Children of Al-Andalus

Marmoucha Orchestra, Monstse Cortés en Abir El Abed
zo 15 mei 19:30
zo 15 mei '22
19:30
  • zo 15 mei '22
    19:30
    Nieuwe Kerk, Den Haag
    Geweest

In februari 2021 verscheen het bijzondere tekst- en fotoboek Children of Al-Andalus: A Lost Paradise in Morocco van Rick Leeuwestein en Hicham Ghalbane. Samen gingen zij in Marokko op zoek naar de nazaten van de Andalusische joden en moslims die in de vijftiende en zestiende eeuw uit Andalusië werden verdreven. Rick en Hicham spraken in Marokko met meer dan veertig Marokkaans-Andalusische families, zowel moslims als joden. Uit hun verhalen en emoties bleek dat velen van hen nog steeds verlies ervaren en dromen van het verloren paradijs.

 

Het Marmoucha Orchestra laat het boek tot leven komen in de muziekvoorstelling ‘Kinderen van Al-Andalus’. Op deze avond krijgen alle vormen van Andalusische muziek een plaats. Van middeleeuwse Andalusische nouba’s tot moderne Marokkaanse composities. Van taqsim tot de verschillende soorten flamenco. Vaak gaan de muziekstijlen spannende crossovers aan, bijvoorbeeld doordat twee muziekstijlen of twee muziekinstrumenten uit verschillende genres een dialoog aangaan met elkaar. De muziek wordt verzorgd door de musici van het Marmoucha Orechstra, de Spaanse flamencozangeres Montse Cortés en de Marokkaanse zangeres Abir El Abed.

Abir El Abed is een van de weinige artiesten die de Arabisch-Andalusische en Joods-Marokkaanse muzikale erfenis uitdraagt. Sinds haar deelname aan Arabs Got Talent in 2017 is Abir El Abed een rijzende ster. Montse Cortés is een icoon uit de flamencowereld. Ze trad onder andere op met Sara Baras en was genomineerd voor de Latin Grammy Awards. De afgelopen jaren deelde ze het podium met de inmiddels overleden legende Paco de Lucía, die haar opnam in zijn ensemble voor de tournee n.a.v. de cd Cositas Buenas.

Het Marmoucha Orchestra bestaat uit bevlogen musici met een passie voor muziek en de diversiteit in muzikale talen, stijlen en tradities van Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Middellandse Zee. Het Marmoucha Orchestra treedt op in alle producties van Marmoucha en brengt muzikanten, kunstenaars en publiek samen en slaat een brug tussen Oosterse en Westerse muziek. Het is de ontmoetingsplaats voor iedereen met een interesse in de Arabische cultuur en wereldmuziek.

Uitvoerenden

Abir El Abed – zang
Montse Cortés – zang
Mohamed Ahaddaf – ûd
Avishai Darash – piano
Emad Ghajjou – darbuka
Udo Demandt – slagwerkinstrumenten
Daniele Capucci – contrabas
Maurice Leenaars – flamencogitaar
Oene van Geel – altviool
Aleksandra Kaspera – chello
Maria Cristina González – fluit
Maripepa Contreras - hobo