Doe mee met From Here On!

Haagse jongeren en moeders voor de stad 

Maak samen met prijswinnende theatergezelschappen Good Chance en Gecko een voorstelling over ontheemding, beweging en het gedwongen vinden van een nieuw thuis! 

Tijdens de Internationale Dag van de Vrede op 21 september 2024 voeren Haagse jongeren en vrouwen een korte theatervoorstelling op in de Amare Studio. From Here On gaat over kinderrechten en een veilig heenkomen voor kinderen tijdens de oorlog.  

Doe je mee?
We zoeken een groep van 30 inwoners van Den Haag, in het bijzonder jongeren tussen de 13 en 22 met alle achtergronden en vrouwen die 35 jaar of ouder zijn. Je hoeft geen ervaring te hebben. Je motivatie voor theater en nieuwsgierigheid om met elkaar een bijzonder verhaal te vertellen over kinderrechten en de waarde van een veilig heenkomen zijn het belangrijkste.

De voorstelling bestaat uit drama, dans, muziek en bewegingstheater. Je volgt leuke, speelse en creatieve workshops van professionele artiesten van Gecko, waarin je nieuwe skills leert. Samen met elkaar maak je deze uitdagende voorstelling.  

Het is handig als je een beetje Engels spreekt, maar het hoeft niet. In de groep zijn genoeg mensen die kunnen vertalen wat er wordt gezegd. Je leert theater te maken, je uit te drukken over moeilijke onderwerpen en je ontwikkelt je leiderschapsvaardigheden. Je bent nieuwsgierig om andere mensen te ontmoeten en hun verhalen te horen.

Belangrijke data 

  • Proefdag: zondag 7 juli
  • Zomer repetitieweken: 5 - 19 augustus
  • Productieweek: 16 - 20 september
  • Voorstellingen: zaterdag 21 september 

Ben je nieuwsgierig? Kom op 7 juli voor een voorproefje naar de Taster Day in Amare
Als je wilt weten of het wat voor je is, dan kun je meedoen aan een voorproefje. Op zondag 7 juli organiseren de theatermakers een kennismakingsdag in Amare. Je kunt meedoen met workshops en praten met de theatermakers. Lijkt het je dan leuk om mee te doen? Dan kun je je gelijk opgeven.  

Contact
Als je meer informatie wil, neem dan gerust contact op met Emmylou Aben. Je kunt een mailtje sturen naar emmylou.aben@amare.nl of haar bellen op 06 41 32 17 28.

Achtergrondinformatie

Wie zijn Gecko en Good Chance?  
From Here On is een initiatief van Gecko en Good Chance. Gecko gebruikt spel en creativiteit om theater te maken over actuele onderwerpen. Good Chance gebruikt theater om mensen kennis te laten maken met de wereld. De theatermakers kun je kennen van de komst van het reuzenkind Little Amal naar Den Haag, onderweg vanuit Syrië naar het Verenigd Koninkrijk.

Wat verwachten we van je?  
Je motivatie en beschikbaarheid tijdens de productie en voorstelling zijn het belangrijkste. Het is handig dat je een beetje Engels praat, en in een groep zijn altijd genoeg mensen die kunnen vertalen wat je niet begrijpt. Als je iets nodig hebt om mee te kunnen doen aan de voorstelling, bijvoorbeeld een vergoeding van reiskosten of als je een beperking hebt, laat het ons dan weten, dan zoeken we een oplossing. 

Voorstellingen op vier plekken in Europa
Deze keer maken Gecko en Good Chance op 4 plekken in Europa voorstellingen met inwoners uit die plaatsen. De plaatsen vallen samen met belangrijke plekken in de Kindertransporten. De Kindertransporten waren een reddingsactie van meer dan 10.000 kinderen uit Duitsland vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Zij kwamen uit Duitsland en gingen naar Engeland, waar ze wel veilig konden opgroeien. Een Haagse dame, Truus Wijsmuller, heeft een belangrijk rol gespeeld in het mogelijk maken van deze transporten. Zoek haar maar eens op internet op.  

Waarom maken we deze voorstelling?  
Opgroeien in vrede, opgroeien waar het veilig is, is belangrijk voor alle kinderen. Kinderen die wonen in een oorlogsgebied, groeien niet op in vrede. Voor hen is het niet altijd veilig. Wat betekenen veilige plekken in deze onrustige tijd? Hoe kun je zorgen voor veilige plekken? Wat zijn veilige plekken? Wie zorgt voor deze veilige plekken?  

We maken deze voorstelling om aandacht te blijven geven aan het belang van kinderrechten in de oorlog en een veilig heenkomen voor kinderen die opgroeien in oorlog; om vorm te geven aan verbinding, eenheid, vrede, liefde en solidariteit die veiligheid mogelijk maken; om de kracht van menselijke initiatieven om anderen te verwelkomen zichtbaar te maken. Dat was belangrijk, dat is belangrijk en dat blijft belangrijk. 

Waar doe je dat?
Je zal oefenen en optreden in Amare. Amare is sinds 2021 het nieuwe podium voor muziek en dans aan het Spuiplein in Den Haag. Een groot cultuurgebouw met concertzalen, een theaterzaal, studio’s, les- en repetitieruimtes, horeca en nog veel meer. Stichting Amare is verantwoordelijk voor het beheer en de programmering van Amare, dat ook het huis is voor het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium.

Amare is een podium van, voor en door de stad. De verschillende publieke ruimtes van het gebouw staan open voor initiatieven van bewoners van Amare, andere culturele instellingen én inwoners van Den Haag. Een plek waar echt iedereen welkom is dus.

Mede mogelijk gemaakt door: