Celui qui tombe

Centre chorégraphique national de Grenoble | Yoann Bourgeois
Nederlandse première
do 24 mrt en vr 25 mrt
do 24 mrt ’22
en
vr 25 mrt ’22
  • do 24 mrt ’22
    20:15
    Danstheater
  • vr 25 mrt ’22
    20:15
    Danstheater

De ster van de Franse acrobaat, danser, jongleur en choreograaf Yoann Bourgeois wordt wereldwijd gevierd en eindelijk is zijn voorstelling 'Celui qui tombe' nu ook in Nederland te zien.

Yoann Bourgeois maakt prachtige poëtische voorstellingen, die onmogelijk te vergeten zijn.

Le Figaro

Voor het Nederlands Dans Theater maakte hij in het seizoen 19/20 'Little Song' en werd daarna direct teruggevraagd voor een nieuw stuk. Dat werd 'I wonder where the dreams I don't remember go'.
Het bloedstollende ‘Celui qui tombe’ creeërde hij al in 2014 voor Biennale de la Danse in Lyon en maakte daarna furore in vele steden in Europa.  

'Celui qui tombe' is dans als modern circus. Zes dansers tarten de wetten van de zwaartekracht op een groot bewegend plateau. Ze balanceren, hangen eraan, klimmen er weer op en bewegen met elkaar, in paren of alleen.

Oorspronkelijk zou deze voorstelling al in het voorjaar van 2020 in het Zuiderstrandtheater te zien zijn, maar dat is uiteindelijk door de pandemie twee jaar uitgesteld. Gelukkig kan je nu wel genieten van dit bijzondere en bloedstollende spektakel.

Sinds 2016 is Yoann Bourgeois directeur van het Centre chorégraphique national de Grenoble.

“Een decor als een turnhal, als een metafoor voor de obsessies van de regisseur. De man die in één beweging de zwaartekracht als ‘een onuitputtelijke bron van dramatische gebeurtenissen’ omschrijft en de betekenis onderzoekt van duizelingwekkende bewegingen en spiegelspelletjes in de krachtsverhoudingen tussen mensen en objecten. Het resultaat is hypnotiserend. Hij ontroert in zijn gewaagde flirt van schoonheid met dreiging en gevaar.”
Le Monde, Rosita Boisseau, 2015

“Yoann Bourgeois maakt prachtige poëtische voorstellingen, die onmogelijk te vergeten zijn.”  Le Figaro

Na afloop Q&A's met Yoann Bourgeois

Yoann Bourgeois over 'Celui qui tombe'.

“Ik probeer een heel specifieke theatraliteit te bewerkstelligen door vanuit een bepaald uitgangspunt tot het uiterste te gaan: steeds weer situaties die voortkomen uit heel specifieke krachtsverhoudingen. Het decor dat ik voor dit project heb ontworpen is een vloer, een eenvoudig plankier, dat met verschillende mechanismen verschillende bewegingen kan simuleren (evenwicht, middelpuntvliedende kracht, schommel). Zes individuen (een minimaal soort menselijkheid) zijn op deze vloer aanwezig en proberen zich erop staande te houden. Zij reageren op de fysieke bewegingen, waaraan zij worden blootgesteld, maar zetten ze nooit zelf in gang. Het is in de wisselwerking van de lichamen met de massa van de vloer en de onverwachte bewegingen die hij maakt dat een situatie ontstaat. De veelheid van fysieke principes roept een veelheid van situaties op. De situaties die ik oproep hebben een bijzonder karakter: je zou ze meerduidig kunnen noemen. Ik probeer mijn theater te situeren in het wankele evenwicht waaruit zulke situaties ontstaan.”  

Uit een interview met Laurent Goumarre

Na afloop van de voorstelling Q&A's met Yoann Bourgeois in de foyer. De 24ste met Maaike van Langen, ex directeur van Circusstad Rotterdam. De 25ste met Annette Embrechts, theater- en dansjournalist bij De Volkskrant.

Credits

Concept, choreografie en scenografie: Yoann Bourgeois
Artistiek assistent: Marie Fonte
Dansers: Marie Bourgeois, Julien Cramillet, Kerem Gelebek, Jean-Yves Phuong, Sarah Silverblatt-Buser

Productie: CCN2 – Centre chorégraphique national de Grenoble
Coproductie": Cie Yoann Bourgeois – MC2: Grenoble – Biennale de la danse de Lyon – Théâtre de la Ville, Paris – Maison de la Culture de Bourges – L’hippodrome, Scène Nationale de Douai – Le Manège de Reims, Scène Nationale – Le Parvis, Scène Nationale de Tarbes Pyrénées – Théâtre du Vellein – La brèche, Pôle national des arts du cirque de Basse-Normandie / Cherbourg-Octeville et Théâtre National de Bretagne-Rennes

Deze voorstelling is te zien dankzij het Fonds Internationale Dans (FIND). Amare, Holland Dance Festival en Nederlands Dans Theater bundelen in dit fonds hun krachten met als doel spraakmakende internationale dansproducties in Amare te presenteren en Den Haag als de dansstad van Nederland te profileren.