Nanine Linning nieuwe artistiek directeur Scapino Ballet Rotterdam

De Nederlandse choreografe Nanine Linning wordt de nieuwe artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam. Zij volgt Ed Wubbe op die al dertig jaar de artistieke koers bepaalt. Ed Wubbe blijft tot en met december 2024 als artistiek directeur verbonden aan Scapino. Nanine Linning was van 2001 tot 2006 al huischoreograaf bij Scapino, waarna ze haar eigen dansgezelschap oprichtte. Zij start in augustus 2024 naast Ed Wubbe, die eind december 2024 afscheid neemt. 

Nanine Linning heeft de afgelopen twintig jaar internationale bekendheid gekregen met haar grote multidisciplinaire producties waarbij dans en opera, design, fashion en beeldende kunst samenkomen. Met haar sterke beeldtaal en explosieve dans bereikt zij een breed publiek, dat haar ook in Nederland trouw volgt. Voorstellingen als Bacon, Requiem en Zero werden internationaal gelauwerd. Nanine Linning werkt nauw samen met diverse internationaal bekende kunstenaars zoals Teodor Currentzis, Alexandros Tsolakis, Yuima Nakazato, Alexey Retinsky en Studio Drift. Haar samenwerkingen met Iris van Herpen en Bart Hess leidden tot exposities in verschillende musea.

Nanine Linning in Den Haag

Vanaf 2009 was Linning artistiek directeur van de dansgezelschappen van de stadtheaters Theater Osnabrück en Theater und Orchester Heidelberg waarmee ze verschllende malen in het Lucent Danstheater en in het Zuiderstrandtheater optrad. Ook werkte ze samen met Boston Ballet, Stuttgart Ballet, Bayerische Staatsballet, de Nederlandse Reisopera en Nederlands Kamerkoor in samenwerking met haar eigen Duitse dansgezelschap.

Oudste dansgezelschap van Nederland

Scapino Ballet Rotterdam bestaat 76 jaar en is daarmee het oudste dansgezelschap van Nederland. In 1945 werd Scapino als jeugddansgezelschap opgericht door Hans Snoek. Zij werd in 1970 opgevolgd door Armando Navarro die de grote familievoorstellingen als De Notenkraker en Pulcinella introduceerde. In 1993 werd Ed Wubbe artistiek directeur.

Onder zijn leiding groeide Scapino uit tot een spraakmakend en vernieuwend dansgezelschap. Met  grootschalige thematische producties waarin hij meerdere disciplines laat samensmelten, heeft hij de dans verrijkt en naar een groot publiek weten te brengen. Daarnaast heeft hij veel jong talent een prominente plek in het gezelschap gegeven. Ed Wubbe maakte meer dan zeventig choreografieën voor Scapino. Scapino Ballet is al sinds jaar en dag een vaste bespeler in Den Haag, eerst in het Lucent Dans Theater, vervolgens in het Zuiderstrandtheater en nu in Amare.

Casablanca van Scapino Ballet Rotterdam is op zaterdag 18 februari in Amare te zien

 

De reactie van Nanine Linning

"Ik voel me vereerd om een nieuw hoofdstuk te mogen schrijven in de geschiedenis van dit avontuurlijke gezelschap. Het grensverleggend denken, samenwerken met andere disciplines en het goed aanvoelen van de tijdsgeest zijn kwaliteiten van Scapino waar ik me sterk verbonden mee voel. Ik kijk er naar uit om in het cultureel bruisende Rotterdam te mogen werken en onze passie voor de danskunst met een breed (inter)nationaal publiek te delen.”

Meer dans in Amare:

Do Not Run Fly

NDT 1

do 16 mei ’24 - za 8 jun ’24

Skid by Damien Jalet & Wild Poetry by Hofesh Shechter

GöteborgsOperans Danskompani

wo 29 mei ’24 - vr 31 mei ’24

Compagnie Hervé Koubi

Sol Invictus

HOLLAND DANCE FESTIVAL
di 13 feb ’24 en wo 14 feb ’24

Meer Amare Stories: