Hans Klok daagt toekomst uit in nieuwe show

april 2024, artikel, tekst: SenF

Face The Future heet de nieuwe familieshow van Hans Klok, nog altijd de fastest magician in the world. Begin januari 2025 treedt hij op in Amare. De voorstelling wordt volgens Klok ‘een ongelooflijke magische reis.’

Zijn nieuwe voorstelling Face The Future, waarmee hij op 3, 4 en 5 januari 2025 in Amare optreedt, is weer zo’n échte Hans Klok: adembenemende illusies in sprinttempo, gekoppeld aan de atmosfeer van nostalgisch variété en eigentijds technisch vernuft. Wat dat laatste betreft kun je straks je hart ophalen, want de illusionist heeft met de voortschrijdende technologisering van de samenleving zijn show een heel eigentijds thema meegegeven.

Artifical Intelligence

Hans Klok: “Zaken als Artificial Intelligence (AI) en Virtual Reality ontwikkelen zich in de samenleving in een angstaanjagend hoog tempo. Combineer een foto en 20 seconden spreektekst van iemand en je creëert een zelfstandige kloon, niet van het origineel te onderscheiden. Bij AI stop je een thema, vervat in een paar woorden, in de computer en er rolt een compleet boek uit. Beangstigend, vind ik, maar tegelijk fascinerend en uitdagend. Want - bestaat mijn beroep straks nog wel?”

In Face The Future construeert Hans Klok online een avatar, een digitale dubbelganger, die hem moet helpen bij de uitdagingen waar een illusionist anno 2024 voor staat. Het kunstmatige alter ego ontwikkelt echter een geheel eigen wil en grijpt de macht. Pas als de avatar van vlees en bloed is, kan de magiër de strijd op leven en dood met zijn tweede opstandige ik aangaan. 

“Het is ook het aloude verhaal van de strijd tussen goed en kwaad”, zegt Hans Klok. “En voor mij de ideale vertelling om er de tijdmachine, dat ambachtelijke fenomeen uit het illusionisme, in te weven. Ik beland in het Oude Egypte, de Middeleeuwen en zelfs in de toekomst als de Apocalyps, het einde der tijden, de wereld bedreigt. Dat zijn natuurlijk prachtige ingrediënten voor de decors, attributen en belichting.”

Klassieke succesnummers

Voor zijn familievoorstelling deed Hans Klok een beroep op acteur, zanger, choreograaf en regisseur Stanley Burleson en zijn levenspartner en collega-magiër Dann van Ling, die een aantal trucs en acts ontwierp. Uiteraard ontbreken zijn klassieke succesnummers niet. Daaronder het verbijsterende zweefnummer en zijn virtuoze demonstratie hand-goochelen op de vierkante millimeter, dat dankzij een reusachtig led scherm voor iedereen zichtbaar is en waarbij je de illusionist letterlijk op de vingers kunt kijken.  

Met de komisch mimespeler Kevin Gorczynski weet Hans Klok zich weer vergezeld van een energieke sidekick op het podium. “Kevin en ik zijn een soort Batman en Robin. Uiteraard in het gezelschap van onze drie Diva’s of Magic.”

Nog niet uitgeleerd

Hij is 55, maar Hans Klok, meester van de verbeelding, oogt allerminst als een goochelkunstenaar die op weg is naar de zestig. Is er eigenlijk een pensioengerechtigde leeftijd voor illusionisten? En als het zover is een tehuis voor tovenaars? Lachend: “Het is nog niet in me opgekomen. Natuurlijk, met het klimmen der jaren moet je in mijn vak goed voor je lichaam zorgen. Op het podium ben ik, in hoog tempo, altijd in actie. Ik sport daarom dagelijks: krachttraining en cardiofitness.”

“Bovendien: ik ben nog niet uitgeleerd. Dat merk je als je de jaarlijkse Blackpool Magic Covention in Engeland bezoekt. Daar komen duizenden illusionisten over de gehele wereld bijeen. Ik heb er vier keer tijdens de traditionele galavoorstelling mogen optreden. En ik zie er nog steeds trucs waarvan ik denk: collega, hoe doe je dat in vredesnaam?”

Jazeker, hij koopt op gezette tijden trucs om zijn almaar uitdijende illusionistische idioom uit te breiden. De Doos van Moretti bijvoorbeeld, een van zijn spectaculairste showacts waarbij de illusionist zelf in een kartonnen doos kruipt en vervolgens met talloze zwaarden wordt doorboord. "Een van de zonen van de befaamde illusionist Hans Moretti reed naar IJmuiden met een gevouwen kartonnen doos en een reeks zwaarden in zijn achterbak. Klaar is Kees, dacht ik. Het zag er zo eenvoudig uit, maar ik heb er maanden op staan zweten.”

Loopbaan vol successen

Hans Klok is al sinds jaar en dag een vaste waarde in de wereld van de internationale illusionisten. Zijn carrière overspant inmiddels een periode van 45 jaar. Van de dag waarop hij op zijn tiende verjaardag een goocheldoos cadeau kreeg (twee jaar later werd hij Nederlands jeugdkampioen goochelen) tot zijn huidige show Face The Future. Een rijke loopbaan, geplaveid met grote successen.

Zijn lidmaatschap bijvoorbeeld van de Britse The Magic Circle, een select gezelschap waarin slechts de beste en meest vernieuwende illusionisten worden opgenomen. Of de Zilveren Clown waarmee hij  in 2014 tijdens het prestigieuze Internationale Circus Festival in Monte Carlo werd onderscheiden - de eerste illusionist die ooit deze prijs won.

Hij bracht het oeuvre de legendarische ontsnappingskunstenaar Harry Houdini tot leven en verbrak voor de kijkers van de BBC zijn eigen record door twaalf illusies in vijf minuten uit te voeren. Boven de Amstel in Amsterdam voerde hij de sensationele The Jaws of Death uit, waarbij hij ondersteboven en ingesnoerd in een dwangbuis binnen anderhalve minuut wist te ontkomen aan kolossale grijpers met stalen punten.

Hollandse nuchterheid

Maar Hans Klok is behalve illusionist ook realist, opgetrokken uit Noord-Hollandse nuchterheid en gelardeerd met de zilte zeelucht van de Noordzee die het hoofd altijd koel houdt. “Het was natuurlijk niet alleen maar hosanna, hè?”, blikt hij terug. “Het plotselinge overlijden van mijn vader in 2002, de man die zoveel voor mij en mijn bedrijf betekende. De dood drie jaar geleden van mijn vaste assistente Nathalie Hoop, die een dochtertje naliet…”

“Ook zakelijk heb ik diepe dalen gekend. Ik ging op veel te dure schoenen op weg naar Duitsland, met een olifant nota bene. Man, ik had op een bepaald moment echt een miljoenenschuld. Het kostte me tien jaar om die af te betalen. En dan Las Vegas… een onvergetelijke ervaring. Ik zat bij Ellen DeGeneres in de tv-show, betere publiciteit voor je kaartverkoop kun je in de Verenigde Staten niet krijgen. Maar ja, toen kwam corona en ging alles op The Strip in Vegas op slot.”

Hoe internationaal georiënteerd ook - hij trad op van Frankrijk tot de Verenigde Staten en van Japan tot Zuid-Amerika - Nederland, in het bijzonder zijn vaste honk in IJmuiden, is altijd de thuisbasis van Hans Klok gebleven. Tussen Martiniplaza in Groningen en het Excalibur Hotel & Casino in Las Vegas liggen duizenden kilometers, maar beide locaties zijn hem even dierbaar.

Zinsbegoochelaar

Verwende Amerikanen met hun neiging tot hysterie of de meer bedaarde Nederlanders - de geestdriftige reacties op zijn shows zijn universeel. Hans Klok: “Je kunt het publiek in twee groepen mensen verdelen: de ene helft kijkt naar hoe ik mijn trucs uitvoer en beleeft daar een zeer genoeglijke avond aan. Die wens ik een fijne voorstelling!”

“De andere categorie zit op het puntje van haar stoel en wil koste wat kost uitvinden hóe ik het doe. Die mensen wens ik altijd veel succes. Maar… zoek er alsjeblieft niet teveel achter, hè? Als Illusionist ben ik een zinsbegoochelaar, iemand die de zintuigen van de mens voor de gek houdt. Gewoon een beroepsbedrieger. Maar, mag ik wel zeggen, een goede.”

Deze tekst van SenF werd aangepast naar redactionele richtlijnen van Amare.

Order your tickets for Hans Klok

More Amare Stories