Museumnacht: Amare en Uit het Gareel bieden een podium aan jonge lokale makers

Op zaterdag 8 oktober openen Haagse musea, theaters en kunstinstellingen hun deuren voor de jaarlijkse Museumnacht. Van 20.00 tot 01.00 uur kun je genieten van kunst in de musea, optredens, rondleidingen, silent-disco’s en andere activiteiten die je tijdens een normaal bezoek niet zo snel zou ervaren.

Ook Amare neemt als locatie deel aan de Museumnacht, met een spectaculair programma waarin Haagse kunstenaars centraal staan. Naast muziek van Aymar Torres, Lisette & Gijs en een kinetische installatie van choreograaf Amos Ben-Tal speelt het Kunstenplein een belangrijke rol. Hiervoor zijn we de samenwerking aangegaan met stichting Uit het Gareel; een stichting die zich inzet om jonge Haagse makers een podium te bieden en te kunnen exposeren voor een groot publiek.

We spraken met oprichtster Frederique en kunstenares en curator Julie over de komende expositie tijdens Museumnacht, de kunst en hun dromen voor de toekomst.

Even voorstellen

Frederique de Zeeuw
Frederique de Zeeuw Riep in 2018 de stichting Uit het Gareel in het leven om een platform te creëren voor jonge Haagse makers. Na een reis door Zuid-Afrika raakte zij geïnspireerd door het open kunstroute concept ‘First Thursdays’ wat zich in Kaapstad afspeelde. Terug in Nederland rolde zij een soortgelijk concept uit waarbij jonge Haagse kunstenaars de kans krijgen om zichzelf te presenteren aan een groot publiek middels festivals, kunstroutes, kunstmarkten en online. Met inmiddels drie succesvolle edities achter de rug kijkt ze vol vertrouwen naar de toekomst om Uit het Gareel een gevestigde naam te laten worden binnen het Haagse kunstenaarscircuit.
Julie de Ruijter
Julie is kunstenares en ontwerper en studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en stapte na een aantal jaren gewerkt te hebben in de mode-industrie over naar het maken van kunst waar spiritualiteit en rituelen centraal staan. Voor de Museumnacht cureert en produceert zij deze expositie met het thema ‘Alternative Realities’. De Ruijter over het thema; ‘het theater is een symbool voor verbeelding en verbinding. De lijn tussen werkelijkheid en verbeelding vervaagt, bestaande kaders worden opengebroken en er ontstaat ruimte voor ideeën en fantasie, een nieuwe realiteit. Het theater sluit naadloos op de werken die hier worden getoond. De deelnemende kunstenaars scheppen namelijk ieder op geheel eigen wijze een alternatieve realiteit met hun werken.’ Samen met Beer van Geer presenteert de Ruijter zelf het werk Totem; een interactief ritueel waarbij kunstwerken worden gemaakt door middel van het hartritme.

Van Kaapstad naar Den Haag
Op een regenachtige maandagmorgen treffen we Frederique en Julie op het Kunstenplein in Amare. Voor de stichting Uit het Gareel organiseren zij op Haagse pop-up locaties verschillende kunst gerelateerde evenementen waarbij de aandacht uit gaat naar jonge Haagse makers. Op de vraag waarom Frederique heeft besloten om een dergelijke stichting in het leven te roepen antwoordt ze; ‘tijdens een rondreis door Zuid-Afrika kwam ik in aanraking met het concept First Thursdays. Elke eerste donderdag van de maand werden in Kaapstad kroegen, barretjes en andere locaties opengesteld om lokale kunstenaars, muzikanten en publiek met op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te laten komen. Ik vond het een supergaaf concept en bedacht me dat Den Haag dit ook goed zou kunnen gebruiken. Immers, ik ken een hoop jonge makers, en mensen die het interessant zouden vinden om hier bij te komen kijken.

‘’ First Thurdays in Kaapstad was een directe inspiratiebron om een soortgelijk concept in Den Haag op te zetten.’’

Via de powerpitch van PIP en Fonds 1818 won ik een geldprijs voor het beste idee, en kon daarmee gelijk van start voor het eerste festival. We organiseerden in 2018 de eerste editie op drie locaties, en het concept bleek ook veel succes in Den Haag te hebben. We merkten dat mensen echt de tijd namen om alle locaties te bezoeken en de werken te bekijken. We besloten om gelijk door te pakken om vervolgens na drie edities met corona geconfronteerd te worden.’

‘Hebben jullie stilgezeten tijdens de pandemie of ook nieuwe ideeën ontwikkeld?’ Frederique; ‘Nou, we hebben niet echt stilgezeten. Met het oog op wat nog wel kon hebben we samen met 15 kunstenaars een kunstmarkt georganiseerd samen met het PAARD in de foyer en loading dock. Ook weer met succes waarvoor we nu alweer de 4de editie gaan organiseren. Daarnaast hebben we hele hoop plannen bedacht die op de stapel liggen om uitgevoerd te worden en hebben we onze website online gezet, compleet met webshop waar alle werken te bestellen zijn.

Een springplank voor lokaal talent
‘Ik hoor heel vaak het woord lokaal voorbijkomen. Is het een bewuste keuze om je daarop te focussen?’ Julie vertelt; ‘Wat Frederique echt goed doet is zich focussen op wat er onder de radar gebeurt.’ Frederique zegt; De stap tussen afstuderen en KABK en exposeren in een galerie kan niet altijd even makkelijk zijn. In dat gat willen wij een hub, of springplank zijn voor lokale kunstenaars om zich te kunnen presenteren aan het publiek. We merken ook na onze voorgaande evenementen dat kunst ook daadwerkelijk verkocht wordt en mensen terugkomen of het enthousiasme delen met anderen. En dat is ook het doel, om te laten zien dat onze stad zoveel talent heeft rondlopen.

‘’In deze tijd waarin de wereld in disbalans is, zijn kunst en creativiteit van essentieel belang.’’

 

Een alternatieve realiteit als spiegel voor de ziel
‘Klinkt als een mooi doel met goede ambities! Op zaterdag 8 oktober zijn jullie dus bij ons te gast met Uit het Gareel in het kader van de Museumnacht. En Julie, naast dat je zelf ook exposeert bij deze expositie houd jij je voornamelijk bezig met het cureren van de andere kunstenaars en de productie. Kan je daar iets meer over vertellen?’

’Uiteraard. We leven in een tijd waarin de wereld in disbalans is geraakt en er is creativiteit en verbeelding voor nodig om om te gaan met de uitdagingen van onze tijd. Kunst en creativiteit zijn een onmisbaar thema wat we allemaal nodig hebben, maar ieder op zijn of haar eigen manier kan beleven. We hebben gekozen voor het thema ‘Alternative Realities’ om te laten zien dat de wereld er ook anders kan zien. Iedere kunstenaar die mee doet interpreteert dit op zijn of haar eigen manier Van rituelen die ons weer verbinden met natuurlijke ritmes tot nieuwe vormen van community. Dat kan reiken van een nieuwe digitale wereld tot aan inheemse stammen in West-Afrika, en wat we daar van kunnen leren in de Westerse wereld. De link die we leggen met Amare, is dat dat ook een plek is waar mensen samen komen, en waarbij het podium de verbeelding heeft. Waarmee je eigenlijk gezegd in een andere wereld komt en je je bestaande kaders een beetje oprekt of openbreekt zodat je vertrekt met een rugzak met nieuwe ervaringen en ideeën. De kunstenaars hier doen dat dus ook, met ieder een eigen bijzondere visie die in het geheel met elkaar resoneert.

Van burn-out tot het vinden van rust in spiritualiteit en rituelen
‘Buiten het cureren exposeer je dus ook zelf. Wat voor kunst maak je?’ Julie antwoord; ‘ik richt mij voornamelijk op interactieve rituelen waarin mijn modeachtergrond (textiel) nog heel voelbaar is. Ik vind het superinteressant om door een combinatie van visueel werk en interactieve ervaringen mensen meer in contact te laten komen met hun gevoel in plaats van met hun hoofd, waarbij verbeelding een groot aandeel heeft. Ik denk dat we in het collectief teveel leven vanuit onze ratio in plaats van serieus te nemen wat ons gevoel en onze intuïtie ons verteld.

‘Hoe kreeg je die gedachtegang?’ ‘Nou, de mode-industrie waarin ik werkte voelde als gehaast en uitbuitend aan, met een burn-out als gevolg. Ik moest terug naar een complete reset waardoor ik terecht kwam bij het bestuderen van spirituele systemen. Om weer terug op mijn oude niveau te komen ben ik mij daar helemaal in gaan verdiepen en zocht ik de balans door daar zelf rituelen bij te creëren. Om mij heen zag ik steeds meer mensen binnen mijn generatie met paniekstoornissen en burn-out klachten en kreeg ik steeds sterker de behoefte de rituelen te delen die mij tot rust brachten. Ik ben dat vervolgens gaan combineren met mijn creatieve werkzaamheden en daaruit is mijn studio Poca ontstaan. Hier vanuit werk ik aan verschillende projecten waarin onze verbinding met natuurlijke ritmes en hedendaagse rituelen centraal staan. Zo ook onze ervaring Totem die ik samen met Beer van Geer hebt ontwikkeld en tijdens de Museumnacht in Amare staat. Dit is een interactief ritueel waarbij kunstwerken worden gemaakt door middel van het hartritme. Ook tijdens de expositie in Amare is iedereen welkom om langs te komen voor een Totem Ritueel waarbij we tussen de cirkel van Totems je hartritme opnemen en deze organische patronen vangen in een visueel beeld. Vervolgens kun je vanuit je eigen verbeelding hier een Totem in tekenen.’

Dromen over de toekomst
‘Dat klinkt als iets wat we allemaal een keer zouden moeten ervaren. Afsluitend aan Frederique; wat zijn de toekomstplannen voor Uit het Gareel?’ ‘Ik droom uiteindelijk van een vaste locatie vanuit waar we als hub kunnen opereren, waar we ateliers voor kunstenaars kunnen faciliteren, waar we het hele jaar door kunnen exposeren, een vast verkooppunt voor de kunstenaars hebben en bijvoorbeeld onze festivals kunnen laten uitgroeien in Den Haag.

Museumnacht 2022

De museumnacht wordt dit jaar gehouden op zaterdag 8 oktober van 20.00 uur tot 01.00 uur. Naast de expositie van de kunstenaars van Uit het Gareel (met Anna Nunes, Beer van Geer & Studio Poca, Celia Hadeler, Darien Brito, Weronika Uyar en Erik Peters) bezoek je in de Spinozafoyer op de eerste verdieping een kinetische installatie van choreograaf Amos Ben-Tal en vinden er tijdens avond optredens plaats van Nederlandstalig popduo Gijs & Lisette en Aymar Torres. De expositie van Uit het Gareel en de kinetische installatie van Amos Ben-Tal zijn daarnaast de hele week gratis te bezoeken tot en met zondag 16 oktober.

Kaarten voor de museumnacht zijn verkrijgbaar via www.museumnachtdenhaag.nl. Ook is Amare een van de wisselpunten waar je je kaarten kan inwisselen voor polsbandjes.  Alleen met een polsbandje heb je toegang tot alle andere locaties.  

Meer verhalen van Amare: