Duurzaamheid in Amare

© Carlijn Stortelder

In Amare staat duurzaamheid centraal. Amare is een duurzaam gebouwd kunstencomplex, waarbij al sinds het bouwproces rekening werd gehouden met verschillende maatregelen. Lees hier meer over wat wij doen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

BREEAM-NL Excellent certificaat


Amare heeft in maart 2022 het BREEAM-NL Excellent Oplevercertificaat behaald! Met een score van 79,21% op de gestelde duurzaamheidscriteria is het reeds ontvangen ontwerpcertificaat in 2017 (70,29%) overtroffen. Met dit 'BREEAM-NL Excellent' certificaat zijn wij het eerste duurzaam gebouwde podiumkunstencomplex van Nederland.

Wat is BREEAM-NL? 
BREEAM-NL Excellent is een belangrijke duurzaamheidscertificatie. Deze toetsingsmethode op duurzaamheid voor woningen, kantoren en ander vastgoed is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk en aangepast aan Nederlandse en Europese regelgeving.

BREEAM-NL Excellent hanteert criteria voor negen categorieën, waar tijdens de bouw aan voldaan moet zijn: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. Die criteria lopen als een rode draad door het hele proces. De eis voor deze belangrijke certificering is dus al vanaf de start van de bouw meegenomen en geldt ook voor het gebruik van het gebouw en voor de bedrijfsvoering van de vier bewoners.
 
Samenwerken voor het certificaat
Alle betrokkenen rondom de bouw hebben samengewerkt om te kunnen voldoen aan de BREEAM-NL Excellent criteria. Betrokken waren onder andere Gemeente Den Haag als opdrachtgever, bouwmaatschappij Cadanz en het Stichting Amare als de eindgebruiker. 

Zonnepanelen en broedkasten
In het gebouw zijn de volgende duurzame maatregelen meegenomen:

  • 4000 m2 aan zonnepanelen voor de opwekking van energie
  • Temperatuurregulatie door gebruik van de bodem als warme- en koude-bron
  • Ledverlichting in het gehele gebouw
  • Gebruik van regenwater voor het doorspoelen van toiletten
  • Overtollig regenwater wordt geïnfiltreerd in de bodem
  • 50 in de gevel verwerkte broedkasten voor verschillende soorten vogels
  • 28 ingebouwde vleermuizenverblijven

Geen CO2-uitstoot
Het bouwproces werd voor de certificatie ook beoordeeld op duurzaamheid, zoals energie- en watergebruik. De bouwmaatschappij werkte tijdens de bouw op duurzame windenergie waardoor er geen CO2 uitgestoten werd op de bouwplaats. Ook werd 90% van het bouwafval gescheiden afgevoerd.

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord
Ook sinds de opening is Amare duurzaam en maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen. Het complex is uitstekend met het openbaar vervoer en de fiets te bereiken. De catering werkt met plantaardige, biologische en lokale producten. En het personeel is een dwarsdoorsnede van de Haagse bevolking, waarbij velen nieuwe stappen maken op de arbeidsmarkt. We willen nog veel meer certificaten behalen!

Green Key certificaat

Green Key is het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de toeristische, recreatieve en culturele sector. In november 2021 heeft Stichting Amare voor het eerst de Green Key certificering verkregen! Sindsdien wordt het keurmerk elk jaar hernieuwd.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) kijken bedrijven niet alleen naar het maken van zoveel mogelijk winst, maar houden ze hierbij ook rekening met de sociale kant (medewerkers, maatschappij en dierenwelzijn) en de milieukant (minder CO2 uitstoot, minder afval). Het gaat daarbij om een goede balans tussen People, Planet en Profit. De afgelopen jaren is het bewustzijn rondom de noodzaak van meer duurzaamheid en verantwoord ondernemen sterk toegenomen.

