Tekenen van onze tijd: een concert over de mens en de wereld

Haags Toonkunstkoor
za 20 apr / 20:15 - 22:15
za 20 apr ’24
20:15 - 22:15
  • za 20 apr ’24
    20:15 - 22:15
    Concertzaal, Den Haag

Twee werken over de vragen hoe de mens omgaat met medemensen en met de wereld: de belangrijkste compositie van de Brit Michael Tippett over de strijd tegen Nazi-Duitsland; het andere de Nederlander Steven Hoogenberk over hoe de mens faalt in het beheer van de aarde.  

Beide composities vereisen een groot koor, een groot orkest en solisten. Deze HTK-productie is een uitzonderlijk programma dat nooit eerder in Den Haag is gebracht. Als countertenor treedt op de Surinaams-Nederlandse Arturo den Hartog die enkele door hemzelf geselecteerde Surinaamse liederen zal zingen. 

Programma

Steven Hoogenberk Cantata Ecologica (1989, herziene versie 2017) 
Arturo den Hartog Surinaamse liederen

pauze

Michael Tippett A child of our Time 

Cantata Ecologica is de muzikale expressie van een snel groeiend bewustzijn in de samenleving aan het einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Componist Steven Hoogenberk: ‘Ik voelde me sterk aangesproken door het werk van groeperingen als Greenpeace. Als musicus en componist wilde ik aan die groeiende beweging bijdragen.’  

De beroemdste compositie van de Brit Michael Tippett (1905-1998), een principieel pacifist, is direct geïnspireerd op het voorspel van de Tweede Wereldoorlog. Hij begon aan de compositie op 3 september 1939, de dag dat Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog verklaarden, na de Duitse inval in Polen op 1 september. Het oratorium is Tippetts uitdrukking van ‘man’s inhumanity to man’. 

Ooievaarspaskorting 
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.

Garderobe en drankje 
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.

Arturo den Hartog (Paramaribo, 1999) begon zijn zangcarrière als 8-jarige in Suriname. Vanaf 2017 studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. In 2021 won hij de publieksprijs van het Prinses Christinaconcours. Hij houdt zich vooral bezig met opera, barok- en hedendaagse muziek. Bij De Nationale Opera trad hij op met pianiste Djuwa Mroivili in een programma waarin zij muziek van zwarte componisten onder de aandacht brachten. Dit werd opgepikt door het NPO-programma Podium Witteman, waar het duo ook optrad en veel lof kreeg.  

Klik hier voor achtergrondinformatie over dit concert. 

Credits

Haags Toonkunstkoor en Ars Musica Orkest onder leiding van Patrick van der Linden
Arturo den Hartog countertenor

Solisten bij A child of our time:  
Frans Fiselier bas 
Arturo den Hartog countertenor 
Margreet Rietveld sopraan 
Stefan Kennedy tenor
Frans Fiselier verteller bij Cantata Ecologica