TroostRijk - LUX Den Haag

Kwetsbare en eerlijke verhalen over troost en hoop
do 2 nov en do 30 nov
do 2 nov '23
en
do 30 nov '23
 • do 2 nov '23
  20:00 - 21:30
  Met Aafke Romeijn
  Amare, Den Haag
  Spinozafoyer
 • do 30 nov '23
  20:00 - 21:30
  Thomas Quartier
  Amare, Den Haag
  Spinozafoyer

Eind 2021 schreef de Canadese historicus Michael Ignatieff een boek over Troost. Hij definieert troost als ‘vasthouden aan de liefde voor het leven zoals het is, in het hier en nu.’ 

 

Maar hoe doe je dat? Wat geeft houvast in donkere tijd? Hoe houd je oog voor het licht, als je te maken hebt met duister? Ignatieff ervaarde dat muziek mensen kan troosten, en hij vond ook troost in oude wijsheidsgeschriften, maar vooral in de medemens.

vasthouden aan de liefde voor het leven zoals het is, in het hier en nu.

Michael Ignatieff

In TroostRijk verkennen we deze eerlijke, kwetsbare verhalen, gaan we op zoek naar bronnen van inspiratie en troost en oefenen we met rituelen die houvast bieden.

LUX Den Haag organiseert vier avonden met live interviews over troost. Elke avond neemt een inspirerende spreker ons in gesprek met Jonathan van der Geer mee in haar of zijn visie op troost. Deze avonden klinkt er ook verrassende en troostvolle muziek, geleid door muzikant Bram Ruiter. Elke avond is er ook een kunstwerk te zien, passend bij het thema, gemaakt door Jedi Noordegraaf. 

Onderdeel van

In gesprek met

Marianne Thieme was jarenlang het gezicht van de Partij voor de Dieren. Ze staat bekend als een revolutionair politica, met uitgesproken ideeën en standpunten. Afgelopen zomer studeerde Thieme af als theoloog en verdiepte zich in oude bronnen en spiritualiteit. Dit alles vormt een mooie aanleiding om met Marianne Thieme in gesprek te gaan over troost anno nu.

Op 5 oktober in Amare.

Aafke Romeijn is schrijver en muzikant. Ze publiceerde diverse romans en albums. Naast haar creatieve werk, heeft ze ook diverse interviews gegeven en gesproken over het leven met een chronische depressie. Wat zijn in donkere dagen voor haar momenten van troost en houvast? 

Op 2 november in Amare.

Thomas Quartier leeft als monnik in de Abdij Keizersberg in Leuven en is als wetenschapper verbonden aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Daarnaast is hij hoogleraar liturgische en monastieke spiritualiteit aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven. In 2021 werd Thomas Quartier de elfde Theoloog des Vaderlands. 

Op 30 november in Amare.