© Maija Astikainen

Ánnámáret - Dreamscapes

Nordic Spring Solstice
Nature of Sounds
zo 24 mrt / 20:00 - 21:00
zo 24 mrt ’24
20:00 - 21:00
  • zo 24 mrt ’24
    20:00 - 21:00
    Conservatoriumzaal

Ánnámáret (Anna Näkkäläjärvi-Länsman), is een Sámi-muzikant die woont en werkt in Nuorgam, het meest noordelijke puntje van Finland. Haar muziek is geïnspireerd door het leven en de natuur in Sápmi. De kracht van Ánnámáret als kunstenaar komt voort uit het feit dat zij is opgegroeid tussen twee culturen en dus uit het begrijpen van deze culturen en hun botsingen en overeenkomsten.

Dreamscapes combineert inheemse Sámi-vocale muziek yoik met het eeuwenoude geluid van de Finse strijklier jouhikko, gespeeld door Ilkka Heinonen, en organische live-elektronica, gespeeld door Turkka Inkilä. De muziek krijgt invloed van zowel de rijke traditie van joik als van de levendige Sámi-cultuur en de Arctische natuur, door met muziek en beeld naar sterk ervaringswerelden te gaan. Het concert wordt begeleid door de videokunst van Marja Viitahuhta, die is gemaakt op basis van Ánnámárets diepste visies en beelden in haar joiks.

“Het thema van het concert is belangrijk voor mij en is ontwikkeld tijdens een persoonlijk proces, toen ik vanuit archiefopnamen naar yoiks luisterde die aan mijn familie toebehoorden. Het Nieguid duovdagat-concept drukt gedachten uit over het leven op het keerpunt van de traditionele en moderne cultuur. Ik ben vooral geïnteresseerd in waarom we de geschiedenis en onze wortels moeten bestuderen. Wat betekent het voor ons? Is het de uitdrukking van een persoonlijke behoefte, een kwestie van identiteitsontwikkeling of een politieke actie? Is het überhaupt mogelijk om cultuur nieuw leven in te blazen?”, vraagt Ánnámáret zich af.

Ooievaarspaskorting 
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren. 

Garderobe en drankje
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.

Credits

Ánnámáret Sámi yoik (vocals)
Ilkka Heinonen, Finnish bowed lyre jouhikko
Turkka Inkilä electronics and shakuhachi (flute)
Marja Viitahuhta video art