©Koen Broos

The making of Berlin

Berlin
zo 4 mei / 21:00
zo 4 mei ’25
21:00

Het Vlaamse theatergezelschap Berlin maakte met The making of Berlin een voorstelling, die een mix is van documentaire, theater en muziek. Het is een portret van Berlijn in de tweede wereldoorlog, gebouwd rond het uitzonderlijke verhaal van een oude Duitser, die toen werkte als orkestregisseur bij de Berliner Philharmoniker en betrokken was bij een uitzonderlijk nooit uitgevoerd project. 

De geniale theaterfilm The making of Berlin overdondert van begin tot eind.

★★★★★ De Standaard

The making of Berlin is een portret van een stad, opgebouwd rond het uitzonderlijke verhaal van Friedrich Mohr, een Berliner die tijdens de Tweede Wereldoorlog als orkestregisseur – de “roadie” van het orkest – bij de Berliner Philharmoniker werkte.

Een voorstelling met filmbeelden en live hoornmuziek waarin gezelschap BERLIN 75 jaar na datum het technische hoogstandje uitvoert zoals het initieel was gepland. Met Friedrich Mohr zelf, het orkest van Opera Ballet Vlaanderen en de Duitse acteur Marin Wuttke (Tarantino's Inglorious Bastards).

BERLIN helpt Mohr om een onvervulde droom alsnog te realiseren. Aan het einde van WOII beslist de dirigent van de Philharmoniker om Siegfrieds Treurmars uit Wagners Götterdämmerung nog eenmaal uit te voeren. Het stuk zal live worden uitgezonden op de Duitse staatsradio. Repeteren met het hele orkest op één locatie blijkt al snel te gevaarlijk door aanhoudende bombardementen. De dirigent deelt het orkest daarom op in zeven segmenten en laat hen in aparte bunkers repeteren. De haperende (opname)techniek gooit roet in het eten.

Het is de ultieme wens van Mohr om het technische hoogstandje 75 jaar na datum uit te voeren zoals initieel gepland. De Götterdämmerung zal vanuit zeven bunkers tegelijk gespeeld worden, én integraal te horen zijn op de radio. Een huzarenstukje waarvoor BERLIN de hulp inroept van o.a. Chantal Pattyn en radiozender Klara, het orkest van Opera Ballet Vlaanderen en de Duitse acteur Martin Wuttke (bekend van Tarantino’s Inglourious Basterds).

Let op: locatie Theater aan het Spui
Spui 187
2511 BN Den Haag

Theater- en filmmaakster Fien Leysen registreert het creatieproces voor een achter de schermen-documentaire, te zien in de voorstelling. Gaandeweg ontdekt de toeschouwer samen met BERLIN dat het verhaal van Mohr bol staat van de onjuistheden en hij het onherstelbare lijkt te willen herstellen.

Hoe rekbaar is de waarheid in de zoektocht naar een slotakkoord?
The making of Berlin biedt een ongefilterde blik op BERLINs werkproces maar toont vooral ook het relaas van een van de “onmoedigen” die niet opstonden toen Joodse medemuzikanten en vrienden uit het orkest werden gezet.

The making of Berlin is het laatste luik uit de Holoceencyclus, waarin BERLIN de afgelopen twintig jaar verschillende stadsportretten maakte.

*In samenwerking met Het Nationale Theater.