Voor organisaties is het soms niet helder waar en hoe te starten met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Daarom is het handig als je een handleiding aangereikt krijgt. Green Key biedt zo’n handleiding voor bedrijven in horeca, recreatie en toerisme. Met een Green Key is het ook veel eenvoudiger om de inspanningen rondom duurzaam ondernemen zichtbaar te maken richting gasten en bezoekers.

Green Key
Green Key is het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. In Nederland zijn er circa 650 locaties met een Green Key. 

Accommodaties met een Green Key voldoen aan strenge normen op het gebied van duurzaamheid, milieu en MVO. Deze normen richten zich communicatie,  gebruik van energie, gas en water, afvalmanagement, mobiliteit, eten & drinken, groen & bouwen,  duurzaam inkopen van non-food producten, maatschappelijke betrokkenheid etc. Voor de verschillende bedrijfssectoren zijn er verschillende normen. Momenteel zijn er circa 25 bedrijfsgroepen. Voorbeelden van bedrijfsgroepen zijn hotels, campings, bungalowparken, congreslocaties , theaters en restaurants. 

Verplichte en optionele normen
Voor alle bedrijven geldt dat zij moeten voldoen aan alle verplichte normen en een aantal optionele normen. De verplichte normen zijn basis MVO normen, zoals het registreren en besparen van gas, water en elektra, het inkopen van schoonmaakmiddelen met een milieukeurmerk en het verminderen van de hoeveelheid (rest)afval. 

De optionele normen gaan een stap verder. Hieronder vallen maatregelen zoals het gebruik maken van duurzame energie, het in dienst nemen van medewerkers met een arbeidsbeperking of het scheiden van plastic. Hoe meer optionele normen een locatie behaald, hoe hoger de gradatie (brons, zilver en goud). 

De normen zijn vastgesteld door het bestuur van de Stichting KMVK en voldoen aan de internationale normen van Green Key die weer vastgesteld zijn door de Executive Board van FEE International. 

Wat doet Amare aan MVO/Green Key? 
MVO is een belangrijk thema binnen Amare. Eén van onze doelen is het behalen en behouden van het Green Key certificaat. De volgende maatregelen hebben wij genomen binnen onze organisatie:

  • Waterbesparingen van kranen en douches
  • Alle openbare toiletten worden gespoeld met regenwater; de urinoirs zijn waterloos
  • Shampoos en handzeepjes met een milieukeurmerk
  • Brandblussers met een milieukeurmerk
  • Minimaliseren van plastic artikelen
  • Gebruik maken van zo min mogelijk (of in ieder geval duurzame) schoonmaakmiddelen
  • Duurzaam kopieerpapier, servetten en brochures
  • Inkoop van zoveel mogelijk biologische en fairtrade Food- & Beverage producten
  • Hanteren van een duurzaam inkoopbeleid
  • Minimaliseren van papierverbruik
  • Gescheiden afvalinzameling (glas, papier, PMD, Swill, rest)
  • Beperken van het energieverbruik door gebruik maken van uitsluitend led lampen en bewegingssensoren voor verlichting en klimaatmaatregelen
  • Een ‘green team’ dat zorg draagt voor naleving van de afspraken rondom MVO en het proces bewaakt.
  • Duurzame samenwerkingen, zoals bijvoorbeeld met JINC; JINC helpt kinderen van 8 tot 16 jaar op weg naar de arbeidsmarkt.
  • Vele regionale samenwerkingen, zoals bijvoorbeeld bij het Gnawa Festival: een initiatief van vijf Haagse instellingen met ieder hun expertise en Amare die het faciliteert.
  • Wij adviseren onze bezoekers om met OV naar Amare te reizen in plaats van met de auto. Personeel komt zoveel mogelijk met het OV naar Amare.

    Bezoek voor meer informatie de Green Key website: www.greenkey.nl
Duurzame samenwerkingen

Stichting Amare (voorheen Zuiderstrandtheater) heeft zich ontwikkeld van een primair presenterend podium naar een huis voor presentatie, coproductie en educatie. Dat houdt in dat wij samenwerken met een groot aantal partners binnen en buiten de stad; culturele -, maar ook maatschappelijke organisaties en het onderwijs. Die partnerschappen lopen uiteen van diverse migrantenorganisaties en de cultuurankers op het gebied van culturele diversiteit inclusief een belangrijk initiatief als Muziekcentrum 1001 Nachten tot festivals als Holland Dance, Rewire, De Betovering en Dag in de Branding en van internationale podia als South Bank Londen en Europalia Brussel tot CultuurSchakel en JINC.

Structurele samenwerking met JINC
Als organisatie werken we al een aantal jaar samen met JINC. JINC helpt kinderen van 8 tot 16 jaar op weg naar de arbeidsmarkt. Via de verschillende programma’s maken ze kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren.Enkele programma's die JINC aanbiedt zijn bliksemstages, sollicitatietrainingen en de mogelijkheid om ondersteund te worden door een carrière coach. Het programma van JINC past uitstekend bij de missie van Stichting Amare om een huis te zijn voor heel Den Haag, maatschappelijk betrokken te zijn en een educatieve ontmoetingsplek te zijn. Medewerkers zetten zich in als vrijwilliger door deel te nemen aan één van de programma's van JINC.

Regionale samenwerking
Het Gnawa festival heeft zich bewezen in het Zuiderstrandtheater en is één van de evenementen die zich in het nieuwe huis voor cultuur, educatie, events en ontmoeting verder zal doorontwikkelen. Gnawa is de trance-opwekkende muziek uit het noorden van Marokko, die muzikanten uit de hele wereld inspireert. Het Gnawa Festival is een initiatief van de Haagse Stichting Multicultureel Jongerengeluid in samenwerking met Het Nationale Theater, PAARD, Korzo Theater en Projazz. Vijf instellingen met ieder hun expertise en Amare die het faciliteert. Onder andere met het Gnawa Festival moet het nieuwe huis voor de stad vorm krijgen en wil Amare verbindend zijn. Geen cultuurtempel voor de elite maar een huis dat altijd open staat voor iedereen.

Eten & Drinken

In de Brasserie en in de Stadskantine wordt gewerkt aan een biologisch en Fairtrade assortiment. Denk aan biologische melk, kaas, groente en fruit. Maar bijvoorbeeld ook biologische wijn en sappen. Onze koffie en thee hebben een EU biologisch en Fairtrade keurmerk. Het brood is 100% SKAL gecertificeerd. Bij de Brasserie staan ook dikwijls duurzame vissoorten op de kaart.

Daarnaast bieden we altijd meerdere vegetarische opties voor lunchgerechten en dinergerechten. Op de menukaart of met (krijt)bordjes bij de gerechten wordt dit altijd duidelijk aangegeven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een broodje homemade hummus met gegrilde groenten of veganistische lasagne in de Stadskantine? Smullen maar!

Mobiliteit

Op onze bereikbaarheidspagina adviseren wij bezoekers om met OV naar het theater te reizen. Lees hier meer over de bereikbaarheid van Amare.

Drukwerk

Onze vaste drukkerij verwerkt bestellingen slim en efficiënt. Ook is de drukkerij FSC-gecertificeerd.

“Dat betekent dat het meeste papier dat we gebruiken voor digitale printproducten geproduceerd is volgens de duurzaamste standaarden. Ook gebruiken we inkten zonder oplosmiddelen. De HP Latex-inkten die we gebruiken zijn nikkelvrij en dragen het GREENGUARD-certificaat. Afvalstoffen scheiden we en worden – waar mogelijk – gerecycled.

In ons machinepark is duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Zo worden onze digitale printers CO2-neutraal geproduceerd en nemen we deel aan het HP hardware recyclingprogramma.”

MVO-verklaring

In onze MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)-verklaring vertellen we meer over de inspanningen, activiteiten en resultaten die zijn behaald op het gebied van duurzaamheid. Je kunt de MVO-verklaring hieronder downloaden in PDF-vorm.

MVO-verklaring - DOWNLOAD