Simone Lamsma & Boris Giltburg

do 5 mei 20:15
do 5 mei '22
20:15
  • do 5 mei '22
    20:15
    Geweest

Artist in residence Simone Lamsma schittert in Prokofjevs indringende, donkere eerste vioolsonate, de virtuoze Fantasie in C groot van Franz Schubert, evocatieve sprookjes van Mathilde Wantenaar én een wereldpremière van Thomas Larcher.

Programma

Manthilde Wantenaar - Sprookjes 1-3
Prokofjev - Sonata nr. 1, op. 80
Thomas Larcher - Nieuw werk voor viool solo | wereldpremière
Schubert - Fantasie in C, D934

Prokofjevs eerste vioolsonate is een zeer persoonlijk stuk dat met veel moeite tot stand kwam; hij deed er zes jaar over. Op de achtergrond speelt de terreur van de ‘Grote Zuivering’ van het stalinistische tijdperk, waarin veel van Prokofjevs vrienden gearresteerd werden. Het stuk is donker van toon, maar er zijn ook lichtere passages, waarin de componist zich op liefdevolle wijze aan zijn verdwenen vrienden lijkt te herinneren.

Schubert schreef met zijn Fantasie in C groot een stuk dat zowel de violist als de pianist voor grote uitdagingen stelt. In het midden klinkt een prachtige reeks variaties op Schuberts eigen lied 'Sei mir gegrüßt'. Naast een nieuw stuk van de Oostenrijkse componist Thomas Larcher klinken ook de drie evocatieve Sprookjes die Mathilde Wantenaar in 2014 schreef voor het Alba Rosa Viëtor Compositie Concours. Ze sleepte er zowel de eerste prijs van de jury als de publieksprijs mee in de wacht.

In het kader van Simones 'artist in residence' bij het Residentie Orkest en Amare, is een composieopdracht uitgezet bij Thomas Larcher. In Amare de wereldpremière!

Dit concert wordt live uitgezonden door NPO Radio 4.

Uitvoerenden

Simone Lamsma, viool
Boris Giltburg, piano