Jazz Orchestra of the Concertgebouw // Kaseko Time the Story

Ronald Snijders, Howard Komproe, Jeangu Macrooy en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw o.l.v. Ilja Reijngoud
do 30 jun / 20:00 - 22:30
do 30 jun ’22
20:00 - 22:30

Met Kaseko Time the Story zetten Ronald Snijders, Howard Komproe, Jeangu Macrooy en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw de welverdiende schijnwerpers op Surinaamse muziek. Een avondvullende en muzikale vogelvlucht door het rijke verleden van de Surinaamse muziekcultuur. 

Het huis van fluitist en componist Ronald Snijders is een schatkamer. Het ademt de geschiedenis van Suriname en zit vol muziek. In Kaseko Time - The Story wordt het huis van Ronald letterlijk tot leven gewekt met Virtual en Augmented Reality. Zijn gigantische collectie instrumenten, maar ook platenhoezen, beelden en schilderijen vertellen zélf het verhaal van de indrukwekkende geschiedenis van Suriname en zijn swingende muziek, Vanuit Ronalds woonkamer maakt het Jazz Orchestra of the Concertgebouw samen met Ronald Snijders,  Jeangu Macrooy en Howard Komproe een muzikale tijdreis. Ze duiken dieper in de Afro-Surinaamse muziek van kaseko en kawina. 

Aan Afro-Surinaamse muziek gaat een culturele wisselwerking vooraf, die begint bij de Trans-Atlantische slavernij. Tijdens de overtocht was geen ruimte voor bezit en toch maakte Afrikaanse muziek de oversteek. Later ontstond door de wisselwerking tussen Afrikaanse slaafgemaakten en Europeanen nieuwe muziekstijlen. Ook Amerikaanse jazz bleek een goede match en van grote invloed. Vanaf de jaren tachtig bloeit kaseko jazz volop in Nederland, onder andere in de handen van Ronald Snijders. Er is dus geen beter boegbeeld denkbaar om de tijdreis te begeleiden dan deze veelzijdig fluitist met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Verwacht een theatervoorstelling met traditionele kaseko uit Suriname maar ook met instrumentale jazz, nieuwe muziek van Ronald, stand-up comedy en spoken word. 

Extra muzikale energie wordt gebracht door de virtuoze violist Yannick Hiwat, trompettist Setish Bindraban, percussionisten Cherish Snijders en Giovanni Essed, drummer Walther Muringen en zangers Ed Rust en Al Goodah. Met verhaal en regie van Guus Pengel en beeldkunstenaars Keez Duyves en Ruud Lanfermeijer is deze theatervoorstelling net zo divers is als de Surinaamse muziekgeschiedenis zelf.

Dit programma is het eerste in een serie concerten met het thema Jazz & Vrijheid. Hierin verbindt het orkest
de komende jaren Afro-Caribische muziek en bigbandmuziek in diverse concerten en themaprogramma’s.

Ronald Snijders is een belangrijke vaandeldrager van de kaseko jazz. Al meer dan 50 jaar brengt de fluitist een swingende fusion tussen Amerikaanse jazz, funk, soul en Surinaamse kaseko, kawina maar ook Braziliaanse jazz. Hij drukte zijn stempel op de Nederlands muziekcultuur en werkte samen met talloze iconische Nederlandse musici waaronder Willem Breuker, Boy Edgar, Theo Loevendie en het Metropole Orkest. In zijn muziekcarrière maakte hij meer dan 60 albums. Daarnaast is Ronald Snijders etnomusicoloog en kenner van de Surinaamse en Afro-Caribische muziek. 

Jeangu Macrooy werd geboren in 1993 in Suriname. Hij studeerde aan het conservatorium van Paramaribo maar zijn ambities reikten verder dan de grenzen van zijn land. Na twee jaar trok hij naar Nederland om zich verder te ontwikkelen tot songwriter. Twee positief ontvangen albums en succesvolle tours volgden. In 2021 kwam Jeangu uit voor het Eurovisie Songfestival met het nummer Birth Of A New Age waarin ook elementen uit kawina en Sranantongo te horen zijn.

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw werkte voor het eerst samen met Ronald Snijders in de jaren negentig, met spetterende concerten in het oude Bimhuis. Het orkest bestaat uit de beste Nederlandse jazzmusici en is geworteld in de Nederlandse big band traditie. Regelmatig spelen ze samen met gastsolisten van wereldklasse, waaronder Toots Thielemans, Christian Scott, Dr. Lonnie Smith en Joshua Redman. De big band won maar liefst twee Edison Awards; voor Crossroads (2019) en Blues for the Date (2010). Onlangs bracht het Jazz Orchestra of the Concertgebouw het album The Jazz Influencers, vol composities van negen prominente jazzmusici die hun eigen kijk geven op bigband-jazz in de 21e eeuw. 

Credits

Jazz Orchestra of the Concertgebouw
Ilja Reijngoud, dirigent
Howard Komproe, mc
Ronald Snijders, fluit
Yannick Hiwat, viool
Setish Bindraban, trompet
Ed Rust/ Al Goodah/ Jeangu Macrooy, zang
Walther Muringen, drums
Cherish Snijders, percussie
Giovanni Essed, kawina drums
Ruud Lanfermeijer & Keez Duyves, beeld
Guus Pengel, regie & verhaal