Seizoen 2022-2023
"We leven in bijzondere tijden. Na twee jaar pandemie willen we het leven vieren. We gaan opnieuw uit en omarmen elkaar. Tegelijkertijd verlangen we naar vrede. Een uitgelezen kans om juist nu in het theater elkaar weer te ontmoeten. We zijn dan ook verheugd dat steeds meer bezoekers Amare weten te vinden! En trakteren je hierbij op een sneak peek voor seizoen 22/23."
- Geesje Prins, hoofd programma
In Amare hebben we met man en macht gewerkt om de mooiste concerten en voorstellingen voor jou te selecteren. Ook voor het seizoen 22/23 staat nu een gevarieerd programma in de steigers. Vul je winkelmandje met de mooiste vooruitzichten!
-
ABBA The Music
Thank you for The Musicwo 21 junThank you for The Music is een heerlijke muzikale feelgoodshow, met een band om van te smullen en vier dames op het front die je meenemen naar de gloriejaren van de Zweedse supergroep. ABBA The Music is geen tributeband en geen musical, maar doet precies waar jij voor komt: al die fantastische songs op razend originele wijze vertolken. Een bijzondere groep van tien musici en vocalisten – allemaal groot ABBA-fan – steken het repertoire van ABBA in een verrassende jas. In de meer dan twee uur durende, met visuals verrijkte show hoor je zo’n beetje alle grote hits, zoals Mamma Mia, Dancing Queen, Money Money Money, SOS, Chiquitita en songfestivalwinnaar Waterloo. Alles gespeeld zoals ABBA dat tijdens hun eigen concerten ook deed: niets op tape, alles live!
-
wo 21 jun 20:00 - 22:10Geweest
-
wo 21 jun 20:00 - 22:10Geweest
-
-
YeonDo - Bosch Requiem
Dag in de Branding #67za 17 junHet leven zelf is al raadselachtig genoeg, maar het mysterie van de dood roept nog veel meer vraagtekens op. Als de dood dan op de deur klopt, wordt het stervensproces met allerlei mystieke rituelen omgeven. Nog nooit klonk het dodenmis ritueel zo louterend als bij de Koreaans-Nederlandse componiste Seung-Won Oh. Imponerende slagwerkpartijen, meditatieve strijkpassages en hemelse stemmen smelten samen tot een spiritueel momentum. Het publiek maakt letterlijk deel uit van een intense concertervaring. Onbegrensde, tijdloze muziek die moeiteloos eeuwen doorkruist.
Met haar weidse muziekritueel YeonDo werpt Seung-Won Oh nieuw licht op de aloude Koreaanse katholieke kerktraditie. Voordat iemand wordt begraven vindt er een begeesterd groepsgebed plaats voor de dode. De componiste is gefascineerd door dit unieke dodenritueel dat Koreaanse begrafenistradities verbindt met het katholieke geloof in Korea. Tijdens het YeonDo-ritueel verblijft de dode bijvoorbeeld in het vagevuur totdat de zonden zijn vergeven en het hemelen kan beginnen. De geest wordt voorbereid op zijn tocht naar een nieuwe wereld. Ohs live muziek heeft een grote fysieke uitstraling waarbij muzikale handeling en klankritueel in elkaar overvloeien.
In haar dodenmis is een hoofdrol weggelegd voor New European Ensemble, de zangers van Cappella Pratensis en een alt, die een zinderend en tijdloos ritueel ontketenen.
Dit concert is onderdeel van Festival Dag in de Branding. Tijdens Festival Dag in de Branding laten de Haagse podia, het Residentie Orkest en diverse ensembles je kennismaken met de nieuwste muziek. Drie keer per jaar organiseren zij met elkaar een festival vol ontdekkingen op verschillende locaties in Den Haag. De makers van nu staan centraal. Ontmoet de componisten en praat na met de musici. Wat fascineert hen en hoe hoor je dat terug in het werk?
