Amos Peled, Phantom Limb, 2023

Phantom Limb is een project waarin het enigmatische en poëtische verband wordt onderzocht tussen het menselijk wezen en de black box van dat wat zich in dat lichaam afspeelt, door het gebruik van een medisch echo-apparaat. Amos Peled heeft verschillende manieren ontwikkeld waarop hij audiovisueel manipulaties ten tonele kan brengen, waarin hij het echo-apparaat omvormt tot een instrument dat het inwendige van het lichaam kan uitlichten, en performancekunst brengt in de dimensie van organen, van het onderhuidse. Het werk onderzoekt opvattingen over bijvoorbeeld de afstand van het menselijke lichaam tot zijn zelf, de hiërarchische relatie tussen het inwendige en het uitwendige, pijn als een poëtische kracht, en een gebrek aan inwendige symmetrie.

Amos Peled is een multidisciplinaire kunstenaar gefocust op experimentele muziek, audiovisuele installaties en performancekunst. Hij studeerde in 2022 af aan de ArtScience Interfaculty in Den Haag.

‘Ik wil de kijker met twijfel overrompelen, zodat die na het ervaren van mijn werk, twijfelt over de samentrekking van schaduwen en licht, of op z’n minst ervoor open te staan om zich op een andere manier nieuwsgierig tot iets te verhouden. Een schaduw is voor mij een twee-dimensionale representatie van het driedimensionale, een schaduw die een dimensie van de wereld weglaat, en die enkel de contouren van iets dat is representeert, zonder z’n inhoud, een schaduw kan de essentie enkel op een bepaalde manier representeren, verschillende keren, met verschillende mate van scherpheid.

Artistiek- en productieassistent: Andrejs Poikans
Softwareontwikkelaar en artistiek-assistent: Daniel Treystman
Geluid: Liza Kuzyakova, Amos Peled en Andrejs Poikans

Phantom Limb is gemaakt in opdracht van iii in samenwerking met Rewire, Amare en Tetem.

Bekijk hier het schema tijdens Rewire Festival. Na Rewire zal de installatie Phantom Limb in Amare blijven tot 23 april. Locatie: Jazz III

Bekijk alle installaties van Proximity Music >