Een kijkje bij de Contact Improvisatie groep in Amare

Wist je dat Amare een ontmoetingsplaats is voor allerlei initiatieven, voor en achter de schermen? Zo komen bijvoorbeeld eens per week de mensen van Contact Improvisatie Den Haag samen in een van onze foyers. We vroegen organisator Laurentiu Soarece om ons eens meer te vertellen.

Kun je jezelf kort voorstellen?
“Hallo, ik ben Laurentiu Soarece en een Contact Improvisation nerd. Zeven jaar geleden werd ik verliefd op deze dansvorm. Sindsdien probeer ik de kunst van contact improvisatie voortdurend te beoefenen en mij hierin te ontwikkelen. Ik ben ingenieur van beroep, en daarom altijd op zoek naar hoe we met beweging onze kwaliteit van leven kunnen verbeteren.”

Wat is contact improvisatie en waar komt het vandaan?
“Contact improvisatie is een dansvorm die zijn wortels heeft in de vroege geschiedenis van wat nu bekend staat als postmoderne dans. De vorm kwam voort uit een performance genaamd Magnesium, ontwikkeld door Steve Paxton in 1972, die geworteld was in een onderzoek naar hoe twee lichamen vrij kunnen improviseren met een gedeeld contactpunt. Vervolgens verzamelde Paxton een groep dansers om zich heen, en na een intensieve samenwerking presenteerden zij het werk opnieuw aan het publiek onder de naam Contact Improvisation.

Contact improvisatie is een verkenning van beweging. We onderzoeken wat er gebeurt als lichamen contact maken en met elkaar verbinden. Hoe zijn de energieën constant aan het stromen en in dialoog? Wat brengt ons in beweging en hoe kunnen we ons bewust zijn van de omgeving en iedereen om ons heen? Tegelijkertijd leren we hoe we op een artistieke manier beweging vorm kunnen geven.”

Waarom werd je zo dol op contact improvisatie?
"Voordat ik met contact improvisatie begon, beoefende ik Aikido, een Japanse krijgskunst. Dit heeft mij bewust gemaakt van de energiestroom in het algemeen, en tussen mensen in het bijzonder. Ik houd er zo ontzettend van als de energie op een soepele manier gaat stromen!”

Hoe heeft de community in Amare zich ontwikkeld?
"We oefenen nu een jaar in Amare met onze groep. Wat ons hier heeft gebracht, is dat we ervoor open staan om culturele activiteiten in Den Haag te ontwikkelen voor de mensen die dat nodig hebben.

Bij contact improvisatie speelt de gemeenschap een belangrijke rol. Die evolueert en groeit altijd. Sommige mensen komen en gaan, die komen een aantal keer ontdekken. Maar andere mensen investeren actief hun tijd en energie in Contact Improvisatie Den Haag. Zij vormen de essentie van onze gemeenschap. Zoals onze betrokken David Middendorp, een zeer gepassioneerde danser die helpt met foto's, lesgeven en een hele mooie trailer heeft gemaakt om een indruk te geven van wat we doen.”

Kan iedereen meedoen met deze bijzondere dansvorm?
“Ja, iedereen die ervoor openstaat om de beweging en stroom tussen twee lichamen te verkennen. Er is niet per se een basisinstapniveau voor Contact Improvisation. Het kan op verschillende niveaus worden beoefend en gedanst.

De contact improvisatie groep komt op zondag bijeen in de Waltz, de zaal boven de Spinoza foyer in Amare. We beginnen 19:30-21:00 met een les (met warming-up) en daarna van 21:00-22:30 een jam. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname, maar een donatie is altijd welkom.

Houd er rekening mee dat de voertaal Engels is. Als je mee wilt doen, neem dan contact op met mij (Laurentiu) via Whatsapp of Facebook.”

Meer Amare Stories: