De 5e van Sibelius en Beethoven

Symfonieorkest Bellitoni olv. Jurjen Hempel
zo 3 dec / 14:15 - 16:00
zo 3 dec ’23
14:15 - 16:00
  • zo 3 dec ’23
    14:15 - 16:00
    Concertzaal

Symfonieorkest Bellitoni keert terug in Amare en combineert de beroemde Vijfde symfonieën van Beethoven en Sibelius.

De Finse componist Jean Sibelius werd met zijn muziek een nationaal symbool voor Finland en een van de grootste symfonisten van de twintigste eeuw. Dat werd hij door Finse volksmuziek te bestuderen en elementen daarvan te verwerken in zijn eigen stijl: hij ontleedde zijn muzikale thema's en versmolt ze tot één organisch geheel waarmee hij een zeer kenmerkend idioom ontwikkelde.

 

Programma

Ludwig van Beethoven ouverture Coriolan (1807)
Jean Sibelius Vijfde Symfonie (1919)
pauze
Jean Sibelius Finlandia (1900)
Ludwig van Beethoven Vijfde Symfonie (1808)

Met zijn 9 symfonieën veroorzaakte Beethoven in de eerste helft van de negentiende eeuw een revolutie in de orkestwereld en hielp hij de symfonische vorm met grote schreden verder. ‘Da-Da-Da-Daaaaaa’. Dat zijn toch wel de bekendste noten uit de Vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven. Deze opening werd, zo zegt men, door Beethoven zelf omschreven als "het noodlot dat aan de deur klopt". Het is een van de populairste en bekendste composities uit de geschiedenis van de klassieke muziek.

Symfonieorkest Bellitoni werd in 1979 opgericht op initiatief van een aantal oud-studenten. De sfeer in het orkest wordt niet alleen bepaald door het feit dat nieuwe leden nog altijd via het vriendencircuit worden geworven, of door de gevarieerde leeftijdssamenstelling – tussen de 20 en 60 jaar – maar ook doordat er bij de repetities wordt gewerkt met een maximale mengeling van gedrevenheid en gezelligheid; tijdens de concerten wordt dit enthousiasme dan ook altijd gehoord en gevoeld. De inspiratie van de huidige dirigent, Jurjen Hempel, draagt hieraan in ruime mate bij. Hij weet het geheel uit amateurmusici bestaande orkest met charme, vasthoudendheid en humor te bewegen zich keer op keer nóg professioneler in te zetten.

Garderobe en drankje
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.