Dansgezelschappen in Amare / Introdans

Introdans

Introdans is naast Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater en Scapino Ballet Rotterdam een van de vier grote dansgezelschappen in Nederland, die door de Basisinfrastructuur (BIS) structureel gesubsidieerd worden. 

Zo is het niet begonnen. Toen choreograaf Ton Wiggers samen met Hans Focking in 1971 Introdans oprichtte had de gemeente Arnhem niet het idee dat de regio een dansgezelschap nodig had. Tot 1979 was het voortbestaan onzeker en hadden zowel de dansers als de choreograaf bijbanen als dansdocent voor amateurs en op scholen om in hun onderhoud te kunnen voorzien.

Zodra er eindelijk meer bestaanszekerheid is kiest Wiggers voor gastchoreografen, zoals: Nils Christe, Ed Wubbe, Hans Tuerlings en andere bekende namen uit de tachtiger jaren. Hierdoor krijgt Introdans een steeds steviger positie binnen de kleine nationale danswereld.

Weer 10 jaar later start Introdans met het Introdans Ensemble voor de Jeugd, geleid door Roel Voorintholt, die dan al jaren als danser bij Introdans actief is. Hij bereikt dat choreografen van naam speciaal werk voor kinderen gaan maken. 

In 2005 wordt Voorintholt artistiek directeur van het gezelschap en geeft hij inhoud aan de verdere groei van zowel de voorstellingen voor volwassenen als voor de jeugd.

Inmiddels is Introdans een florerend kunstbedrijf met tachtig medewerkers. Het hechte ensemble is gevestigd in het centrum van Arnhem en behoort tot de drie grootste gezelschappen in Nederland.

Aangenaam verrassend

Voortvloeiend uit de wens om langdurige samenwerkingen aan te gaan, intensiveert Introdans de samenwerking met internationaal bejubelde choreografen als Robert Battle, Lucinda Childs en Sidi Larbi Cherkaoui. Opvallend aan Voorintholts keuze voor choreografieën is dat hij het publiek altijd aangenaam wil verrassen. Een programma van Introdans bestaan uit meerdere choreografieën op een avond, die gezamenlijk een rijk scala aan uitdrukkingsmogelijkheden laten zien. Dat maakt dat een avond naar Introdans gaan altijd een louterende ervaring is. 

Introdans in Den Haag

Al in 1981 is Introdans te zien in het HOT-theater aan de Oranjebuitensingel. Daarna is het gezelschap een graag geziene gast in de andere voorgangers van Amare. Zowel in het Lucent Dans Theater als in het Zuiderstrandtheater is Introdans een vast gezicht.

De laatste jaren waren voorstellingen als: Modern Live, Something Old, Something New, Absolut America, TUTTI, 5*****, Gekkigheid (6+), Moderne Meisjes en HubClub te zien. In het seizoen 22/23 BACH en voor 23/24 staat Midzomernachtsdroom op het programma; een samenwerking met Theater Oostpool en Phion in de regie van Daria Bukvic.

More Amare Stories: