© Milan Rijnders

Steve Reich - Different Trains

Matangi Quartet
Matangi Moving Music
za 12 okt / 17:00
za 12 okt ’24
17:00
  • za 12 okt ’24
    17:00
    Nieuwe Kerk, Den Haag

Voor het feestelijke mini-festival Matangi Moving Music, waarmee Matangi haar 25-jarige jubileum viert, kozen de vier kwartetleden elk hun favoriete werk. 

Programma

Pete Harden For Bridget (after Riley)*
Steve Reich Different Trains

*wereldpremière

Na het middagconcert met Haydn, Beethoven en Sjostakovitsj, is het tijd voor nieuwe muziek met een wereldpremière van Pete Harden en de favoriet van eerste violist Maria-Paula Majoor: Reichs Different Trains voor strijkkwartet en tape.

Speciaal voor Matangi’s jubileum componeerde Pete Harden For Bridget (after Riley). Het is een korte etude gecreëerd door asymmetrische canons. Van Steve Reich, de Amerikaanse meestercomponist van minimalistische muziek, klinkt diens Different Trains. De compositie wordt door expert Richard Taruskin omschreven als “de enige adequate muzikale reactie - een van de weinige adequate artistieke reacties in welke vorm dan ook - op de Holocaust”.

In Different Trains vergelijkt Reich zijn jeugdherinneringen aan zijn treinreizen tussen New York en Californië in 1939-1941 met de treinen die werden gebruikt onder het nazi-bewind. Naast strijkkwartet hoor je in dit werk via tape opgenomen melodische spraak.

Garderobe en drankje 
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop. 

Ooievaarspaskorting 
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.  

Credits

Matangi Quartet:
Maria-Paula Majoor viool
Hannelore De Vuyst viool
Karsten Kleijer altviool
Arno van der Vuurst cello