alBahr - Mare Nostrum

Cappella Amsterdam
vr 5 nov / 20:15
vr 5 nov ’21
20:15
  • vr 5 nov ’21
    20:15
    Nieuwe Kerk, Den Haag
    Nieuwe Kerk, Den Haag
Cappella Amsterdam neemt je mee naar de kusten van de Middellandse Zee en laat horen hoezeer de verschillende muzikale tradities rond deze zee met elkaar verbonden zijn.

Programma

Aftab Darvishi - HamZad (My Fellow) (wereldpremière)
Gerard Beljon - Planctus Cygni; deel III
Traditionele werken uit Libanon, Syrië, Turkije, Egypte, Bosnië-Herzegovina, Marokko en Tunesië, met Amira Medunjanin, Rima Khcheich en Anass Habib

''een ode aan de kruisbestuiving tussen oost en west, tussen oud en nieuw.''

NRC ****

LET OP: Om toegang te krijgen tot deze voorstelling dient u in het bezit te zijn van een geldig coronatoegangsbewijs. Meer informatie vindt u hier.

Sinds de klassieke oudheid is de Middellandse Zee een centrum van uitwisseling en handel. Naast handelswaar worden over deze zee ook al eeuwenlang kunst en muziek uitgewisseld. In deze regio mengen zich klanken uit de Arabische muziek, de Balkan, het Midden-Oosten en de jazz. Leonard Evers (dirigent en artistieke leiding alBahr - Mare Nostrum) vindt dat er te vaak een onderscheid wordt gemaakt tussen 'westerse' muziek aan de ene kant en het oosterse 'Arabische' muziek aan de andere kant. Dit terwijl er al eeuwenlang sprake is van vermenging van invloeden rond de kusten van de Middellandse Zee.

Er is geen harde scheidslijn tussen oost en west: de zee is een fluïde centrum van uitwisseling. Om dit aan te tonen ontwikkelde Evers alBahr - Mare Nostrum, een programma met (koor)muziek waarin deze eeuwenlange uitwisseling duidelijk hoorbaar is.

Credits

Cappella Amsterdam
Leonard Evers, dirigent
Amira Medunjanin, zang
Rima Khcheich, zang
Anass Habib, zang
Sabra El Bahri-Khatri, zang
Laura Rodrigues Lopes, zang
Raphaela Danksagmüller, duduk, fujara
Ahmed el Maai, ud, kanun en zang
Beate Loonstra, harp
Misagh Joolaee, kamancheh
Modar Salama, percussie