Een kijkje bij de repetities voor From Here On
9 september 2024, artikel
Theatergezelschappen Gecko en Good Chance werken aan een bijzonder project in Amare: tijdens de Dag van de Vrede voeren zij samen met inwoners uit Den Haag een korte voorstelling op over het belang van veiligheid voor kinderen tijdens oorlog. We namen een kijkje bij de repetities in onze studio en vroegen de directors, Vivian Luk en Saju Hari, ons meer te vertellen.
Kunnen jullie in het kort vertellen waar From Here On over gaat?
“Het From Here On project draait om het benadrukken van het belang van een veilig heenkomen voor vluchtelingenkinderen. Kinderen raken verstrikt in oorlog en burgerlijke onrust in allerlei delen van de wereld, zonder dat ze daar iets aan kunnen doen.
85 jaar geleden, vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werden bijna 10.000 Joodse kinderen naar het Verenigd Koninkrijk getransporteerd vanuit gezinnen die door de nazi’s vervolgd werden in Europa. Dit stond bekend als het Kindertransport en werd bereikt door het harde werk en de vastberadenheid van veel goede mensen, die ervoor zorgden dat deze kinderen veilig naar het VK konden reizen.
From Here On, van Good Chance en Gecko, is een performance project dat met fysiek theater deze verhalen wil vertellen.”
Het From Here On project strekt zich uit over meerdere plekken in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Is de voorstelling iedere keer anders?
“From Here On vindt plaats langs de route van het Kindertransport: Berlijn, Den Haag, Harwich en Londen, en ook in Dover, een belangrijke locatie voor hedendaagse ervaringen van migratie naar het Verenigd Koninkrijk. In Berlijn organiseren we een residentie met lokale schoolgroepen; in Dover hebben we een film gemaakt met een collectief van jongeren die onlangs als vluchtelingen en asielzoekers in het Verenigd Koninkrijk zijn aangekomen; en in Harwich en Londen treden de professionele artiesten van Gecko op naast een grote groep lokale jongeren in grootschalige, openbare optredens in de buitenlucht.
In Den Haag werden we geïnspireerd door verhalen van Nederlandse vrouwen die hun liefde en zorg voor de kinderen deelden toen de treinen arriveerden, en zullen we een intergenerationele voorstelling creëren.
Op elke plek werken we met lokale jongeren, die mogelijk ook banden hebben met andere delen van de wereld door hun familie- of individuele migratiegeschiedenis. Dit zal ervoor zorgen dat de verschillende optredens uniek voelen voor de deelnemers die het mogelijk hebben gemaakt.”
Hoe zijn de repetities in Den Haag tot nu toe verlopen?
Vivian: “Het proces is inspirerend en vruchtbaar. De combinatie van jongeren en volwassenen die aan het project werken, heeft verschillende texturen en kwaliteiten in het creatieproces gebracht.”
Saju: “We beginnen de dag altijd met voorbereiden of opwarmen, zoals we normaal doen in onze Gecko werkomgeving. Door middel van spelletjes en ademhalingsoefeningen proberen we ons lichaam op te warmen en contact met elkaar te maken.”
Vivian: “In deze oefeningen delen we onze gebruikelijke stijl en methodes, en moedigen we onze nieuwe performers aan om de verbindingen tussen fysieke expressie en emoties te verkennen en ervaren.”
Saju: “En als we ons er klaar voor voelen, beginnen we met het maken van kleine scènes die gaan over de thema's die we op een gezamenlijke manier willen verkennen. We hebben het voorrecht te werken met mensen die zoveel verschillende talen spreken.”
Wat is er speciaal aan deze groep inwoners van Den Haag? Wat is hun bijdrage aan de voorstelling?
Vivian: “De groep uit Den Haag is een combinatie van 5 jongeren en 4 volwassenen. Het is een intieme groep die een optimistische werksfeer heeft neergezet waarin het gevoel van community, openheid en betrokkenheid heel sterk is. Hun vertrouwen en toewijding hebben de geschiedenis en verhalen tot leven gebracht.”
Saju: “Deze groep is om veel verschillende redenen heel bijzonder. Ten eerste is dit een groep van openhartige mensen die echt graag willen leren en ontdekken. Dat is al het halve werk, als er zo’n fijne energie is in de repetitiestudio. Omdat we op samenwerking gericht zijn en daarmee creëren, is hun inbreng erg belangrijk. Wij zijn er om het proces te begeleiden en te sturen.”
Wat is jullie achtergrond en rol in de voorstelling? Waarom is From Here On belangrijk voor jullie?
Saju: “Ik ben een hedendaagse danser en choreograaf. Ik werk nu ongeveer 5 jaar met Gecko en ik heb ontzettend veel geleerd in de wereld van fysiek theater!
From Here On is heel belangrijk voor mij, omdat ik nog nooit eerder heb gezien dat er zoveel zorg aan een project wordt besteed. Good Chance en Gecko zijn allebei zeer betrokken bij de verhalen van vluchtelingen en migranten door de menselijke geschiedenis heen.
Om het verhaal van vluchtelingenkinderen te vertellen, werken we met een groot aantal kinderen en om die reden is dit project prachtig, en tegelijkertijd ook kwetsbaar. Er zit meer werk en zorg in dan ik ooit heb meegemaakt, en dat maakt dit project zo bijzonder.”
Vivian: “Ik ben professioneel opgeleid in hedendaagse dans en nu devising performer en facilitator bij Gecko. In dit project fungeer ik als director, die helpt bij het coachen en maken van de voorstellingen.
From Here On heeft een ongelooflijk belangrijke waarde voor mij, omdat dit niet alleen een herinnering is aan wat er in het verleden is gebeurd, maar ook aan hoe relevant het is voor het heden en de toekomst. We mogen het verleden nooit vergeten en we moeten ernaar streven om samen een betere toekomst op te bouwen.”
Wat kunnen we op 21 september in Amare verwachten?
Saju: “Op 21 september voeren we ongeveer 25 minuten fysiek theater op waarin we deze verhalen over migratie onderzoeken, wat het publiek hopelijk aan het denken zet: 'hebben we iets geleerd van de geschiedenis?'”
Vivian: “Reflecties. Emoties. Een poëtische ervaring."