Anne van Aerschot

The Goldberg Variations, BWV 988

Anne Teresa De Keersmaeker, Alain Franco/ Rosas
do 12 mei 20:15
do 12 mei
20:15
  • do 12 mei
    20:15
    Amare, Den Haag
    Danstheater

Na jarenlange afwezigheid in dansstad Den Haag is Rosas van Anne Teresa De Keersmaeker dan eindelijk weer in de stad te zien op het danspodium van Amare in een unieke vertolking van ‘The Goldberg Variations’ waarin zij zelf danst.

Bach's muzikale komos

De ‘Goldbergvariaties’ behoren tot het late werk van Bach, waarin de componist de mogelijkheden van muzikale thema’s tot het uiterste exploreerde in een spel van variaties, canons en fuga’s. Voor deze compositie vertrok hij van een eenvoudige, ingetogen melodie en een onderliggende baslijn, op basis waarvan zich een muzikale kosmos ontvouwt die straalt door een buitengewone veelzijdigheid en een ongeëvenaard niveau van complexiteit.

Solovoorstelling

Samen met pianist Alain Franco zet Anne Teresa De Keersmaeker haar traject met Bach verder in een dialoog met deze variaties. De grote bezetting van ‘The Six Brandenburg Concertos’, de vorige creatie op muziek van Bach, brengt ze terug tot een solovoorstelling die ze zelf danst. Daarbij blijft ze trouw aan hetzelfde principe van de muzikale partituur als blauwdruk voor de choreografie.

Blijvende zoektocht naar een eigen danstaal

Met één aria en dertig variaties daagt de muziek de dans uit tot dezelfde oefening: het vinden van een vorm in voortdurende verandering, met behoud van een onveranderlijke kern. Voor De Keersmaeker betekent het een uitnodiging om de afgelegde weg en de vragen van vandaag samen te brengen in de blijvende zoektocht naar haar eigen danstaal.

Gratis inleiding om 19.30 uur

Uitvoerenden

Choreografie en dans: Anne Teresa De Keersmaeker
Muziek: Johann Sebastian Bach, The Goldberg Variations, BWV 988
Piano: Alain Franco
Muzikale samenwerking: Alain Franco
Choreografisch assistent: Diane Madden
Decor en licht: Minna Tiikkainen
Productie: Rosas

Coproductie: Wiener Festwochen, Concertgebouw (Brugge), De Munt / La Monnaie, Théâtre de la Ville à Paris - Théâtre du Châtelet (Paris), Internationaal Theater Amsterdam / Julidans, Sadler’s Wells (London), Montpellier Danse

Deze productie wordt gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid, in samenwerking met Casa Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius.

Deze voorstelling is te zien dankzij het Fonds Internationale Dans (FIND). Amare, Holland Dance Festival en Nederlands Dans Theater bundelen in dit fonds hun krachten met als doel spraakmakende internationale dansproducties in Amare te presenteren en Den Haag als de dansstad van Nederland te profileren. 

Veilig naar het theater

Maatregelen rondom je bezoek aan Amare en de Nieuwe Kerk


Informatie en coronamaatregelen