Muzikale Chinese verhalen

Bataafs Symfonie Orkest olv Arne Visser
za 20 apr
za 20 apr ’24
  • za 20 apr ’24
    11:30 - 12:30
    Tribunetrap
  • za 20 apr ’24
    13:30 - 14:30
    Tribunetrap

Luister op zaterdag 20 april 2024 naar twee prachtige Chinese muzikale verhalen: de tragische romance van de ‘Butterfly Lovers’ en de heroïsche strijd van Gada Meilin, de Mongoolse verzetsstrijder. Het Bataafs Symfonie Orkest voert je mee met prachtige muziek en een verteller die ervoor zorgt dat de verhalen nog meer tot de verbeelding gaan spreken. Dit concert is geschikt voor de hele familie, van jong tot oud.

Programma

Butterfly Lovers 
Een meeslepend muzikaal verhaal over de onmogelijke liefde tussen twee jonge mensen, dat prachtig op muziek is gezet door Chen Gang. De compositie is wereldberoemd en de première maakte in 1959 deel uit van de festiviteiten ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de Volksrepubliek China. Bataafs orkestlid Thomas Wu vertolkt de solopartij op viool.

Gada Meilin 
Dit schitterende symfonische gedicht verhaalt over de mislukte opstand van de Mongoolse verzetsstrijder Gada Meilin, die zich verzette tegen de onteigening van zijn geboortegrond door grootgrondbezitters. Xin Huguang haalde de inspiratie voor haar composities uit de Mongoolse volksmuziek. In 1956 konden slechts weinigen geloven dat dit het werk was van een jonge vrouw.

 

Het Bataafs

Het Bataafs Symfonie Orkest – kortweg ‘Het Bataafs’ – heeft een geschiedenis van meer dan 100 jaar in Den Haag en omstreken. Onder de inspirerende leiding van dirigent Arne Visser verzorgen circa vijftig enthousiaste musici tweemaal per jaar een groot concert en daarnaast enkele kleinere concerten op scholen en in publieke ruimtes.  Het repertoire is divers en verrassend: er staat klassieke, romantische, film-, pop- en wereldmuziek op de lessenaars. Op 22 juni verzorgt het Bataafs ‘Componista’, een concert met bijzondere werken van vrouwelijke componisten, inclusief een speciaal voor het Bataafs gecomponeerd stuk van orkestlid Anneloes Wolters. 

 

Onderdeel van

Uitvoerenden

Bataafs Symfonie Orkest olv Arne Visser
Thomas Wu viool