© Jan Hordijk

Café Paris, muziek van Lodewijk tot Pompidou

Ciconia Consort
za 30 apr / 20:15
za 30 apr ’22
20:15
  • za 30 apr ’22
    20:15
    Nieuwe Kerk, Den Haag
    Nieuwe Kerk, Den Haag

Café Paris is een afwisselend mozaïek van twee eeuwen toonaangevende Parijse muziek van geliefde romantici en (vroeg)modernen uit Parijs. De prachtige eerste symfonie van Castérède, te horen op de debuut-cd van Ciconia Consort, was een grote ontdekking voor het orkest. Nu gaat Ciconia met de gerenommeerde en veelzijdige pianist Paolo Giacometti het avontuur aan met zijn pianoconcert.

Programma

Gabriel Fauré - Nocturne uit: Shylocksuite opus 57
Darius Milhaud - Kammersymfonie nr 4
Jaques Castérède - Concert voor piano en strijkers
Fréderic Chopin - Nocturne No.17 In B, opus 62-1, arrangement Texu Kim Jaques
Castérède - Prélude et fugue pour orchestre à cordes
George Bizet - Adagietto uit: L'arlesienne suite no.1
Jean Rivier - Triade pour orchestre à cordes

Een spetterend, tot in de puntjes verzorgd ensemble.

Klassieke Zaken

Liefde voor de eigen kunst, patriottisme en zelfs enig chauvinisme (niet voor niets een Frans woord), leiden ertoe dat Parijs - zeker in de 20ste eeuw - toonaangevend is in alle kunsten. De Parijse kunstkringen zorgen voor een ware smeltkroes van cultuurstijlen en vernieuwing. Van het impressionisme tot reactionaire bewegingen als het kubisme, symbolisme, dadaïsme, surrealisme en expressionisme.

Parijs is ook in de muziek het podium van inventiviteit en vernieuwing. Op de schouders van romantici, impressionisten zoals Fauré en Bizet, en de L'art pour l'art van de Groupe des Six met Darius Milhaud, staan - in de tijd van de studentenrevoltes van de zestiger jaren - maatschappij betrokken kunstenaars. Een nieuwe generatie componisten van deze naoorlogse periode, zoals Castérède, Jolivet en Rivier, vindt zijn weg naar de internationale podia met vaak revolutionair werk.

Wat alle Franse componisten van dit programma ondanks de uiteenlopende muziekstijlen met elkaar verbindt: ze volgden allen hun muzikale opleiding aan het befaamde Conservatoire national supérieur de musique de Paris én waren hier zélf weer Professeur de Composition, om nieuwe generaties op te leiden.

© Jan Hordijk

Credits

Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren
Paolo Giacometti, piano