© Nichon Glerum

Amsterdam Sinfonietta + ISH Dance Collective

Het barre land
do 29 sep 20:15 - 21:35
do 29 sep '22
20:15 - 21:35
  • do 29 sep '22
    20:15 - 21:35
    /Archief

Zowel Amsterdam Sinfonietta als ISH Dance Collective geloven niet in grenzen. Amsterdam Sinfonietta maakte naam als strijkersensemble dat graag het avontuur aangaat met andere kunstvormen in een theatrale setting. ISH Dance Collective staat bekend om de combinatie van urban dans met klassieke muziek. In Het barre land komt dat allemaal bij elkaar in een muzikale clash tussen muziek en dans. Met werk van de Iraanse componist Farokhzad Layegh, aangevuld met composities van Igor Stravinsky, Fazil Say, Valentyn Silvestrov en Rik Ronner.

In 2022 is het honderd jaar geleden dat T.S. Eliot zijn revolutionaire gedicht The Waste Land schreef. In dit gedicht toont Eliot een uitzichtloze wereld. Een wereld die ten onder gaat. Nu, in 2022 zitten we weer volop in een crisis. Kenmerkend voor deze crisis is volgens Marco Gerris (choreograaf ISH Dance Collective) en Candida Thompson (artistiek leider Amsterdam Sinfonietta) een gebrek aan verbinding, met jezelf, met de ander en met de wereld om ons heen.

Hoe blijven we boven water als gevoelens van eenzaamheid en leegte ons naar de bodem trekken? Vanuit de diepte is de enige weg weer omhoog. Want in een oneindige cyclus begint alles altijd weer opnieuw. In de voorstelling Het barre land van Amsterdam Sinfonietta en ISH Dance Collective ervaart het publiek het universele thema van teloorgang en herleving.

Drie dansers van ISH, drie acrobaten van Bencha Theater en de strijkers van Amsterdam Sinfonietta vinden elkaar en bewegen vanuit de donkerte naar het licht. De performers lopen – letterlijk – tegen de muur, vallen ten onder, en krabbelen weer op. Muziek van de Iraanse componist Farokhzad Layegh, aangevuld met composities van Igor Stravinsky, Fazil Say, Valentyn Silvestrov en Rik Ronner stuwt de performers in een flow. Het Barre Land zet alle zintuigen weer op scherp met explosieve strijkersmuziek, acrobatische dans, mysterieuze visuals en onverwachte wendingen. 

Uitvoerenden

Concept & Regie: Marco Gerris Musical direction & violin: Candida Thompson
Muziek: Igor Stravinsky, Max Richter, Farokhzad Layegh and Rik Ronner
Fotografie: Nichon Glerum

Bekijk deze korte film Het barre land ter inleiding op de voorstelling: