Vica Pacheco, Mitote, 2023, en Ollin, 2023

Vica Pacheco zoekt in haar werken onder de titel Animacy naar een dialoog tussen animisme, ritueel en technologie. Draaiend om fluitende waterdragers, een hydraulisch instrument dat in de precolumbiaanse tijd door heel Meso-Amerika heen te vinden was, biedt de reeks werken een symbiose tussen twee technologie-types: een hedendaags, elektronisch en digitaal; de ander precolumbiaans, gemaakt met klei, vuur, lucht en water.

Een verzameling keramische instrumenten die de kunstenaar heeft gemaakt bij EKWC, vormen de basis voor twee nieuwe werken: de kinetische installatie Mitote en de dansvoorstelling Ollin, gemaakt met Siet Phorae, Francesca Mariano en Fernanda Soberón. Het woord ‘mitote’ komt van Nahuati ‘mitotiqui’, dat ‘dansend’ betekent, en komt van ‘itotia’ ‘dansen’. ‘Mitote’ is een term die veel voorkomt in hedendaagse Mexicaanse populaire cultuur, en gebruikt wordt om mensen van rellen of een feestje op de hoogte te brengen. Voorheen werd de term geassocieerd met een scheppingsverhaal van de Maya’s. In Mitote heeft de kunstenaar een kinetisch sculptuur gemaakt waar ze naar refereert met ‘The Bionic Mangrove’, waarin mens-dier-achtige figuren hun liederen kunnen uitdragen door de energie van de onderdelen van deze boom. In de performance Ollin, wat ‘constante beweging’ betekent in Nahuati, is het bewegen van de waterdragers en de geluiden die dit opwekt, veroorzaakt door de lichamen van drie dansers. Door deze ontmoeting tracht Vica een ritueel te creëren waarin minimalistische en repetitieve bewegingen en geluiden de luisteraar transporteren naar een verruimde bewustzijnsstaat. 

Vica Pacheco’s werk is gegrond in experimentele muziek en compositie, maar ze werkt ook veel met keramiek en 3d-animatie. Haar werk is bovenal eclectisch en energiek, geïnspireerd door mythologische kruisbestuiving, pre-Spaanse technologieën en syncretisme, waarbij ze het leuk vindt om de meest heterogene en gevaarlijke elementen ervan uit te lichten, om zo performances met geluid en installaties te creëren. 

Mitote en Ollin zijn in opdracht gemaakt van iii, in samenwerking met Rewire, Amare, Overtoon, STUK en iMal.

Bekijk hier het schema tijdens Rewire Festival. Na Rewire blijft de kinetische installatie Mitote in Amare tot 23 april. Locatie: Tribunetrap

Bekijk alle installaties van Proximity Music >