© Filip van Roe

Sidi Larbi Cherkaoui -Eastman

Nomad
do 8 dec en vr 9 dec
do 8 dec ’22
en
vr 9 dec ’22
  • do 8 dec ’22
    20:30 - 21:35
    Danstheater
  • vr 9 dec ’22
    20:30 - 21:35
    Danstheater

De Vlaams-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui wordt wereldwijd erkend als één van de meest toonaangevende en originele choreografen van zijn generatie. Hij heeft een indrukwekkend oeuvre ontwikkeld dat op een persoonlijke manier de tradities van de grote culturen onderzoekt en bevraagt. Terugkerende elementen in zijn werk zijn spiritualiteit, het anders-zijn, de zoektocht naar identiteit, religie en de fascinatie voor andere culturen. Zijn handelsmerk is een genereuze, poëtisch-elegante en lyrische dansstijl.

Extreme omstandigheden

Het avondvullende werk Nomad is een bijzonder mozaïek bestaande uit levende en levenloze elementen uit de woestijn, gemaakt op Midden-Oosters geïnspireerde muziek van Felix Buxton van Basement Jaxx.  De dansvoorstelling is een metafoor voor ultieme vrijheid, maar ook voor de onmogelijkheid om te overleven in de woestijn. De dansende nomaden tonen de vloeibaarheid en het aanpassingsvermogen van wezens die gedijen in de meest extreme omstandigheden. Tegen een gigantisch woestijnbeeld op de achterwand van het toneel wordt er bijna dierlijk gedanst, zoals slangen, hagedissen of kamelen. Iedere danser toont individueel de geest van samenhorigheid en vriendschap, de sleutel tot overleving in een droge wereld, die onoverkomelijk zou zijn zonder de steun van een ander. De ultieme onherbergzaamheid van een woestijn overleef je alleen door samen te werken, waarbij het landschap en de overlevingsdrang oproepen tot bijzondere bewegingen.


Woestijn als metafoor voor ultieme vrijheid

Na Qutb, Mosaic en Stoic is Nomad het vierde stuk op Midden-Oosters geïnspireerde muziek van Felix Buxton van Basement Jaxx. Ook is het de vierde samenwerking met de Antwerpse modeontwerper Jan-Jan Van Essche, die eerder de kostuums ontwierp voor Icon, Satyagraha en Memento Mori. Zijn kostuums voor Nomad zijn geïnspireerd op de rijkdom aan stoffen die woestijnbewoners dragen om zichzelf te beschermen tegen de hitte. En net zoals in Faun vult een gigantisch beeld de hele achterwand van de scène: Dit keer niet van een woud, maar van een woestijn. Dit afgelegen landschap is een metafoor voor ultieme vrijheid, maar ook voor de onmogelijkheid om te overleven. We krijgen zelfs het gevoel dat dit landschap zich niet in onze vertrouwde wereld bevindt, vooral wanneer de geanimeerde achterdoek de aardbol toont, die net zoals een maan boven de horizon zweeft. De dansende nomaden lijken geïsoleerd te zijn in deze omgeving, net zoals de wereld vandaag voor minderheidsgroepen ook een woestijn kan zijn, een gevaarlijke plek om in te verblijven

Gratis inleiding
Voorafgaand aan de voorstelling op vrijdag 9 december, om 19.45 uur, kun je op vertoon van je voorstellingsticket in de Spinozafoyer een inleiding bijwonen. De inleiding is gratis en op basis van beschikbaarheid.

Credits

Choreografie en regie: Sidi Larbi Cherkaoui
Originele muziek: Sidi Larbi Cherkaoui, Felix Buxton (Basement Jaxx) en Kaspy N’dia
Aanvullende muziek: Yarkin ft. The Sufi Vocal Masters, Al Adhan, Al Qantarah, Fadia Tomb El-Hage, Oli Savill (percussie), traditionele liederen van de Amami eilanden in Japan
Geluidsontwerp: Felix Buxton
Dans: Pol Van den Broek, Shawn Fitzgerald Ahern, Mabrouk Gouicem, Mohamed Toukabri, Kazutomi "Tsuki" Kozuki, Astrid Sweeney, Anna Senognoeva, Jonas Vandekerckhove, Marina Kushchova, Dayan Akhmedgaliev, Oliver Tida Tida
Live muziek: Kaspy N’dia
Kostuums: Jan-Jan Van Essche
Decorontwerp: Willy Cessa, Adam Carré
Lichtontwerp; Willy Cessa, Sam Mary
Video-ontwerp: Paul Van Caudenberg
Assistent choreograaf / repetitor: Shawn Fitzgerald Ahern, Oscar Ramos
Assistent choreograaf: Shawn Fitzgerald Ahern, Oscar Ramos
Repetitor: Shawn Fitzgerald Ahern
Artistieke adviseur en medewerker: Václav Kuneš
Stemcoach: Anna Sato
Muziek ontwikkeld door Duncan F. Brown
Toneelmeester: Nils Geernaert
Techniek: Maxime Guislain (video), Krispijn Schuyesmans (licht), Elric Reinartz (geluid), Chloë Köpping (assistent toneelmeester)
Kleedster: Saar Swinters
Uitvoering decor: Martin Baarda
Tour manager: Alessandra Oliveira
Productie: Eastman Coproductie 420PEOPLE, Cultuurcentrum Berchem 

Met dank aan
Francesca Maria Amante, Sabine Groenendijk, Vojtěch Rak, Antonin Rioche, Filip Staněk, Nicola Leahey, Jason Kittelberger, Satyagraha dansers van Eastman/Theater Basel, Karthika Naïr, Carly Heathcote. 

Met de steun van de Fondation BNP Paribas, de Vlaamse Overheid.

Eastman is in residentie bij DE SINGEL International Arts Centre, Antwerpen.