. Bekend om hun wonderlijke boventoonzang, delen deze Centraal-Aziatische artiesten al drie decennia hun diepgewortelde tradities over de hele wereld. We vieren hierbij niet alleen hun carrière, maar ook het overleven en floreren van de Tuvaanse cultuur, die tijdens de Sovjettijd bijna uitgeroeid was.

Het volk van Tuva leeft in de bergen van centraal Azië, in het zuidwesten van Siberië en ten noorden van Mongolië. De natuur vormt een onuitputtelijke inspiratiebron voor de muziek van dit nomadische volk. Volgens hun animistische geloof leven ze met diep ontzag voor hun natuurlijke leefomgeving. Van taiga tot uitgestrekte vlakten, bulderende rivieren of rustige stroompjes en galopperende paarden. Deze natuurfenomenen bootsen ze na met hun speciaal ontwikkelde khöömei zangtechnieken, waarmee ze twee tonen tegelijk produceren: een hoge fluittoon (sigit) en een diepe bastoon (kargiraa: ode aan de bergen).

Jarenlang poogden de Soviet om identiteiten van de vele etnische volkeren uit te wissen, maar toch wisten oprichters van HHT oa. Sayan Bapa en Kaigal-ool Khovalyg stand te houden. Na de val van het ijzeren gordijn werd het Siberische land Tuva langzaam opengesteld aan de rest van de wereld en is het met dank aan de Nederlandse musicoloog en label eigenaar Bernhard Kleikamp (Pan Records) dat het nieuwe “Ensemble Tuva”, voorloper van HHT, hun eerste internationale tournee maakte. Prestigieuze concertzalen en festivals over de hele wereld volgenden.

Ooievaarspaskorting
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.

Garderobe en drankje
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.

Huun-Huur-Tu bouwde een belangrijke oeuve op met bestsellers als 60 Horses in My Herd, The Orphan’s Lament, Ancestor’s Call en Terra Incognita die hun Republiek op de kaart zette en een jonge generatie in eigen land en ver daarbuiten blijvend inspireert.

Laat je transporteren naar de Altai bergen met de indrukwekkende kargira van Kaigal-ool, het gehinnik van de igil paardenkop-viool, de soundscape van steppe en de epische krijgersverhalen, voor een eveneens episch concert om live bij te wonen!

 

Credits

Kaigal-ool Khovalyg voice, igil, doshpuluur 
Sayan Bapa voice, doshpuluur, marinhuur, guitar 
Alexey Saryglar voice, tungur (drum), dashaaning khavy (rattle) 
Chanzy Radik Tyulyush voice, byzaanchi, khomuz, amarga