Hans Gerritsen

50 jaar

Introdans
Holland Dance Festival
wo 9 feb - do 10 feb
wo 9 feb '22
-
do 10 feb '22

Het Arnhemse Introdans bestaat vijftig jaar! Om dit te vieren heeft het gezelschap een extra jubileumproductie samengesteld die alleen tijdens dit achttiende Holland Dance Festival te zien zal zijn. Hierin legt Introdans een duidelijke relatie met het festival en met de stad Den Haag.

Programma

Un Ballo           Jiří Kylián
Petite Mort      Jiří Kylián
Sechs Tänze     Jiří Kylián
-pauze-
In Memoriam  Sidi Larbi Cherkaoui

“Het nieuwe Petitie Mort is een juweel (..) Het is wonderlijk hoe goed de getoonde kracht, agressiviteit en grilligheid samen blijken te gaan met de gekozen langzame delen uit Mozarts pianoconcerten”

NRC Handelsblad

Drie balletten van Jiří Kylián

Het programma telt allereerst drie meesterlijke balletten van Jiří Kylián, de choreograaf die het in Den Haag gevestigde Nederlands Dans Theater wereldfaam bezorgde en wiens werk veelvuldig onderdeel was van het Holland Dance Festival. Daarnaast presenteert Introdans Sidi Larbi Cherkaoui’s betoverende In Memoriam, een werk dat Introdans-directeur Roel Voorintholt voor het eerst tijdens het Holland Dance Festival zag en waar hij zó van onder de indruk was, dat het de basis heeft gelegd voor een prachtige en warme werkrelatie tussen de Vlaams-Marokkaanse choreograaf en Voorintholts gezelschap.

Onder een hemel van brandende kaarsen

Introdans heeft in de afgelopen jaren een flink Kylián-oeuvre opgebouwd, inmiddels staan maar liefst vijftien balletten van de meesterchoreograaf op het repertoire van het gezelschap. In dit festival presenteert de groep er daar twee van, plus een premièrewerk voor het gezelschap. De voorstelling opent met Un Ballo, een prachtig ingetogen, sferisch muziekballet op twee composities van Ravel, dat onder een feeërieke hemel van tachtig brandende kaarsen wordt uitgevoerd.
Nieuw voor Introdans is Petite Mort, een meesterwerk uit Kyliáns befaamde zwart-witperiode op de langzame delen uit de twee beroemdste pianoconcerten van Mozart. Mozart vormde tevens de inspiratiebron voor het derde werk, Sechs Tänze, maar wel op een héél andere manier: in het absurdistische werk – vol kolderieke humor, stoffige poederpruiken, hoepelrokken op wieltjes, minzame knikjes en beteuterde pruilmondjes – toont Kylián zich van zijn meest speelse en uitzinnige kant.

Bedwelmend

Na de pauze danst het jubilerende gezelschap de volledige versie van Cherkaoui’s alom geroemde In Memoriam, waarin de gevierde Marokkaans-Vlaamse choreograaf een eerbetoon brengt aan zijn voorouders en aan recent gestorven familieleden. De meditatieve choreografie onderzoekt de band tussen werkelijkheid en geheugen, op prachtige polyfonische zang van het Corsicaanse ensemble A Filetta. In een denkbeeldige onderwereld verkennen de dansers magnetische en polariserende krachten als zachtheid en agressie, aantrekking en afstoting, om zo de betekenis van het woord ‘harmonie’ te doorgronden. Het effect is ronduit bedwelmend.

Op dit evenement is geen stapelkorting van toepassing.

Holland Dance Festival

Van 3 tot en met 19 februari 2022 staat Den Haag in het teken van de internationale dans. Gedurende drie weken opent Holland Dance Festival voor de achttiende keer een venster op de wereld in Den Haag, Amsterdam, Delft, Tilburg en Rotterdam.

Holland Dance Festival laat het universele karakter en de enorme rijkdom en veelzijdigheid van de dans zien. Het festival streeft altijd naar vernieuwing zonder de geschiedenis van de dans te vergeten. Dansiconen zetten we in de spotlights en toonaangevende choreografieën hebben een plek in het festival. Uiteraard kan de danskunst niet zonder ‘nieuw bloed’ en geeft het festival ook een podium aan nieuwe dansers en choreografen. Naast alle internationale dansvoorstellingen zet Holland Dance Festival zich in voor de maatschappij. Dans is voor iedereen: voor professionals en amateurs, voor mensen mét en zónder beperking en voor ouderen en jongeren.

Holland Dance Festival

Het Holland Dance Festival haalt van over de hele wereld dans naar Nederland. Al meer dan dertig jaar lang! Het festival presenteert gezelschappen en danskunstenaars die anders niet te zien zijn in Nederland. In een buitengewoon veelzijdig programma krijgt het publiek de kans om de top van de internationale dans van dichtbij te bewonderen. Holland Dance Festival is een festival om je bij thuis te voelen: voor iedereen is er iets nieuws te ontdekken of juist te herkennen. Gedurende drie weken staat Den Haag volledig in het teken van de internationale dans, een groeiend aantal van de festivalproducties is bovendien ook in Amsterdam, Rotterdam, Delft en Tilburg te zien.

“De avond begint mooi broos met de meerstemmige adem van zes Corsicaanse mannen, die hun meditatieve zang beantwoord zien door intieme duetten en indrukwekkende groepsformaties (..) In Memoriam behoudt continu zijn intieme schoonheid”
de Volkskrant

“In Memoriam is indringend en betoverend mooi” 
Dans Magazine