Maak kennis met de kunstenaars van Uit Het Gareel

© Uit Het Gareel

Uit Het Gareel in Amare

Uit Het Gareel is een Haags initiatief dat kunst en muziek samenbrengt op de leukste plekken van de stad met als doel opkomende talenten een podium te bieden en een (jonge) nieuwe doelgroep kennis te laten maken met de lokale nieuwe garde. Door hun grote netwerk aan Haagse kunstenaars, artiesten en creatives wordt je tijdens elk event verrast met een vernieuwend programma. Amare heeft Uit Het Gareel uitgenodigd om tijdens Museumnacht een pop-up expositie te organiseren. Het Kunstenplein van Amare wordt omgetoverd tot cultuurhart van het gebouw waarin Haagse kunst van o.a. Anna Nunes, Beer van Geer en Studio Poca te bewonderen valt. Deze expositie is gecureerd door Julie de Ruijter.

Expositie

Het theater is een symbool voor verbeelding en verbinding. We komen er samen en dramatisch gedrappeerde doeken openen zich naar een nieuwe wereld. De lijn tussen werkelijkheid en verbeelding vervaagt, bestaande kaders worden opengebroken en er ontstaat ruimte. Ruimte voor nieuwe ideeën en fantasie, een nieuwe realiteit. De expositie ‘Alternative Realities’ van Uit Het Gareel toont de werken van een diverse groep jonge kunstenaars. Zij scheppen ieder op geheel eigen wijze met hun werk een alternatieve realiteit. Van nieuwe perspectieven, alternatieve vormen van community, digitaal gecreëerde werkelijkheden, tot een hedendaags ritueel waarin magische objecten worden gevormd middels het hartritme. Loop over Het Kunstenplein van 
Amare tussen 8 en 16 oktober en dompel je in de in wereld van verbeelding.

Loop tussen 8 en 16 oktober over het Kunstenplein in Amare en dompel je onder in een wereld van verbeelding. Hieronder maak je vast kennis met de kunstenaars die je er kunt tegenkomen.

Maak kennis met de kunstenaars

Anna Nunes
Anna Nunes vertolkt op doek haar ervaringen tijdens het leven en werken met inheemse gemeenschappen tijdens een bos beschermingsproject in de Boé regio (West-Afrika). Het leven binnen de inheemse gemeenschappen heeft Anna laten zien dat het anders kan dan wat we gewend zijn. Het heeft haar laten zien het wel degelijk mogelijk is om verbonden met elkaar te leven. Met haar schilderijen laat Anna de toeschouwer deze wereld zien. Een wereld met zorg en aandacht voor elkaar, intensieve betrokkenheid en het besef dat we verantwoordelijk zijn voor elkaar en samen beter functioneren dan alleen. Via haar schilderijen blijft Anna zichzelf en anderen verbinden met dat besef, met die mensen, blijft ze het gezamenlijke eren en laat ze anderen zien dat een verbonden samenleving mogelijk is.
Beer van Geer en Studio POCA
Voor dit samenwerkingsproject van Julie de Ruijter (Studio POCA) & Beer van Geer bestuderen de kunstenaars het ritme van het menselijk hart. Ons hartritme is uniek en reflecteert tegelijkertijd ons continue transformerende aard; onze emoties, gevoel en verbinding met onze omgeving en natuurlijke ritmes.

Middels een combinatie van digitale technieken en intuïtieve tekeningen hebben de kunstenaars 16 unieke ritmen van hun naasten omgezet in persoonlijke totems. Samen vormen de totems een stam, welke de komende jaren wordt uitgebreid. Als bezoeker kun je namelijk zelf ook een totem laten maken van jouw hartritme. Achter elke ritme zit een verhaal, wat is jouw verhaal?
Celia Hadeler
Celia Hadeler’s werk bestaat uit tegenstellingen en contrasten. Hadelar is gefascineerd door vouwen en kreukels. ls hedendaagse kunstenares combineert zij graag oude en nieuwe technieken met elkaar. In haar serie Folds laat zij wandkleden zien waarin kreukels en plooien sterk uitvergroot zijn. Doordat zij veel diepte toepast of te wel het trompe l’oeil effect, lijken de kleden haast wel driedimensionaal dit zorgt voor een verwarrende en misleidende blik. Alle kleden hebben een grillige en een onregelmatige outline, waardoor de vorm van de kreukel extra wordt benadrukt.

Celia is een Haagse kunstenares met Peruaanse en Duitse roots.
Erik Peters
Erik Peters (hij/hen) is een interdisciplinair kunstenaar en ontwerper die met behulp van collaborative worldbuilding en speculative storytelling mogelijke toekomsten verkent. Zijn op onderzoek gebaseerde en collaboratieve praktijk is gesitueerd in een onderling afhankelijk web van ecologieën en technologieën, menselijke en niet-menselijke wezens.

In zijn werk speelt een queer perspectief en meerstemmigheid een belangrijke rol in het verkennen van nieuwe verhalen over de verhoudingen tussen mens, natuur en technologie. Hij combineert nieuwe technologieën met fysieke materialen om immersieve scenarios te creëren en speelt hiermee met de ‘glitches’ die voortkomen uit de samenwerkingen met technologische systemen.
Darien Brito
Darien Brito (1987) is een creatieve codeur en audiovisueel kunstenaar. Darien is geboren in Quito, Ecuador en is momenteel werkzaam vanuit Den Haag. Hij heeft de Bachelor Compositie gevolgd aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en haalde zijn MA van ‘The Institute of Sonology’. Bovendien heeft hij zichzelf ontwikkeld als beeldend kunstenaar.

Darien drukt zich uit in verschillende kunstvormen, van instrumentale en elektronische muziek tot installaties en digitale kunst. Zijn werk is getoond op verscheidene internationale evenementen waaronder op de Biënnale van Venetië in 2022.
Weronika Uyar
Weronika Uyar is een grafisch ontwerper / beeldend kunstenaar van Pools/Turkse afkomst die zich richt op de onderwerpen; vloeibaarheid, fenomenen, kleurenspectra, illusies en dynamiek. Ze werkt met uiteenlopende materialen en houdt de rauwe energie en aantrekkingskracht van kleuren als een visuele prioriteit.

Meer info

Meer weten over het Haagse initiatief Uit Het Gareel? 

> Klik hier