Viva!
Marcos Gpunto

¡VIVA!

Manuel Liñán & Compañia
Flamenco Biënnale Nederland
di 12 dec / 19:45 - 21:20
di 12 dec ’23
19:45 - 21:20
  • di 12 dec ’23
    19:45 - 21:20
    Danstheater

Zeven man – vrouw – sterk zetten de traditionele flamencocodes verrassend vrolijk op hun kop in ¡VIVA!, de nieuwste show van de internationaal gelauwerde danser/choreograaf Manuel Liñán. Gehuld in de traditionele bata de cola (lange sleeprok), mantón (omslagdoek), peineta (kam) bewegen de dansers speels tussen de geslachten.

A frank and joyful expression of gay identity

The New York Times

Moving between genders was nooit zo lichtvoetig en krachtig als in deze voorstelling, een flamenco playground waar de vitale oerkracht van flamenco grenzeloos gevierd wordt. ¡VIVA! is een uitbundige schreeuw naar vrijheid van beweging, een ode aan de meerstemmigheid van het lichaam. Een openhartig verhaal over queer identiteit in de flamencowereld. Barstenvol levensvreugde en ritmes. 

De pers is laaiend enthousiast over de flamenco queens
‘Een van de beste dingen die momenteel gebeuren in de flamenco en de Spaanse dans.’ - El País ‘A frank and joyful expression of gay identity.' -  The New York Times ‘A flamenco revolution by dancing in Drag.’ - The New Yorker “Liñán’s gift is transcendental. He awakens rhythms, images, wildest possibilities of dance, and banishes the predictabilities of sitting in a theatre watching carefully staged flamenco” - The Financial Times, UK

Danser/choreograaf Manuel Liñán (Granada, 1980) maakt met zijn prikkelende gender-overstijgende shows internationaal furore. Naar de wens van zijn vader had hij stierenvechter moeten worden. Liñán studeerde bij legendarische dansers als Manolete en Mario Maya, maakte choreografieën voor het Spaanse Nationaal Ballet en het Nieuwe Spaanse Ballet en de gezelschappen van Rafaela Carrasco en Teresa Nieto. Hij begon zijn solocarrière in 2008 met Tauro en ontving in 2017 de prestigieuze Spaanse Nationale Dansprijs. Datzelfde jaar maakte hij zijn Nederlandse debuut tijdens de VI Flamenco Biënnale met de voorstelling Reversible, waarin hij de traditionele rolpatronen in de flamencowereld op organische wijze omdraait. In 2022 maakte hij, met regisseur Susanne Marx, de voorstelling STEFFA: een re-enactment van de voorstellingen van de Nederlandse danseres Steffa Wine. In zijn recente, wereldwijd bejubelde werk ¡VIVA! brengt hij zijn onderzoek naar gender en identiteit in flamenco een stap verder.

Gratis inleiding
Van 18.45 tot 19.15 uur, kun je op vertoon van je ticket in de Spinozafoyer een inleiding bijwonen door Fernando López (voertaal Engels). Kom op tijd want er is beperkt plaats.

 

Flamenco workshop – dans & ritme
Van 18.30 tot 19.00 is er een Flamenco workshop. Meer info

 

Officiële Opening Flamenco Biënnale
Door Dolly Bellefleur om 19.15 tot 19.30 uur
in Foyer 1.

 

Meet the artist
Van 21.15 tot 21.45 kun je in de Spinozafoyer Fernando López met Manuel Linan en een aantal dansers ontmoeten.

Flamenco party
Van 21:15 tot 23:00 is er een Flamenco party.
Meer info

 

Credits

Regie, Choreografie Manuel Liñán
Dans & Choreografie Manuel Liñán, Manuel Betanzos, Jonatán Miro, Hugo López, Miguel Heredia, Víctor Martin, Yoel Vargas
Regieadvies Alberto Velasco
Muziek Francisco Vinuesa, Victor Guadiana, Kike Terrón
Muzikaal advies David Carpio, Antonio Campos 
Gitaar Francisco Vinuesa 
Zang David Carpio y Antonio Campos
Viool Victor Pitarch Pronk “Guadiana”
Percussie Kike Terrón 
Lichtontwerp Alvaro Estrada
Geluidsontwerp Enrique Cabañas
Kostuumontwerp Yaiza Pinillos 
Styling Mauro Gastón
Schoenen Arte Fyl
Productie Compañía Manuel Liñán

Met steun van Teatros del Canal
Executive Producer Ana Carrasco, Peineta Producciones

¡VIVA! is de opening van de IXe Flamenco Biënnale NL.