© Jean-Pierre Jans

Haydn, Beethoven, Sjostakovitsj

Matangi Quartet
Matangi Moving Music
za 12 okt / 14:30
za 12 okt ’24
14:30
  • za 12 okt ’24
    14:30
    Nieuwe Kerk, Den Haag

Matangi combineert grote liefde en respect voor de strijkkwartethistorie met een tomeloze nieuwsgierigheid naar nieuwe muziek en nieuwe vormen. Met de strijkkwartetten van Haydn, Beethoven en Sjostakovitsj op hun lessenaar, wordt in dit middagconcert de crème de la crème uit de strijkkwartethistorie voorgeschoteld. 

Programma

Joseph Haydn Strijkkwartet nr. 5
Ludwig van Beethoven Strijkkwartet nr. 16
Dmitri Sjostakovitsj Strijkkwartet nr. 7

Voor het feestelijke mini-festival Matangi Moving Music, waarmee Matangi haar 25-jarige jubileum viert, kozen de vier leden elk hun favoriete werk. Tweede violist Hannelore de Vuyst brengt Haydns Strijkkwartet op. 20 nr. 5 naar Den Haag. Een logische keuze, aangezien de Oostenrijkse componist wordt gezien als de uitvinder van het strijkkwartet nadat hij de destijds nieuwe muziekvorm tijdens de Klassieke periode vervolmaakte. Van ‘Papa Haydn’ gaan we naar Beethoven nr. 16 op. 135, het werk dat cellist Arno van der Vuurst selecteerde. Dit meesterlijke strijkkwartet was het laatste werk dat Beethoven voltooide (behalve de finale) en beleefde pas na de componist zijn dood haar première. We sluiten af met Sjostakovitsj’ Strijkkwartet nr. 7. “Sjostakovitsj heeft de gave om met zijn muziek echt onder je huid te gaan zitten; je voelt aan alles het onheil dat in de lucht hangt en deze voelt onvermijdbaar. Deze muziek doet je op het puntje van je stoel zitten!”, aldus altviolist Karsten Kleijer over zijn favoriet.

Garderobe en drankje 
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop. 

Ooievaarspaskorting 
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.  

Credits

Matangi Quartet:
Maria-Paula Majoor viool
Hannelore De Vuyst viool
Karsten Kleijer altviool
Arno van der Vuurst cello