FENIX Museum - koffer inzameldag

Wij zoeken jouw verhaal voor een nieuwe tentoonstelling
zo 22 mei 10:00 - 16:00
zo 22 mei '22
10:00 - 16:00
  • zo 22 mei '22
    10:00 - 16:00
    Amare, Den Haag
    Kunstenplein
    Geweest

FENIX Museum vraagt in heel Nederland koffers voor enorm kofferdoolhof. Met inzameldagen op verschillende data strijkt FENIX op 22 mei neer in Amare. 

FENIX Museum in oprichting in Rotterdam is op zoek naar koffers – heel veel koffers. Het museum presenteert bij de opening in 2024 een uniek doolhof, waar bezoekers doorheen kunnen dwalen. Tweeduizend koffers vormen de bouwstenen van het labyrint. FENIX vraagt hulp uit heel Nederland om mee te bouwen aan het kofferdoolhof. Het museumteam trekt in de weekenden van 14, 15 en 21 mei het land in en staat op 22 mei in Amare.

Op zoek naar bijzondere reisverhalen

De afgelopen maanden reisde Rutger Doop, conservator geschiedenis van FENIX het land af om koffers op te halen. ‘Het is fantastisch dat mensen bereid zijn om zoiets persoonlijks als een koffer te doneren. Tijdens mijn ontmoetingen met donateurs hoor ik bijzondere, verdrietige en soms heel grappige verhalen. Het kofferdoolhof in FENIX laat straks zien wat het kan betekenen om je koffer te pakken. Dat past bij uitstek bij ons museum, waar verhalen over vertrek en aankomst, van vroeger en nu centraal staan.’

De koffers die FENIX in ontvangst neemt zijn uiteenlopend. Van een originele, luxe Amerikaanse Oshkosh hutkoffer uit circa 1920 tot een eigentijds rood rolkoffertje uit Rotterdam. Bij sommige koffers horen bijzondere reis- en familieverhalen. De koffer staat dan symbool voor een nieuwe start, ingegeven door liefde, een avontuur of oorlog.

FENIX doet een oproep aan alle koffereigenaars in Nederland. Wie nog een koffer van zichzelf, grootouders of andere familieleden of vrienden heeft, is welkom die op te laten nemen in de collectie van FENIX. Zo blijft de koffer bewaard voor de toekomst en worden persoonlijke reis- en migratieverhalen doorverteld.

Roel Dijkstra
Conservator Rutger Doop

Over FENIX 

In 2024 opent FENIX in Rotterdam. De monumentale Fenixloods II op Katendrecht wordt momenteel getransformeerd tot museum en culturele, culinaire en creatieve ontmoetingsplek. Het is dé plek van vertrek en aankomst. Waar miljoenen mensen vertrokken en net zovelen van over de hele wereld aankwamen. Op de vlucht of de liefde achterna. Op zoek naar geluk of betere kansen. FENIX vertelt al deze verhalen. F

ENIX bouwt aan een internationale museumcollectie die (hedendaagse) kunst, fotografie, historische objecten en persoonlijke verhalen omvat. De collectie wordt gepresenteerd in een voormalige, aan de rivier de Maas gelegen, op- en overslagloods uit 1923 die momenteel volledig wordt gerestaureerd. Fenixloods II blijft zo bewaard als markant voorbeeld van de Rotterdamse havenarchitectuur. Nieuwe toevoeging aan het gebouw is de Tornado, een theatrale trappartij die uitmondt in een spectaculair uitzichtplatform over de Maas en Rotterdam. Het ontwerp is van de Chinese architect Ma Yansong, oprichter van MAD Architects. 

FENIX is een initiatief van Stichting Droom en Daad.