Het complete programma van het festival vind je op www.dagindebranding.nl.Programma
Seung-Won Oh YeonDo (Bosch Requiem)
Uitvoerenden
New European Ensemble
Cappella Pratensis
Manoj Kamps dirigent-
za 17 jun 20:30 - 22:15Geweest
-
za 17 jun 20:30 - 22:15Geweest
-
-
Radio West Concert - Slagwerk en piano
Koninklijk Conservatoriumzo 11 junHet concert wordt op de volgende zondag tussen 08.00-09.00 en 20.00-21.00 uitgezonden op Radio West.
-
zo 11 jun 11:00 - 12:00Geweest
-
zo 11 jun 11:00 - 12:00Geweest
-
-
Wouter ontmoet Rembrandt
Residentie OrkestKlassiekers en een wereldpremièreza 10 junVanavond ontmoet de concertmeester Wouter Vossen de bijzondere jazzpianist en componist Rembrandt Frerichs in de Nieuwe Kerk. Zij brengen dé klassiekers onder de kamermuziek ten gehore: Mozarts Adagio & Fuge en Haydns Symfonie nr. 94. Deze stukken flankeren de wereldpremière van Frerichs Pianoconcert.
Onze stadsgenoot staat bekend om zijn eigenwijze muziek, met innovatieve stijlcombinaties – van jazz tot klassiek. Zo combineert het Residentie Orkest het nieuwe met het bekende; ze houden hun publiek graag op hun tenen.
De keuze voor Symfonie nr. 94 is dan ook niet toevallig. De beroemde ‘verrassing’ die de grote Oostenrijker erin verwerkte om het publiek op te schrikken, verraadt het gevoel voor humor van de componist. Griegs Laatste Lente gaat eraan vooraf, en roept een speels maar bij vlagen sprookjesachtig beeld op van smeltende sneeuw.
Programma
Mozart Adagio & Fuge
Frerichs Pianoconcert (wereldpremière)
Grieg De laatste lente
Haydn Symfonie nr. 94 ‘Met de paukenslag’Uitvoerenden
Wouter Vossen viool en leiding
Rembrandt Frerichs piano-
za 10 jun 20:15 - 21:45Geweest
-
za 10 jun 20:15 - 21:45Geweest
-
-
Jandino
Judeska Airlineszo 4 junNadat Judeska voor de zoveelste keer is ontslagen, krijgt ze een laatste kans van het uitzendbureau. Ze mag als stewardess aan de slag. Judeska ziet het meteen helemaal zitten: verre reizen, dure hotels en cocktails drinken aan het zwembad. Glamour! Maar dat zit er tot haar ongenoegen allemaal niet in, want ze wordt grondstewardess. Haar realiteit is dealen met overvolle koffers, ongeduldige passagiers en krijsende kinderen. Te midden van al deze hectiek en chaos is iedereen op zoek naar geluk. Het is maar goed dat grondstewardess Judeska daar is om ze in de juiste richting te wijzen. Of niet?
Uitvoerenden
Het Huis van Asporaat
-
zo 4 jun 16:00 - 18:15Geweest
-
zo 4 jun 16:00 - 18:15Geweest
-
-
Cor Bakker met als gast Sjors van der Panne
za 3 jun“Wanneer Sjors een lied zingt, dan ís hij dat lied.” Zo verwoordde niemand minder dan Liesbeth List haar bewondering voor zanger Sjors van der Panne. Een lied is maar een tekst en wat noten, maar zijn prachtige stem blaast er leven in. Hij is een verteller van het Nederlandse lied en in dit programma geeft de rijke begeleiding van meesterpianist Cor Bakker dat lied vleugels. Bakker ziet in Van der Panne een complete artiest. Het is niet alleen diens fijne manier van zingen die hem aanspreekt, maar ook zijn gedrevenheid, die hem aan Brel en Shaffy doet denken. En toch blijft Sjors van der Panne gewoon Sjors van der Panne. Dit kan niet anders dan een prachtige muzikale ontmoeting worden van twee mannen die blij zijn dat ze mooie dingen mogen maken."
