Storm

LeineRoebana
za 2 apr 20:15
za 2 apr
20:15
  • za 2 apr
    20:15
    Amare, Den Haag
    Danstheater

STORM ontstaat uit een samenwerking van het moderne dansgezelschap LeineRoebana met de Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki.

STORM is een unieke samenwerking tussen een componist die durft te denken vanuit de beweging en choreografen die vorm geven aan de klank. Dans en muziek lijken veel op elkaar, ook al is de één  visueel en de ander auditief. Hoe zet klank zich voort in beweging of omgekeerd?

Mythes en labyrinten

Tsoupaki heeft haar wortels in Griekenland en die reiken helemaal tot in het oude Griekenland. Haar werk, van       grote orkestwerken en opera’s tot intieme stukken voor solo-instrumenten, is doordrenkt van mythes, paradoxen en labyrintisch denken. De klank van het verleden is de stuwende kracht die richting geeft aan haar zowel energieke als melancholische composities.

Puur en oprecht

In STORM worden de grillige gelaagdheid van hedendaags bewegen in dans en muziek in vorm en compositie energiek te lijf gegaan door de dansers van LeineRoebana, klarinettist David Kweksilber en luitist en zanger David Mackor.

De zoektocht van Calliope Tsoupaki, Andrea Leine en Harijono Roebana, samen met de musici en dansers, begint bij de puurheid van de klank en de oprechtheid van de beweging en verbreedt zich tot een waarachtige storm aan ervaringen.

LeineRoebana

LeineRoebana, het moderne dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, neemt al 25 jaar een belangrijke plaats in binnen de Nederlandse en internationale dans. Het choreografen duo ontwikkelde een uniek eigen dansidioom vanuit een nieuwe benadering van symmetrie, ritme en compositie. De wisselwerking tussen dans en muziek, in samenwerking met musici en componisten, is de kern van het werk van LeineRoebana. Hun muzikale voorkeur varieert van renaissance tot hedendaagse componisten en weerspiegelt hun zoektocht naar authenticiteit. Door zoveel mogelijk live muziek te gebruiken, vaak met composities in opdracht, verkennen ze de kracht van de dialoog tussen dans en muziek.

Tot ver over de grens heeft de groep bewondering geoogst. Smell of Bliss met violiste Liza Ferschtman, GhostTrack met de Indonesische componist Iwan Gunawan en zijn gamelanensemble Kyai Fatahillah en Theriak met harpiste Lavinia Meijer zijn enkele onvergetelijke voorbeelden uit de afgelopen 25 jaar. LeineRoebana werd bekroond in binnen- en buitenland en speelde in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Afrika en Indonesië.

De Jakarta Post: “Dutch choreographers duo LeineRoebana from Amsterdam stunned the audience.”


Calliope Tsoupaki

Calliope Tsoupaki deelt met LeineRoebana een voorliefde voor oude én hedendaagse muziek; westerse compositietechnieken en de traditionele klanken uit Griekenland en het Midden-Oosten. In haar werk laat Tsoupaki zich beïnvloeden door al deze aspecten en creëert zo een geheel eigen stijl. Haar muziek wordt gewaardeerd om haar melodische karakter, warm geluid en emotionele kwaliteit. Haar bekendste werk, het oratorium St. Luke’s Passion, combineert de contrasterende werelden van de West-Europese eigentijdse klassieke muziek en de Byzantijnse muziek van Oost-Europa. Ze componeerde ruim 100 werken in vele genres: solo-, orkest- en kamermuziek, vocale muziek, dans- en theatermuziek, opera en oratorium. In het instrumentarium maakt ze vaak gebruik van bijzondere instrumenten zoals qanûn, ney, kemençe, draailier, viola da gamba en panfluit. Calliope heeft zich ontwikkeld tot één van de meest toonaangevende componisten van Nederland en is sinds november 2018

Uitvoerenden

Choreografie: Andrea Leine en Harijono Roebana
Compositie: Calliope Tsoupaki
Dansers: Uri Eugenio, Andrea Pisano, Timon De Ridder, Kris Mohammed Adem, Aika Goto, Emma Bogerd
Musici: David Kweksilber, David Mackor
Toneelbeeld: Andrea Leine, Harijono Roebana en Jeroen Smith
Lichtontwerp: Jeroen Smith

Dutch choreographers duo LeineRoebana from Amsterdam stunned the audience.

The Jakarta Post

Veilig naar het theater

Maatregelen rondom je bezoek aan Amare en de Nieuwe Kerk


Informatie en coronamaatregelen