Slavische Rapsodie

Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren
zo 2 okt 15:00 - 17:05
zo 2 okt '22
15:00 - 17:05
  • zo 2 okt '22
    15:00 - 17:05
    Nieuwe Kerk
Onder het genot van koffie en een heerlijk stukje Medovnik (Slavisch) gebak presenteert het Ciconia Consort olv Dick van Gasteren een Slavisch programma vol folkloristische invloeden, melancholie en virtuositeit.

Programma

Leoš Janácek - Suite for string orchestra
Bohulsav Martinů - Partita voor strijkorkest 
Josef Suk - Meditation on the Old Czech Chorale St. Wenceslas
Antonín Dvorák - Serenade for strings in E major (2 delen)
Zoltán Koldály - Hary Janos suite (2 delen)
Franz Liszt - Hongaarse Rapsodie no.2, arr. Péter Wolf

Uitvoerenden

Ciconia Consort
Dick van Gasteren - dirigent

een spetterend, tot in de puntjes verzorgd ensemble

Klassieke Zaken

In het midden van de negentiende eeuw laait in Europa het nationaliteitsbesef op en krijgt men belangstelling voor de eigen geschiedenis, cultuur en folklore. Componisten als Smetana, Dvorák en Liszt putten allen inspiratie uit de volksmuziek. Liszt had grote interesse voor het Romani-vioolspel; zijn immens populaire en virtuoze 'Tweede Hongaarse Rapsodie' is door Péter Wolf prachtig bewerkt voor strijkorkest.

Ook de Suite van Janácek en de Serenade van Dvorák vinden hun oorsprong in de rapsodische vorm van onderliggende improvisatie, contrasterende stemmingen en op volksmelodieën gebaseerde thema’s. Maar Ciconia laat je ook de folkloristische wortels van de Slavische klassieke muziek horen met de spetterende 'Hary Janos Suite' van Kodály en cimbalom virtuoos Dani Luca.

Dit alles in de gezellige sferen van het Praagse Koffiehuis waar men als vanouds literatuur, muziek of de politiek van de dag bespreekt.

Meer informatie op www.ciconiaconsort.nl

Extra bij het concert: 
Muzikaal educatieve kinderopvang (4 t/m 10 jaar). Reserveren via info@ciconiaconsort.nl. Een kinderprogramma op maat, waarbij de kinderen een deel van het concert bijwonen.