Uitvoerenden
Cor Bakker piano
Sjors van der Panne zang-
za 3 jun 20:15 - 22:00Geweest
-
za 3 jun 20:15 - 22:00Geweest
-
-
Orphée aux Enfers
Opera Zuiddi 30 meiIn Orphée aux Enfers geeft meester-satiricus Jacques Offenbach de klassieke mythe een draai. Euridyce haat de muziek van Orfeo, wijst haar burgerlijke leven af en reist met haar minnaar Pluto naar de onderwereld. De goden, verveeld met hun rijke en machtige levens, besluiten Euridyce te volgen. Hun verschijning in de onderwereld leidt uiteindelijk tot een extravagant, vrolijk en bevrijdend feest. Orphée aux Enfers wordt uitgevoerd in het Frans met Nederlandse en Engelse boventiteling.
Programma
Jacques Offenbach Orphée aux Enfers
Uitvoerenden
Opera Zuid
-
di 30 mei 20:00 - 22:05Geweest
-
di 30 mei 20:00 - 22:05Geweest
-
-
Marco Beasley & Franco Pavan
Liederen van passie en wanhoopzo 28 meiMetgezel bij deze gepassioneerde tour de force is snarentovenaar Franco Pavan. In 2021 haalde hij de liederen op dit programma hoogstpersoonlijk in een Italiaans familie-archief onder het stof vandaan. Van de allereerste moderne uitvoering van muziek van Bartolomeo Gazza en een zekere Ogniben tot werk van Bartolomeo Tromboncino en Philippe Verdelot: in dit concert zijn hartstocht en vertwijfeling niet ver van elkaar verwijderd.
Marco Beasley
Marco Beasley studeerde theater- en muziekwetenschappen aan de Universiteit van Bologna, waar hij zich verdiepte in het ‘recitar cantando’ (zingend spreken) en de geestelijke en wereldlijke polyfonie. Zangles volgde hij bij de legendarische Amerikaanse mezzosopraan Cathy Berberian, waarna hij een eigen techniek ontwikkelde die zijn stem uitermate natuurlijk laat klinken. Met zijn revolutionaire stemgeluid en charismatische voorkomen groeide de Italiaanse tenor in korte tijd uit tot een van de populairste en meest bekroonde sterren binnen de klassieke muziek.
Franco Pavan
De Italiaanse luit- en theorbespeler Franco Pavan studeerde cum laude af in Milaan voor zowel luit als muziekwetenschappen. Hij werkt met belangrijke oudemuziek-ensembles zoals Concerto Italiano, Accordone, La Cappella della Pietà dei Turchini, La Risonanza, La Venexiana en Trinity Baroque. Hij vormt een duo met blokfluitiste Dorothee Oberlinger en is oprichter van het ensemble Laboratorio ‘600. In 2014 ontving hij de titel Cultore della Materia in de muziekgeschiedenis aan de Universiteit van Padua. Pavan doceert aan het conservatorium van Verona.Programma
Marchetto Cara (ca. 1465-1525) Mentr'io vo' per questi boschi
Ogniben Venetiano (16de eeuw) Com'havrò dunque il frutto
Marchetto Cara Amor da che convien
Bartolomeo Gazza (16de eeuw) Lasso ahimè
Ogniben Venetiano E' morta la speranza
Vincenzo Capirola (1474-na 1548) Ricercare primo
Marchetto Cara Caro sepulchro mio
Marchetto Cara Così extrema è la doglia
Bartolomeo Tromboncino (1470-na 1534) Zephyro spira
Costanzo Festa (ca. 1485/90-1545) Tu es Petrus
Benedetto Gareth (ca. 1450-1514) Amando e desiando
Vincenzo Capirola Ricercare ottavo
Marchetto Cara Quella fiamma ostinata
Bartolomeo Tromboncino Dolci ire, dolci sdegni
Michele Pesenti (ca. 1470-1528) Che faralla, che diralla
Don Timoteo (16de eeuw) Uscirallo o resterallo
Bartolomeo Tromboncino Vergene BellaUitvoerenden
Marco Beasley tenor
Franco Pavan luit-
zo 28 mei 16:00 - 17:15Geweest
-
zo 28 mei 16:00 - 17:15Geweest
-
-
¡La otra Cuba!
Cappella Amsterdamzo 28 meiVanaf de aanwezigheid van de eerste Spaanse musicerende priesters tot nu: als je naar de muziek van Cuba luistert, luister je naar eeuwen aanwezigheid van Afrikaanse slaafgemaakten, kolonisten uit Spanje, Amerikanen, Fransen en Chinese gastarbeiders. Al deze invloeden hebben geleid tot prachtige, buitengewoon veelzijdige muziek.
Onder leiding van Leonard Evers, tevens samensteller van dit unieke programma, hoor je kamerkoor Cappella Amsterdam in intrigerende koorstukken in Spaans en Yoruba zingen. Op de beats van AKE en de vocale kracht van Cappella Amsterdam en zangeres Martha Galarraga zie je de fantastische danser Pedro Ricardo Henry verschillende orishas (Yoruba godheden) uitbeelden.
Programma
Leo Brouwer (*1939) Balada de un dìa de julio en Amor… Yo he enseñarte el camino… (uit: Canciones Amatorias)
Wilma Alba Cal (*1988) I. Variación II. Remanso, canción final III. Media luna IV. Pórtico V. El canto quiere ser luz (uit: 5 Canciones)
Leo Brouwer Selectie uit Rondas, refranes y trabalenguas
Leo Brouwer Cántico de Celebración
Calixto Álvarez (*1938) Cantos Lucumí en een selectie uit Osun RequiemDownload hier het digitale programmaboek
Uitvoerenden
Cappella Amsterdam
Martha Galarraga zangeres
AKE bata percussie
Pedro Ricardo Henry danser
Kenza Koutchoukali eindregisseur
Floriaan Ganzevoort lichttechnicus
Arien de Vries kostuumontwerp
Leonard Evers dirigent-
zo 28 mei 14:15 - 16:15Geweest
-
zo 28 mei 14:15 - 16:15Geweest
-
-
Buurman & Buurman gaan verhuizen (4+)
zo 28 meiAls Buurman & Buurman besluiten te verhuizen moet er natuurlijk van alles gebeuren. Meubels sjouwen, een nieuwe keuken installeren, de vloer schuren en er mag ook wel een nieuw behangetje aan de muur. Nog even de schilderijtjes netjes ophangen, en klaar! Als dat maar goed gaat… Hun lijfspreuk: ‘A JE TO!’ (betekent: ‘voor mekaar’) roept straks de hele zaal luidkeels mee.
Buurman & Buurman wisten in een mum van tijd de harten van vele kinderen en hun ouders te stelen. Gelukkig komen de twee onhandige klussers terug naar het theater! Voor de 6e maal op rij brengen Jelle Kuiper (script en regie) en taalkunstenaar Ivo de Wijs de Tsjechische klussers tot leven, ditmaal in de voorstelling Buurman & Buurman gaan verhuizen.Uitvoerenden
Cast
Rein Mulder en Polle Vrienten
Creatives
Jelle Kuiper script en regie
Ivo de Wijs liedteksten
Erik de Reus muziek
Ascon de Nijs decor
Joost van Wijmen kostuumontwerp
Stichting SIP & Jelle Kuiper Producties, Matthijs Bongertman i.s.m. Senf Producties producent -
Bruckner & Beethoven
Residentie OrkestMet sterpianist Arthur Jussenvr 26 meiMet het heldere, lichte Pianoconcert nr. 4 componeerde Beethoven een dialoog tussen piano en orkest. Het roept het beeld op van Orpheus die de wilde dieren temt, althans dat hoorde Liszt erin.
Dit pianoconcert is een werk dat na de première in vergetelheid raakte, en dankzij Mendelssohn vandaag de dag nog opgevoerd wordt. Met Arthur Jussen is dit meesterwerk in absoluut bekwame handen.
Het duurde lang voordat de precieze, perfectionistische Oostenrijker Anton Bruckner tevreden was met zijn compositie van de Vierde symfonie. Maar het werd uiteindelijk een van zijn geliefdste symfonieën. De door Bruckner zelf bedachte bijnaam ‘Romantische’ hoor je in de beelden die hij oproept: ridders en paarden, een middeleeuwse stad in het ochtendgloren en de ontwakende natuur. Sinds lange tijd speelt het Residentie Orkest dit grandioze werk weer, deze keer gedirigeerd door de dynamische Michal Nesterowicz.
