Emanuel Ax

Pianoserie
Mon 16 May 20:00
Mon 16 May '22
20:00

Ax brak op 25-jarige leeftijd, in 1974, internationaal door als winnaar van het eerste Piano Arthur Rubinstein Concours in Tel Aviv. Sindsdien bestormt hij de wereldwijde concertzalen met vaste kamermuziekpartners Yo-Yo Ma en Leonidas Kavakos, siert hij regelmatig de grote zaal van de Doelen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Lahav Shani en trad hij verschillende keren op met Bernard Haitink en Iván Fischer. 

Programme

Chopin - Polonaise Fantasy op. 61
Chopin - 2 Nocturnes, op. 55
Chopin - Barcarolle, op. 60
Chopin - 3 Mazurkas, op. 56
Chopin - Scherzo no. 4, op. 54
Chopin - Berceuse, op. 57
Chopin - Impromptu no. 3, op. 51
Chopin - Sonata no. 3, op. 58

Emanuel Ax werd in Lviv geboren, dat na de 2de wereldoorlog nog bij Polen hoorde. Op jonge leeftijd emigreerde hij met zijn ouders naar Winnipeg in Canada en kreeg hij een beurs van het Epstein Scholarship Program of the Boys Club of America waardoor hij aan de Juilliard School of Music bij Mieczyslaw Munz kon studeren. Hij won vervolgens het Young Concert Artists Award. Ax studeerde tevens Franse Taal- en Letterkunde aan de Columbia University. Internationaal brak hij door toen hij in 1974 op 25-jarige leeftijd het eerste Piano Arthur Rubinstein Concours in Tel Aviv won. Vijf jaar later werd hij met de prestigieuze Avery Fischer Prize in New York onderscheiden. 

Ook dit seizoen is Emanuel Ax weer op tournee met vaste kamermuziekpartners Yo-Yo Ma en Leonidas Kavakos. Recent kwam er bij Sony een CD uit van Ma en Ax, met alle Beethoven Sonates en Variaties voor cello en piano. 

In Nederland speelt Emanuel Ax regelmatig samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Lahav Shani. Tot de recente hoogtepunten kunnen zeker de tournees met de dirigenten Bernard Haitink en Iván Fischer worden genoemd. Tijdens het gedenkwaardige laatste concert van Haitink, 31 augustus 2019 – met de Wiener Philharmoniker tijdens de Salzburger Festspiele, was Ax de solist. Samen met Fischer en het Koninklijk Concertgebouworkest speelde Ax begin 2019 het Capriccio van Strawinsky in Amsterdam, Heerlen en Berlijn. In juni 2019 vierde Emanuel Ax zijn 70ste verjaardag met een recital in het Concertgebouw in de Serie Meesterpianisten. 

Emanuel Ax heeft recent verschillende werken van 20ste-eeuwse componisten in première gebracht, onder wie: John Adams, Samuel Adams, Christopher Rouse, Krzysztof Penderecki, Bright Sheng en Melinda Wagner. In 2017 Emanuel speelde hij de Wereld- en Europese premières van HK Grubers Pianoconcert met de New York Philharmonic en Berliner Philharmoniker. 

Vanaf 1987 is Emanuel Ax exclusief  bij Sony Classical/Music Entertainment waar hij debuteerde met een album scherzos en mazurkas van Chopin. Hij ontving Grammy Awards voor zijn opnames met de pianosonates van Haydn en de Brahms duo-sonates met Yo-Yo Ma. Het album album “Variations” (Haydn/ Beethoven/ Schumann) kreeg een Echo Klassik 2013 voor de beste solo-opname in de categorie 19e eeuwse pianomuziek. Tot de recente releases horen een CD met Brahms pianotrio’s met Leonidas Kavakos en Yo-Yo Ma en Mendelssohn pianotrio’s met Itshak Perlman en Yo-Yo Ma. Bijzonder opnames zijn Richard Strauss’ “Enoch Arden”, verteld door Patick Stewart; een CD met werken voor piano vierhandig van Brahms en Rachmaninov, die hij opnam met Yefim Bronfman en met het Cleveland Orchestra nam hij John Adams’ “Century Rolls” op voor Nonesuch.

Met het Koninklijk Concertgebouw Orkest en Bernard Haitink maakte hij recent een live CD-opname van het Eerste Pianoconcert van Brahms. Op deze CD staat ook het Pianokwartet van Schumann op. 47 met de RCO Chamber Soloists. 

Emanuel Ax is een gepassioneerd kamermuziekspeler en werkt regelmatig samen met musici als Young Uck Kim, Cho-Liang Lin, Edgar Meyer, Peter Serkin, Jaime Laredo, en wijlen Isaac Stern.

Performers

Emanuel Ax