Kayhan Kalhor Ensemble

The Longest Night - Eeuwenoude viering van de Yalda-nacht
za 16 dec / 20:15 - 21:30
za 16 dec ’23
20:15 - 21:30
  • za 16 dec ’23
    20:15 - 21:30
    Concertzaal

Kayhan Kalhor is een virtuoos op het snaarinstrument de kamancheh en vervult een belangrijke rol in het wereldwijd bekend maken van de Perzische muziek. In dit concert van het Kayhan Kalhor Ensemble klinkt (nieuwe) muziek die is geïnspireerd op de Yalda-nacht. Dit is na het Perzisch nieuwjaar een van de belangrijkste feesten waarmee de vernieuwing van de zon en het overwinnen van licht op de duisternis wordt gevierd. 

Tijdens het concert klinkt er nieuwe muziek van Kayhan Kalhor en de bekende Belgische ‘ud speler en componist Tristan Driessens. In hun project getiteld the Longest Night spelen ze een cyclus van instrumentale werken. Alle muziek is gebaseerd op de modale improvisatietradities die een gemeenschappelijke basis vormen voor de Perzische en Ottomaanse muziekculturen. 

Samen met santurist Pouyan Ataie en Nederlandse Rembrandt Trio-leden Tony Overwater (violone) en Vinsent Planjer (percussie) belooft dit een krachtig concert te worden vol poëzie en mystieke evocatie. Kortom: kippenvel -van de goede soort- gegarandeerd!

Yalda-nacht
De lange nacht van Yalda, als markeringspunt van de winterzonnewende, wordt na Nowruz (viering van het begin van het Perzische Nieuwjaar) beschouwd als het belangrijkste Iraanse feest. Yalda verbeeldt het concept van licht en goed tegen duisternis en kwaad in de traditionele Perzische religie van het zoroastrisme. 

Garderobe en drankje 
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop. 

Kayhan Kalhor is een internationaal befaamde virtuoos op de kamancheh die door zijn vele muzikale samenwerkingen een belangrijke rol heeft gespeeld in de wereldwijde popularisering van het Perzisch. Hij heeft de muziek van vele Iraanse regio’s bestudeerd. Hij richtte meerdere spraakmakende ensembles op en heeft gecomponeerd voor de meest gerenommeerde Perzische vocalisten, waaronder Mohammad Reza Shajarian en Shahram Nazeri. Ook trad hij op en nam albums op met de grootste instrumentalisten van Iran.

In Italië en Canada volgde hij opleidingen in Westerse klassieke muziek. Hij toerde onder andere met het New York Philharmonic. Componist John Adams nodigde hem uit voor een solo-recital in Carnegie Hall als onderdeel van zijn Perspectives Series. Kalhor maakt sinds het eerste uur onderdeel uit van Yo-Yo Ma’s Silk Road Project waarvoor hij ook componeert. Door de jaren is Kalhor al meerdere keren genomineerd voor een GRAMMY Award, in 2017 won hij er één met het Silkroad Ensemble. 


Tristan Driessens
is een Belgische ‘ud-speler en componist, voornamelijk actief in het veld van Ottomaanse muziek, oude muziek en modale jazz. Sinds 2022 is Tristan Driessens componist-in-residentie bij het Concertgebouw van Brugge.

Hij studeerde in Istanbul onder leiding van Necati Çelik en Yurdal Tokcan. Na het behalen van twee masterdiploma's in Musicologie (Université Libre de Bruxelles) en Turkse ud (Lemmensinstituut), begon hij aan een succesvolle muzikale reis met het Lâmekân Ensemble, dat hij in 2011 oprichtte. Hij speelde en nam deel aan tal van projecten met Kudsi Erguner en met vele andere gerenommeerde meesters van de klassieke Ottomaanse muziek. Van 2016 tot 2020 werkte hij voor het wereldmuziekcentrum Muziekpublique als artistiek directeur van Refugees for Refugees, een orkest met een krachtige boodschap dat met unaniem lovende kritieken in heel Europa tourde.

 

Credits

Kayhan Kalhor kemençe 
Tristan Driessens ud 
Pouyan Ataie santur 
Tony Overwater violone 
Vinsent Planjer percussie