© Bouwcombinatie Cadanz

Duurzaamheid

De keus van de Haagse gemeenteraad voor duurzame nieuwbouw in plaats van renovatie van de oude Dr Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater heeft bijzondere gevolgen. De gemeenteraad wil dat het eerste duurzaam gebouwde kunstcomplex van Nederland in Den Haag komt te staan. Met de eis om BREEAM-NL Excellent gecertificeerd worden. Een belangrijke duurzaamheidscertificatie. 

Wat is BREEAM-NL? 
Als Amare het duurzaamheidcertificaat BREEAM-NL Excellent krijgt is het daarmee het eerste podiumkunstengebouw in Nederland, dat dit heeft. Deze toetsingsmethode op duurzaamheid voor woningen, kantoren en ander vastgoed is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk en aangepast aan Nederlandse en Europese regelgeving.

BREEAM-NL Excellent hanteert criteria voor negen categorieën, waar tijdens de bouw aan voldaan moet zijn: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. Die criteria lopen als een rode draad door het hele proces, dus de eis voor deze belangrijke certificering is vanaf de start van de bouw meegenomen en geldt ook voor het gebruik van het gebouw en dus voor de bedrijfsvoering van de vier bewoners.
 
Samenwerken voor het certificaat
Alle betrokkenen rondom de bouw werken mee om straks bij de oplevering de ‘Excellente’ score te behalen. Betrokken zijn Gemeente Den Haag als opdrachtgever, bouwmaatschappij Cadanz en het Zuiderstrandtheater (officieel Stichting Dans- en Muziekcentrum) als de eindgebruiker.

Twee medewerkers van Cadanz zijn gedurende de hele bouw belast met het toezien op het certificeringstraject. Er zijn twee certificaten te behalen, één op het ontwerp en één voor de oplevering. Dutch Green Building Council (DGBC), de beheerder van BREEAM-NL, voert die toetsen uit.

Zonnepanelen en broedkasten
Wat krijgen wij nou straks te zien van die duurzame bouw? Dat is heel wat, zo wordt gewerkt met gerecycled beton, komt op het dak voor vierduizend vierkante meter aan zonnepanelen en wordt de bodem gebruikt als warme- en koude-bron voor het regelen van de temperatuur in het gebouw.

Amare is met een oppervlakte van zo’n acht voetbalvelden aan m2 een groot en complex gebouw. In het ontwerp zijn deze duurzame maatregelen genomen:

  • 4000 m2 aan zonnepanelen voor de opwekking van energie
  • Temperatuurregulatie door gebruik van de bodem als warme- en koude-bron
  • LED-verlichting in het gehele gebouw
  • Gebruik van regenwater voor het doorspoelen van toiletten
  • Overtollig regenwater wordt geïnfiltreerd in de bodem
  • 50 in de gevel verwerkte broedkasten voor verschillende soorten vogels
  • 28 ingebouwde vleermuizenverblijven

Geen CO2-uitstoot
Ook het bouwproces wordt voor de certificatie beoordeeld op duurzaamheid zoals energie- en watergebruik. De bouwmaatschappij werkt tijdens de bouw op duurzame windenergie waardoor er geen CO2 uitgestoten wordt op de bouwplaats. Ook is 90% van het bouwafval gescheiden afgevoerd.

Toekomst
Amare zal na de opening ook zoveel mogelijk duurzaam en maatschappelijk verantwoord moeten gaan ondernemen. Het complex is uitstekend met het openbaar vervoer en de fiets te bereiken is. De catering gaat werken met plantaardige, biologische en lokale producten. Het personeel zal een dwarsdoorsnede zijn van de Haagse bevolking, waarbij velen nieuwe stappen maken op de arbeidsmarkt. En straks zijn weer andere certificaten te behalen, zoals het Green Key Gold certificaat voor congreslocaties. Dat is nog even toekomstmuziek.

Meer over de bouw van Amare