Programma
One Minute Symphony
Beethoven Pianoconcert nr. 4
Bruckner Symfonie nr. 4 ‘Romantische’Uitvoerenden
Michal Nesterowicz dirigent
Arthur Jussen piano-
vr 26 mei 20:00 - 22:30Geweest
-
vr 26 mei 20:00 - 22:30Geweest
-
-
B’Rock Orchestra & Vox Luminis
Mozart's Mis in Czo 21 meiGratis inleiding
Voorafgaand aan het concert, om 13.30 uur, kun je op vertoon van je voorstellingsticket in de Swing een inleiding bijwonen. De inleiding is gratis en op basis van beschikbaarheid.Programma
Michael Haydn Requiem
Mozart Mis in c kleinUitvoerenden
B’Rock Orchestra
Lionel Meunier artistieke leiding & bas
Cecilia Bernardini concertmeester
Robin Johanssen sopraan
Sophie Junker sopraan
Florian Sievers tenor-
zo 21 mei 14:15 - 16:05Geweest
-
zo 21 mei 14:15 - 16:05Geweest
-
-
Radio West Concert - DNOA
Koninklijk Conservatoriumzo 21 meiHet concert wordt op de volgende zondag tussen 08.00-09.00 en 20.00-21.00 uitgezonden op Radio West.
-
zo 21 mei 11:00 - 12:00Geweest
-
zo 21 mei 11:00 - 12:00Geweest
-
-
Het Nationale Ballet + ISH Dance Collective
Dorianza 20 meiVerschillende dansstijlen
Meisner en Gerris volgen in hun productie de verhaallijn van Wilde’s boek, maar plaatsen het verhaal in een excentrieke, eigentijdse setting. Hoofdpersoon Dorian slaat in zijn zucht naar schoonheid en adoratie volkomen door, met alle gevolgen van dien. Hij belandt in een neerwaartse spiraal en raakt verstrikt in een labyrint waarin hij realiteit en fantasie niet meer kan scheiden. Net als in Narnia en GRIMM laten Meisner en Gerris ook bij Dorian verschillende dansstijlen op verrassende wijze samenvloeien tot een bruisende mix van hiphop en ballet.Nieuwe, live uitgevoerde muziek
Joey Roukens, een van Nederlands bekendste jonge componisten van dit moment, schrijft speciaal voor Dorian een nieuw avondvullend muziekstuk. Hij componeerde de afgelopen jaren werken voor diverse Nederlandse en internationale orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, waarvan hij ‘composer in residence’ was. Meisner en Roukens werkten al eerder samen voor het ballet In Transit. In Amare wordt Roukens’ nieuwe compositie live uitgevoerd door Het Balletorkest.Persreacties
"GRIMM is zonder twijfel de fantasierijkste dansvoorstelling van dit theaterseizoen." Trouw
"Het. Is. Ge-wel-dig. Narnia is een sprookjesballet, waarbij de Junior Company de handen ineen heeft geslagen met de dansers van ISH. Ballet gemengd met hiphop. En werkelijk alles valt op zijn plaats in dit verhaal, waarin kinderen in een sprookjeswereld belanden (…) dit mag u uw (klein)kinderen niet ontzeggen." De TelegraafUitvoerenden
Ernst Meisner en Marco Gerris choreografie
Joey Roukens muziek
Het Balletorkest live muziek-
za 20 mei 19:30 - 21:30Geweest
-
za 20 mei 19:30 - 21:30Geweest
-
-
Piotr Anderszewski
Meesterpianistvr 19 meiAnderszewski begon op zesjarige leeftijd met pianospelen. Hij bezocht de conservatoria in Lyon, Straatsburg, de Muziek Academie van Warschau en de University of Southern California in Los Angeles. Wat de meesterpianist ook speelt, het is allemaal voortreffelijk en uniek. Beleef deze klaviertijger in de prachtige akoestiek van de Concertzaal.
Programma
Bach Partita nr. 6, BWV 830
Szymanowski -Mazurkas Op 50, nrs. 3, 7, 8, 5 en 4
PAUZE
Webern Variaties, op. 27
Beethoven Sonate, op. 110Uitvoerenden
Piotr Anderszewski piano
-
vr 19 mei 20:00 - 21:35Geweest
-
vr 19 mei 20:00 - 21:35Geweest
-