Preview Sounding the Spui

Door Koninklijk Conservatorium

Sounding the Spui is een project van het Instituut voor Sonologie aan het Koninklijk Conservatorium dat in 2020 is gestart. In het project komen ideeën samen over muziek, omgevingsgeluid, luisteren, en muziek in relatie tot de publieke ruimte: de geografie van Den Haag zal tijdelijk worden samengeperst in een ruimte in het centrum van de stad. Bovendien brengt het project verschillende ‘makers’ zoals componisten, klankkunstenaars, studenten en schoolkinderen samen en richt het zich tot verschillende publieken: genodigden en toevallige passanten, experts en amateurs, jong en oud.

Een complexe installatie
Bij de uiteindelijke presentatie in april 2022 zullen rondom het Spuiplein op diverse plaatsen luidsprekers worden geplaatst. Met deze complexe installatie wordt het plein ondergedompeld in andere akoestische omgevingen van Den Haag. De opnames worden gegroepeerd in overlappende, thematische categorieën zoals infrastructuur, natuur, markten, sport, werk, signalen, haven, talen en de zee. Ook zullen er speciaal voor deze installatie gemaakte of aangepaste composities te horen zijn.

Preview tijdens het Open Festival
Tijdens het driedaagse Open Festival in Amare zal op de zesde verdieping van het nieuwe gebouw een voorproef van het project te horen zijn in de studio’s en gang van het Instituut voor Sonologie. Op zaterdagmiddag is er een uitvoering met kinderen van Haagse middelbare scholen die via het educatiedeel van Sounding the Spui aan het project deelnemen. Deze voorproef wordt gecombineerd met uitleg en demonstraties in de nieuwe studio’s door studenten en docenten. 

Instituut voor Sonologie
Het Instituut voor Sonologie bevond zich van de jaren 1960 tot 1986 in een eigen gebouw van de Universiteit Utrecht, waar het een pioniersrol vervulde op het gebied van elektronische muziek en computertoepassingen in muziek. In 1986 verhuisde het instituut naar het Koninklijk Conservatorium. Met de verhuizing van het conservatorium naar Amare is Sonologie een derde fase ingegaan. Met vijf studio’s voor elektronische en computermuziek en een New Music Lab voor groepslessen, seminars en publiekspresentaties, 67 studenten en 18 docenten uit 32 landen en een belangrijk archief is Sonologie klaar voor de toekomst! Kijk voor meer informatie op www.sonology.org.

Onderdeel van:
Dwalen door Amare op vrijdagavond
Dwalen door Amare op zaterdag overdag
Dwalen door Amare op zaterdagavond