Nieuwe fontein als symbool voor wat Amare wil zijn

© Carlijn Stortelder

Amare is een prachtige fontein rijker. In de entreehal staat een grote groen-gele fontein, waaruit heerlijk Dunea-water stroomt. Het kunstwerk is een geschenk van de Marokkaanse gemeenschap aan Amare, namens alle inwoners van Den Haag. 

Het gratis drinkwater staat symbool voor mediterrane gastvrijheid met de fontein als een geschenk voor alle Hagenaren. "De fontein is voor Amare een symbool voor wat het als cultuurgebouw wil zijn: een ontmoetingsplek die samen met de gemeenschappen in de stad tot stand is gebracht en wordt ingevuld", aldus Jan Zoet, directeur van Amare. 

Initiatief en ontwerp

De fontein, die er is gekomen op initiatief van Mohammed Benabbou en Marko Fehres, is met de hand vervaardigd in Fez en Tetouan (Marokko) naar een ontwerp van Aziz Bekkaoui. “De fontein staat voor thema’s als verbondenheid en gastvijheid”, vertelt Bekkaoui. “Die opdracht is mij op het lijf geschreven. Ik ben opgegroeid in twee culturen die mij allebei dierbaar zijn.” De fontein is vervaardigd met mozaïektegels die gemaakt zijn volgens een eeuwenoud procedé. De kleurstelling van de tegels, groen en geel, verwijst niet alleen naar de vlag van Den Haag, maar is ook een combinatie die terugkomt in de ontwerpen van de architect Berlage (Haags Kunstmuseum) en in de Marokkaanse architectuur. Aldus een combinatie die een brug slaat tussen verschillende culturen in Den Haag.

Haags water voor iedereen 

Uit de fontein stroomt bovendien gratis water voor iedereen, hetgeen niet alleen symbool staat voor mediterrane gastvrijheid maar ook de grondslag van de fontein benadrukt als een geschenk voor alle Hagenaren. Alle bezoekers en voorbijgangers kunnen namelijk de kraan gebruiken om hun flesje te vullen met gratis Dunea-water. Dunea zorgt al bijna 150 jaar voor goed en betrouwbaar drinkwater voor de inwoners van Den Haag. “We staan als drinkwaterbedrijf midden in de maatschappij en zoeken daarom ook graag de verbinding met maatschappelijke thema’s als cultuur en educatie”, zegt Wim Drossaert, directeur van Dunea. “Ik hoop dat de bezoekers van Amare nog heel lang mogen genieten van het heerlijke duinwater uit deze fontein.” 

De officiële opening van de fontein vindt plaats op 15 september, maar je kunt ‘m nu al komen bekijken. Kom langs om je ogen de kost te geven en je dorst te lessen! 

In seizoen 22/23 in Amare:

Dao Lu - Fire Dragon Den Haag

Elke donderdag / 12:30

do 25 apr ’24 - do 30 mei ’24

Rondleiding door Amare

za 11 mei ’24 - za 15 jun ’24

A Christmas Carol (6+)

De Dutch Don't Dance Division, Residentie Orkest en Amare

zo 25 dec ’22 - do 29 dec ’22

Meer Amare Stories: